El repte de distribuir la vacuna: 10 milions d'espanyols la rebrien a partir de gener
Poder disposar aviat de vacunes contra la Covid-19 planteja el repte de com fer la vacunació (Reuters/Dado Ruvic)

El repte de distribuir la vacuna: 10 milions d'espanyols la rebrien a partir de gener

Illa pensa que abans de l'estiu "tindrem un percentatge rellevant de gent vacunada", i els experts alerten de la "logística molt important" necessària per vacunar la població

RedaccióActualitzat

Espanya disposarà, d'entrada, d'uns 20 milions de dosis de vacunes contra la Covid-19, que serviran per immunitzar uns 10 milions de persones.

Així ho ha assegurat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, aquest dimarts, en declaracions a TVE.

Illa ha valorat com "un pas prometedor i rellevant" la vacuna que estan desenvolupant Pfizer i Biontech, que serà una de les vacunes de què es podrà disposar gràcies als acords que la Unió Europea ha tancat o està tancant amb diverses farmacèutiques, per adquirir milions de dosis al més aviat possible.

 

 


A partir d'aquí, el ministre pensa que "a l'abril o al maig tindrem un percentatge prou rellevant de gent vacunada, i això ens permetrà passar a un estadi diferent en la lluita contra la Covid".


El nou repte, la vacunació

Trobar vacunes contra la Covid-19 s'ha convertit, des de l'inici de la pandèmia, en una cursa contra rellotge que ha centrat els esforços de la comunitat científica.

Ara, amb les primeres notícies sobre l'efectivitat d'algunes de les vacunes que ja s'estan assajant en fase 3, s'obren interrogants sobre una altra qüestió: com es distribuiran les vacunes?

És a dir: com es farà la vacunació? Qui es vacunarà primer?

Els experts assenyalen que, d'entrada, hi ha uns condicionants tècnics

 

Diverses vacunes contra la Covid-19 ja estan en la fase 3 d'assaig amb humans (Reuters/Dado Ruvic)


La vacuna de Pfizer i Biontech, per exemple, que aquest dilluns s'ha anunciat que ha mostrat una efectivitat superior al 90%, s'ha de conservar a 80 graus sota zero.

Això fa impossible tenir-la als CAP, per exemple, i, per tant, segurament només es podrà administrar als hospitals. 

Salvador Macip, genetista i investigador de la Universitat de Leicester, al Regne Unit, alerta d'un "coll d'ampolla".

"Has de tenir un sistema de distribució i emmagatzematge bo, per evitar que la vacuna es faci malbé. Amb un sistema sanitari sobrecarregat, amb els metges ocupats amb els malalts, com farem que dediquin hores a vacunar la població?"


Macip considera que caldria "començar a pensar seriosament" en una "logística molt important", necessària per distribuir i administrar la vacuna. 

L'altre condicionant per poder vacunar la població és el nombre de dosis disponibles.

 

La Unió Europea ja ha tancat acords amb diverses farmacèutiques (Reuters/Dado Ruvic)


Robert Güerri, especialista en malalties infeccioses i coordinador de la unitat de Covid-19 a l'Hospital del Mar, remarca que "no hi haurà prou vacunes per a tothom, d'entrada", que "serà un procés progressiu al llarg de l'any que ve".

Per això, diu, "és molt important que la vacunació es faci de forma racional, en els grups de població de més risc".

Els experts, de tota manera, coincideixen a dir que, quan arribin les vacunes, en cap cas podrem oblidar encara la resta de mesures de protecció.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut