El remdesivir, primer fàrmac que demostra eficàcia contra la Covid-19 en humans

Un assaig internacional demostra que aquest fàrmac contra l'Ebola accelera la recuperació dels malalts i redueix la mortalitat de la malaltia

Xavier DuranActualitzat

El remdesivir, un antiviral dissenyat inicialment contra l'Ebola, ha demostrat ser també eficaç contra el coronavirus SARS-CoV-2, agent causal de la Covid-19.

El fàrmac ha aconseguit reduir el temps de recuperació i disminuir la mortalitat en relació als pacients que van rebre placebo.

Són les dades preliminars de l'estudi Adaptive COVID-19 Treatment Test (ACTT), impulsat per l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels Estats Units (NIAID).

Hi ha participat 68 centres hospitalaris i a l'estat espanyol ha estat coordinat pel Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias. També hi han participat el Clínic i Vall d'Hebron.

L'assaig s'ha fet amb 1.063 pacients i va començar el 21 de febrer. Es tracta d'un estudi controlat i aleatori en què aproximadament la meitat dels participants varen rebre remdesivir i a la resta se'ls va administrar un placebo.

Es va realitzat en doble cec, per tant, ni malalts ni metges sabien qui rebia el fàrmac o el placebo, per evitar biaixos d'interpretació dels efectes.

Els resultats encara no s'han publicat, però una junta independent que supervisa l'estudi es va reunir el passat dilluns per revisar les dades i va compartir la seva anàlisi.
 

Recuperació un 31% més ràpida

Els pacients que van rebre remdesivir van recuperar-se en 11 dies, mentre els que rebien placebo trigaven 15 dies. Això significa un 31% menys de temps per a la recuperació, definida com prou adequada per rebre l'alta hospitalària o per tornar al nivell normal d'activitat.

A més, el tractament té els mateixos efectes si se subministra durant cinc dies que si es fa durant deu dies. Es tracta d'una novetat important, perquè amb la mateixa medicació es podria tractar el doble de persones.

Aquests resultats han fet decidir que en els propers estudis sobre remdesivir ja no es doni placebo.

El coordinador de l'estudi a Espanya, Roger Paredes, cap de Secció del Servei de Malalties Infeccioses de Germans Trias, ho ha valorat així a Catalunya Ràdio:

"El remdisivir és un gran pas endavant, ens apropem més a la curació de la malaltia. A partir d'ara, farem més estudis que combinaran altres fàrmacs."

El fàrmac antiviral també va reduir la mortalitat. En el grup que va rebre remdesivir va ser del 8,0% i en el que va prendre placebo va ser de l'11,6%.

La Food and Drug Administration, l'agència reguladora dels Estats Units, ja ha començat a valorar amb l'empresa productora del remdesivir, la californiana Gilead, fer-lo assequible als pacients de la manera més ràpida i apropiada possible.

El remdesivir ja es dona a alguns pacients com a tractament compassiu. S'anomenen així els que s'administren tot i no haver rebut l'autorització definitiva però que poden aportar algun benefici en absència d'altres alternatives.

Els resultats finals s'esperen per a finals de maig. De moment, el fàrmac ha tingut un altre efecte positiu per a Gilead: disparar l'eufòria a Wall Street, que dimecres a la nit va tancar amb un ascens del 2,2 per cent.
 

Un estudi xinès amb resultats diferents

L'anunci dels resultats va coincidir amb al publicació a la revista The Lancet d'un estudi fet a deu hospitals de Wuhan. La conclusió era l'oposada: el remdesivir no accelerava de manera significativa la recuperació, segons els autors. Amb el remdesivir, la recuperació es produïa en 21 dies, i amb el placebo, en 23 dies.

Però aquest estudi es va fer amb només amb 237 malalts crítics. A més, l'estudi es va aturar abans d'hora per les dificultats per trobar pacients. La raó era la ràpida davallada del nombre de nous casos a la Xina.

Per tot això, els propis autors demanen prudència a l'hora d'interpretar els resultats. En declaracions al Matí de Catalunya Ràdio, el doctor Antoni Trilla, cap de Medicina Preventiva de l'Hospital Clínic, ha comparat tots dos estudis fent server un símil hoteler: "el primer seria un cinc estrelles i el fet a la Xina seria un tres estrelles".

ARXIVAT A:
Coronavirus Recerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut