El rellotger de Barcelona, 25 anys posant la ciutat a l'hora

Bartomeu Rocabert supervisa tots els rellotges dels edificis públics de la ciutat
Agustí Forné Actualitzat
TEMA:
Ajuntament de Barcelona

Cada dimecres, des de fa 25 anys, Bertomeu Rocabert entra al despatx de l'alcaldessa o l'alcalde de Barcelona, abans que siguin les 8 del matí. Què hi fa tan d'hora? Donar corda al rellotge centenari que hi ha, sense destorbar ningú.

En el cas d'aquest rellotge, el del despatx de l'alcaldessa, es van desconnectar els tocs de quarts i hores perquè no molestessin si hi havia alguna reunió, explica Bartomeu.

Rocabert fa el manteniment d'una quarantena de rellotges municipals, tant el del palau de la plaça de Sant Jaume com els d'altres indrets de la ciutat, com ara els dels mercats o els que hi ha a places de diferents barris.
 

Alguns d'aquests rellotges són autèntiques joies (CCMA)

Alguns son autèntiques joies, com el que hi ha al saló de despatxos oficials, i altres donen imatge al consistori, com el de la façana. Bartomeu diu que en 25 anys que ell porta a la casa, només s'ha parat una vegada.

"Hi estem molt al damunt, perquè si no és precís dona mala imatge al consistori."

És molt exacte, perquè es controla amb un mecanisme electrònic de quars.  


El primer rellotge, el del campanar de la Catedral

Curiosament, ni ara ni mai, cap rellotge de l'Ajuntament ha donat l'hora oficial de la ciutat. El primer que ho va fer va ser el que va instal·lar el Consell de Cent al campanar de la catedral, amb l'objectiu d'organitzar la vida social de la ciutat.

Per exemple, l'obertura i tancament de les portes de la muralla o els horaris de mercat. Per això, era el Consell de Cent l'encarregat del seu manteniment i no pas la cúria.

Cap dels rellotges municipals dona l'hora oficial de la ciutat (CCMA)

Els primers rellotges de la seu no eren gaire precisos i es va decidir encarregar-ne un de qualitat. Els rellotgers flamencs Simó Nicolau i Climent Osen van aconseguir l'encàrrec.

L'anomenat "rellotge dels flamencs" va ser referència a Barcelona entre el 1577 i el 1864. És un dels rellotges més importants del món i es conserva com una joia al Museu d'Història de Barcelona.


"Hora oficial", el rellotge de l'Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona

El control del temps era tan important que l'Ajuntament va decidir posar-ho en mans de l'Acadèmia de Ciències i Arts a partir del 1891. Qui es passegi per la Rambla dels Estudis, encara pot veure a la façana d'aquesta entitat, just al damunt del teatre Poliorama, un rellotge amb la inscripció "hora oficial".

Fins al 1926, l'hora es va determinar amb observacions astronòmiques que feien des de les cúpules de l'Acadèmia. Però després, s'obtenia amb senyals de ràdio.

Tot i que des de l'any 72 disposen d'un rellotge de quars d'enorme precisió i tot i que tenen una extraordinària col·lecció de rellotges, van deixar de donar l'hora oficial de Barcelona.

De fet, amb els actuals sistemes online, l'hora oficial ha deixat de ser important, llevat de la que s'estableix en els documents oficials.

En els documents oficials de l'Ajuntament l'hora ja no la fixen ni les campanes de la catedral, ni l'Acadèmia de Ciències i Arts: la fixa el rellotge de l'Acadèmia de l'Armada Espanyola a San Fernando. De fet, és l'hora oficial de l'Estat.

ARXIVAT A:
Ajuntament de Barcelona
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut