El rei esquiva els escàndols del seu pare, però defensa que l'ètica "obliga tothom"
Felip VI no fa cap referència explícita al rei emèrit en un discurs de Nadal protagonitzat per la pandèmia
"Ja el 2014, en la meva proclamació davant les Corts Generals, em vaig referir als principis morals i ètics que els ciutadans reclamen de les nostres conductes. Uns principis que ens obliguen a tots sense excepcions; i que estan per sobre de qualsevol consideració, de la naturalesa que sigui, fins i tot de les personals o familiars."
Tot i que no explícita, ha estat l'única referència, ja cap al final del discurs, que ha fet Felip VI als escàndols del seu pare, que aquest 2020 ha marxat d'Espanya per anar a viure als Emirats Àrabs.
La pandèmia del coronavirus ha estat la gran protagonista del discurs de Nadal del rei. Felip VI ha tingut un record per a totes aquelles famílies que no s'han pogut reunir aquesta nit de Nadal i aquelles que han perdut algun ésser estimat. El monarca ha dit que el 2020 "ha estat un any dur i difícil" en què la Covid ha alterat la manera de viure i treballar, a més d'afectar "greument" l'economia.
"Estic segur que tirarem endavant"
Malgrat tot, ha assegurat que Espanya superarà les dificultats i ha demanat "afrontar el futur amb determinació i seguretat en nosaltres mateixos". Felip VI ha assenyalat que el país compta "amb una societat forta i també amb un estat sòlid".
És per això que s'ha mostrat convençut que "amb esforç, unió i solidaritat, Espanya tirarà endavant":
"Al llarg de les últimes dècades, davant dificultats també greus, sempre hem estat capaços de superar-les. I aquesta situació que estem vivint no serà diferent de les altres; perquè ni el virus ni la crisi econòmica ens doblegaran."
Felip VI ha recordat que, en la gira que va fer amb la reina Letícia a l'estiu, va poder comprovar com milers de ciutadans "han posat el seu treball al servei dels altres" i han viscut els darrers mesos "amb abnegació, compromís i una gran generositat".
"La pandèmia ens ha revelat aspectes que necessiten ser millorats i reforçats, però també ens mostra les nostres fortaleses com a Estat avançat."
En aquest sentit, ha desitjat que "l'any 2021 millori aquest 2020" i que es pugui recuperar "la normalitat" en la mesura del possible.
"Espanya no pot permetre's una generació perduda"
En el discurs del rei hi ha hagut lloances cap als col·lectius que han lluitat des de primera línia contra el coronavirus, entre els quals ha citat el personal sanitari, les forces armades, els cossos de seguretat i els serveis d'emergències i protecció civil.
Però ha fet una referència especial als més joves, en el moment en què ha alertat de les conseqüències que pot tenir la crisi econòmica:
"El seu nivell de desocupació és altíssim i no poden ser els perdedors d'aquesta situació. La nostra joventut mereix tenir la formació més adequada, créixer personalment i professional, i poder dur a terme els seus projectes. Espanya no pot permetre's una generació perduda."
Reivindicació de la Constitució
En el discurs, el rei ha fet una defensa de la Constitució espanyola, que ha dit que, en un temps de pandèmia, "garanteix la nostra manera d'entendre la vida, la nostra visió de la societat i de l'ésser humà, de la seva dignitat, dels seus drets i llibertats".
El monarca ha reivindicat "l'esperit renovador" que creu que inspira el seu regnat "des del primer dia" i ha afirmat que tothom té el "deure de respectar" la Carta Magna, que ha definit com "el fonament" de la convivència social i política:
"No oblidem que els avenços i el progrés aconseguits en democràcia són el resultat del retrobament i el pacte entre els espanyols després d'un llarg període d'enfrontaments i divisions. Són el resultat de voler mirar junts cap al futur, units en els valors democràtics; units en un esperit sempre integrador, en el respecte a la pluralitat i a les diferències, i en la capacitat de dialogar i arribar a acords."
- ARXIVAT A:
- Felip VIMonarquiaCoronavirus Corrupció