Yolanda Díaz li diu al rei que encara no hi ha acord per investir Sánchez: "Estem molt lluny"
- TEMA:
- Felip VI
Un cop confirmat el fracàs de Feijóo en la investidura, el rei ha iniciat aquest dilluns una nova ronda de consultes amb els partits que tot apunta que acabarà ara amb Pedro Sánchez com a candidat a la presidència.
Tot i això, tant Sumar com el PNB li han fet explícit al monarca que no hi ha cap acord tancat per investir el candidat socialista.
"Lamento comunicar-los que a dia d'avui estem molt lluny d'arribar a aquest acord", ha dit la vicepresidenta Yolanda Díaz, durant la roda de premsa posterior a la trobada amb Felip VI.
"Tant de bo hi arribem", ha afegit la també líder de Sumar, que ha fet una defensa entusiasta de l'obra de govern de l'última legislatura i ha assegurat que encara no s'està negociant sobre el repartiment de ministeris ni els noms que els haurien d'ocupar.
Malgrat tot, la vicepresidenta en funcions ha donat per fet que el rei escollirà Sánchez com a candidat a la investidura i ha demanat "a totes les parts", també a les formacions independentistes, "discreció i responsabilitat" per poder tirar endavant "una agenda social i també una de territorial".
Per la seva banda, el portaveu del PNB al Congrés s'ha reunit 40 minuts amb el monarca i li ha traslladat que encara no estan en condicions de donar suport a la investidura de Sánchez.
En la mateixa línia, el lehendakari, Íñigo Urkullu, en una entrevista a la Cadena SER, ha advertit al president espanyol en funcions que haurà de posar "les bases d'un acord polític clar, constatable, complible i amb compromís".
Coalició Canària obre la porta als socialistes
Com és habitual, el rei rep els representants de les formacions a La Zarzuela per ordre de menys a més representació al Congrés. Així, al matí ha començat pel president d'Unió del Poble Navarrès, Javier Esparza; l'ha seguit la diputada de Coalició Canària, Cristina Valido; i el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban. Els dos primers van votar a favor de Feijóo la setmana passada, mentre que els nacionalistes bascos s'hi van oposar.
Valido ha explicat, en acabar, que no hi ha cap negociació oberta amb el PSOE, tot i que no ha tancat la porta a escoltar-lo. "Esperem que hi hagi alguna passa en aquest sentit, per poder-nos posicionar", ha dit. Ara bé, també ha subratllat que s'oposa a una eventual amnistia.
A la tarda, ha estat el torn de la líder de Sumar, la vicepresidenta Yolanda Díaz, i del president de Vox, Santiago Abascal, que ha traslladat al rei "la preocupació pel preu col·lectiu que suposaria una nova investidura de Pedro Sánchez".
Una amnistia, diu el líder de l'extrema dreta, seria "una agressió al poble" que deslegitimaria l'actuació de la corona durant el cop d'estat separatista". "Els enemics d'Espanya i de l'ordre constitucional estan a les portes de prendre les institucions", ha alertat.
Dimarts tancaran les reunions amb el rei Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo.
Ni ERC ni Junts
Com va passar en la primera ronda, no hi aniran ni ERC, ni Junts, ni Bildu, ni el BNG. Amb tot, quan acabi, el monarca --que iguala amb aquesta les deu rondes que va fer el seu pare en 38 anys-- plantejarà el nom que creu que ho té més fàcil per ser investit.
En aquest punt, la pilota tornarà al Congrés i serà la presidenta, Francina Armengol, qui haurà de convocar un nou ple d'investidura. El que no queda clar és quan serà, perquè la negociació del PSOE amb els partits independentistes no està tancada.
D'entrada, el president en funcions suma ara mateix els 121 diputats socialistes i els 31 que va obtenir Sumar en les eleccions generals del juliol. Ara bé, probablement Sánchez tornarà a adduir davant del rei que, en la constitució de les cambres, a l'agost, va ser capaç de sumar 178 vots a favor d'Armengol com a presidenta de la cambra. Aquests vots incloïen els d'ERC, Junts, EH Bildu, el PNB i el BNG. S'haurà de veure si els torna a convèncer.
El calendari
La data límit és el 27 de novembre. Si s'arriba a aquest dia sense president investit, hi haurà noves eleccions generals després de Nadal, el 14 de gener.
Entremig, hi ha dates marcades, com el 12 d'octubre, els dies 26 i 27, en què es reuneix el Consell Europeu a Brussel·les; o el dia 31, quan està prevista la sessió solemne a les Corts en què la princesa Elionor, que compleix aquell dia la majoria d'edat, jurarà la Constitució.
- ARXIVAT A:
- Felip VI Investidura