Les busques del rellotge s'han mantingut en la mateixa posició que ara fa un any (Butlletí dels Científics Atòmics)

La humanitat no millora: el Rellotge de l'Apocalipsi ens situa a 90 segons de la fi del món

El càlcul serveix per alertar de la vulnerabilitat mundial i des de la seva posada en marxa, el 1947, hi han participat científics de tan prestigi com Albert Einstein i Robert Oppenheimer
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica

El Rellotge del Judici Final es troba per segon any consecutiu a 90 segons de la mitjanit, molt a prop de la seva hora final, a causa de la guerra d'Ucraïna i la crisi climàtica.

Així ho han explicat els científics responsables d'una eina metafòrica que serveix per visualitzar la probabilitat que la humanitat desaparegui.

Les agulles del rellotge les ha col·locat aquest dimarts a Washington el Butlletí dels Científics Atòmics, una organització que s'encarrega de gestionar aquesta eina des de la seva creació, el 1947.

"Encara falten 90 segons per a la mitjanit", apunten, tot i remarcar que la humanitat afronta un nivell de perill "sense precedents".


El Rellotge de l'Apocalipsi vol fer prendre consciència de la vulnerabilitat mundial i pressiona perquè s'impulsin actuacions governamentals.
 

L'any passat el rellotge es va avançar

El 2023, els científics van decidir rebaixar de 100 a 90 els segons que faltaven per a l'Apocalipsi, i el rellotge va situar-se així més a prop que mai de marcar la seva hora final.

Aquest any, vistes les circumstàncies mundials, han optat per mantenir la mateixa hora. Un agònic compte enrere que justifiquen perquè "les tendències sinistres continuen encaminant el món cap a una catàstrofe global", ha informat el Butlletí en un comunicat.

La principal preocupació dels científics és l'amenaça de l'ús d'armes nuclears a la guerra d'Ucraïna, així com els esforços de la Xina, Rússia i els Estats Units per modernitzar els arsenals nuclears.

Segons el Butlletí, aquestes tendències "augmenten el risc que esclati una guerra nuclear per un error de càlcul".


Desastres naturals i intel·ligència artificial

A banda del risc nuclear, els científics recorden que la Terra ha experimentat el 2023 "l'any més calorós mai registrat" i hi ha hagut enormes inundacions, incendis forestals i altres desastres derivats de la crisi climàtica.

Des del 2007, el Rellotge del Judici Final ha inclòs en les seves valoracions el deteriorament del planeta a causa de l'escalfament global.

El Butlletí també ha posat el focus en l'expansió que hi ha hagut a l'últim any de la intel·ligència artificial, una eina que, adverteixen, té un gran potencial militar i de desinformació.

"Afortunadament, molts països estan reconeixent la importància de regular la intel·ligència artificial i estan començant a prendre mesures per reduir el potencial d'aquest perill", asseguren.


Pitjor que el 1953

La situació actual és pitjor que la del 1953, quan el rellotge va marcar que faltaven dos minuts per a la mitjanit. Aquella era una de les etapes més tenses de la Guerra Freda, quan tant els soviètics com els nord-americans estaven fent les primeres proves amb armes termonuclears.

Quan va acabar la Guerra Freda, el termòmetre va arribar a situar-se a 17 minuts.
 

Un càlcul en què han participat Einstein o Oppenheimer

Els encarregats de calcular el temps que falta perquè el Rellotge de l'Apocalipsi arribi a la mitjanit és el Butlletí de Científics Atòmics, una organització formada per científics de prestigi.

El butlletí va ser fundat el 1945 per alertar el món sobre el perill d'una catàstrofe nuclear i ha comptat entre els seus membres amb els premis Nobel Albert Einstein i Robert Oppenheimer, o el filòsof i matemàtic Bertrand Russell, entre diverses desenes de reconeguts científics.

L'organització la van fundar, en acabar la Segona Guerra Mundial, l'any 1945, un grup de científics de la Universitat de Chicago que havien participat en el Projecte Manhattan per desenvolupar les primeres bombes nuclears, però que eren contraris a utilitzar-les contra la població.

Dos anys més tard, el 1947, l'organització va posar en marxa el Rellotge de la Fi del Món, que simula el compte enrere cap a la destrucció de la humanitat.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica Rússia Ucraïna Ciència
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut