El relat d'una noia que van drogar per violar-la: "Recordo ser a la discoteca, res més"
- TEMA:
- Agressió sexual
Una nit de festa va acabar de manera traumàtica per a una noia el mes passat. La van drogar en una discoteca i, després, la van violar. No en recorda res, però les marques que tenia al cos no enganyaven:
"Me'n recordo del primer moment a la discoteca però després, gens, tinc llacunes de dues o tres hores. A les vuit ja estava fent-me anàlisis de sang i d'orina a l'hospital i no van trobar cap tipus de droga, res. Aquestes drogues estan dissenyades perquè t'inhabilitin, perquè no puguis ser conscient o tenir aquests records."
Testimonis com aquests no són habituals, però les violacions amb sospites de submissió química --drogar una persona per poder-la agredir sexualment amb més facilitat-- no són excepcionals. De fet, en el 30% de les agressions sexuals hi ha indicis que les han drogades abans, segons dades de l'Hospital Clínic.
La psiquiatra Lluïsa Garcia Esteve presideix la Comissió de Violència Intrafamiliar i de Gènere d'aquest hospital, especialitzat en tractar víctimes d'agressions sexuals:
"Quan es produeixen agressions sexuals per submissió química o aprofitant el consum d'alcohol o altres drogues de la víctima, poden arribar intoxicades, i també amb un baix nivell de consciència, en estat de xoc, amb un atac d'ansietat..."
El que intenten des de l'hospital "és que la recuperació comenci en el moment que posa els peus al servei d'urgències", explica Garcia.
La noia, que es vol mantenir en l'anonimat, explica que al principi ho va dissociar, "com si fos una pel·lícula que li estigués passant a algú altre". Però després va connectar amb el que havia passat:
"Més tard vaig connectar amb el que m'havia passat i em vaig enfonsar, em vaig culpar per haver sortit de festa i pensava: 'Si no m'hagués pres aquella copa...' Però encara que hagués begut tres copes més, ningú es mereix que n'abusin, que l'incapacitin per fer-ne el que vulguin quan no té poder de decisió."
La psiquiatra insisteix que les dones agredides no s'han de sentir culpables: "Tu no ets la culpable del que t'ha passat, sinó que vius en una societat on existeix la violència masclista i t'ha tocat a tu, però em podria haver tocat a mi.
"A la meva edat no m'esperava que em passés això. Però era un prejudici que tenia, pensar que això acostuma a passar a gent més jove", explica la noia. Ara, vol deixar de ser víctima i recuperar la seva vida d'abans:
"No vull ser víctima. No vull que això m'aturi ni em canviï. El dia de demà vull tornar a tenir la vida que tenia abans que em passés això, perquè és un acte que jo no he triat, que no me l'esperava i que no m'agradaria que em canviés."
Què fer en cas d'agressió sexual
L'Hospital Clínic és el centre de referència per a aquests casos a l'àrea de Barcelona, on fa trenta anys que treballen en violència sexual amb un equip interdisciplinari.
Si la persona s'adreça al servei d'urgències de l'hospital, hi trobarà un espai específic d'atenció a la violència sexual. El personal de recepció està preparat per entendre el que li passa i atendre la persona ràpidament, derivant-la a un espai més íntim i posant-la en contacte amb l'equip especialitzat.
A la resta del país cal anar a l'hospital de referència de la zona.
- ARXIVAT A:
- Agressió sexual