El rei inaugura l'MWC l'endemà de la tensió institucional i les protestes al carrer
Felip VI visita els pavellons de Catalunya i d'Espanya i s'interessa per les novetats que portarà la tecnologia 5G
El rei Felip VI ha inaugurat aquest matí l'edició 2018 del Mobile World Congress, que va arrencar a Barcelona fa 12 anys i des d'aleshores no ha parat de créixer.
El monarca ha arribat al recinte de Fira Barcelona a la Gran Via, a l'Hospitalet de Llobregat, tot just passades les 10 del matí, a bord d'un autobús en què també viatjaven la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i les alcaldesses de Barcelona i l'Hospitalet, Ada Colau i Núria Marín.
A l'entrada del recinte de Fira Barcelona a la Gran Via, entre altres, esperaven Felip VI Gerardo Pisarello, primer tinent d'alcalde de Barcelona, i també Xavier Trias i Jaume Collboni, dels grups municipals del PDeCAT i del PSC.
Felip VI ha fet una visita al Mobile World Congress d'una hora llarga de durada, que ha inclòs el pavelló de Catalunya, on ha saludat dos secretaris generals del govern català, Pau Villoria i Joaquim Nin, i ha conversat amb Joan Romero, director general d'Acció, l'organisme que promou la competitivitat de les empreses catalanes a l'exterior.
La conversa amb els representants del govern català ha estat cordial i s'ha cenyit a les qüestions pròpies del Mobile World Congress. Es dona la circumstància que Romero i Villoria duien un llaç groc en suport als presos.
La visita del rei a l'MWC ha inclòs també el pavelló d'Espanya i l'espai Innovation City, ha començat amb una reunió a la qual no ha estat convidat cap representant de la Generalitat. Sí que hi eren presents, en canvi, les alcaldesses Colau i Marín, la vicepresidenta Sáenz de Santamaría, el ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, i representants de les cambres de comerç d'Espanya, Joan Bonet, i de Barcelona, Miquel Valls.
L'acte oficial d'inici de l'MWC arriba l'endemà d'un pròleg tecnològic, en què ja s'han presentat algunes novetats, i d'un pròleg institucional marcat per la polèmica, arran de la decisió de Colau i del president del Parlament, Roger Torrent, de no assistir a la recepció prèvia al sopar de gala convocat pel rei al Palau de la Música.
Colau i Torrent, en canvi, sí que van assistir al sopar, en què l'alcaldessa va intervenir amb un discurs íntegrament en anglès. Va voler remarcar el compromís de Barcelona amb la llibertat d'expressió i els drets humans.
La presència del rei al Palau de la Música no ha agradat a 150 cantaires del cor del Palau, l'Orfeó Català, que ha fet públic un comunicat en què li retreuen el discurs del 3 d'octubre, que consideren que "va abonar la violència contra el poble català".
Aquesta és, precisament, la primera visita de Felip VI a Barcelona des del controvertit discurs del 3 d'octubre, dos dies després del referèndum de l'1-O, en què acusava les autoritats catalanes de situar-se "totalment al marge del dret i la democràcia".
El discurs va ser aplaudit només pels partits autodenominats constitucionalistes, el PP, el PSOE i Ciutadans, i considerat inapropiat per la resta de forces polítiques catalanes i espanyoles, inclòs el PSC.
El rei, de fet, no visitava Barcelona des que ho va fer amb motiu de l'atemptat del 17 d'agost a la Rambla.
L'arribada, ahir, a Barcelona, de Felip VI, va ser contestada per centenars de persones que es van concentrar en els carrers pròxims al Palau de la Música, blindat per un fort dispositiu de seguretat. El propòsit de la protesta era fer sentir al monarca el rebuig a la seva presència.
També es van acostar al Palau un grup de persones que volien expressar el seu suport al rei, com ho havien fet prèviament en una concentració a la plaça de Catalunya convocada per la Coordinadora per Tabàrnia.
Més enllà d'aquestes concentracions, la visita del Felip VI ha Catalunya ha estat resposta amb diverses cassolades que s'han fet en diverses poblacions aquesta nit.
- ARXIVAT A:
- Mobile World Congress