El repte de la hisenda catalana: estarà llesta per assumir els tributs i fer la renda el 2026?

El pacte entre el PSC i ERC preveu que la hisenda catalana assumeixi tots els tributs i que es faci càrrec de la campanya de la renda el 2026, corresponent a l'any vinent
Enllaç a altres textos de l'autor

Jordina Molas Salort

Periodista de la secció d'Economia de TV3 especialitzada en banca i finances

@jordinamolas
Actualitzat
TEMA:
Economia de butxaca

L'acord més rellevant del pacte d'investidura entre el PSC i ERC és el finançament singular de Catalunya, que ha d'incloure la recaptació, gestió, liquidació i inspecció de tots els impostos. Per poder-ho complir, caldrà concretar com i amb quins terminis es farà. Les dues parts van acordar que la campanya de la renda del 2026, que correspondrà a la declaració de l'any que ve, ja l'hauria d'assumir l'Agència Tributària de Catalunya (ATC).

Al marge de la voluntat política per tirar-ho endavant, calen recursos, programes informàtics i molts més treballadors dels que té ara la hisenda catalana.

Sindicats de l'ATC i de l'agència tributària espanyola (AEAT) es mostren escèptics perquè creuen que són uns terminis impossibles de complir.

Està preparada l'ATC per posar-ho en marxa?

L'Agència tributària catalana té 874 treballadors, la majoria a les oficines centrals de la Zona Franca de Barcelona.

Són 75 menys que els que gestionen els tributs a la Diputació de Barcelona. I molt lluny dels més de 4.000 que l'Agència Tributària espanyola té a Catalunya, segons dades dels sindicats, per gestionar tots els tributs principals.

La seu de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) a Barcelona

Actualment, l'ATC gestiona els tributs propis (com els relacionats amb el medi ambient o el de les begudes ensucrades) i els cedits (com l'Impost de Patrimoni i el de Sucessions).

En canvi, els 3 principals impostos en recaptació, l'IRPF, l'IVA i el de Societats, estan en mans de l'Estat.

Els únics que no gestionaria són els impostos locals. Així que el volum de feina i recursos necessaris s'hauria de multiplicar.

En el cas de l'IRPF, fins ara la hisenda catalana col·labora amb l'espanyola a l'hora de confeccionar les declaracions de renda, que es poden fer a qualsevol de les dues agències.

Per posar un exemple: a Catalunya s'han presentat aquest any gairebé 4,2 milions de declaracions de la renda. Les previsions de l'agència tributària catalana eren atendre uns 14.000 contribuents, una xifra similar a l'any passat.

Els treballadors veuen impossible complir els terminis

Els sindicats de l'agència tributària catalana i de l'espanyola han mostrat el seu recel des del primer moment. Des de l'ATC creuen que tenen una plantilla dimensionada pels tributs que ara recapten, però lluny de la que caldria si s'han de gestionar tots els tributs.

Donen per fet que s'hauria de fer un traspàs de bona part del personal, els programes informàtics i, fins i tot, edificis de l'agència espanyola, que és qui té l'experiència, a la catalana, però s'ha de veure en quines condicions.

A totes dues agències reconeixen que hi ha inquietud entre els treballadors per la incertesa que envolta aquest anunci perquè en tenen una informació "nul·la", explica Xavier Abad, tècnic gestor tributari i representant del sindicat CSIF, el sindicat majoritari a l'ATC.

"Es va rebre amb escepticisme, amb cautela, per veure com tirarà endavant. Som conscients que és un repte molt gran"

Miguel Ángel Mayo, del sindicat de tècnics del Ministeri d'Hisenda, Gestha, ho veu impossible en els terminis previstos, ho troben un "disbarat".

El que sí que veuen factible és que el 100% de la recaptació de l'IRPF del 2025 passi a la Generalitat, però recalquen que "una cosa és finançament i l'altra transferència de competències".

Façana d'una seu de l'Agència Tributària (EFE)

A l'espera de millores salarials

Pel que fa a com s'ha rebut la notícia entre la plantilla, Mayo assegura que "hi ha tantes incògnites que la gent creu que no arribarà a bon port".

"Encara que hi ha hagut un anunci i un pacte molt clar, no hi ha cap moviment al respecte"

"Es va rebre amb estupor inicial, però després es va traduir en què potser quedi tot en paper mullat", diu Mayo.

També denuncien les diferències en les condicions laborals entre l'agència catalana i l'espanyola, on asseguren que es cobra més. Aquest és un dels punts clau que el personal de l'AEAT a Catalunya hi veu: creuen que si el traspàs ha de ser atractiu per la plantilla, les condicions han de millorar i fer una bona oferta.

Segons Mayo, un 80% de la plantilla de l'agència estatal és de fora de Catalunya i s'hauria de veure quina oferta els fan perquè es plantegin continuar aquí. "La gent és optimista perquè sempre que hi ha hagut una transferència s'han incrementat salaris". I afegeix que "si realment es volen agafar professionals de l'agència estatal, es faran bones ofertes".

Des del CSIF reclamen que "la remuneració estigui al nivell de la responsabilitat".


El traspàs dels mitjans tècnics

Un altre dels punts dèbils que hi troben els sindicats són tot el que fa referència als programes informàtics. L'acord deixa clar que s'ha de fer un traspàs dels mitjans humans, materials, econòmics i tecnològics.

En aquest punt, des de Gestha asseguren que són molt àgils i que la seva base de dades és molt concreta. I per això s'hauria de detallar com es farà el traspàs i quin sistema informàtic s'implanta.

I aquí s'obre tot un altre meló que hi va estretament lligat: com seguir amb la lluita contra el frau fiscal i com reduir-lo. Els tècnics asseguren que hi ha d'haver, des del primer moment, coordinació i transferència d'informació entre les diferents hisendes per no deixar cap escletxa al descobert.

Romero pilotarà aquest procés

El finançament singular i que l'ATC assumeixi tots els tributs va ser el moll de l'os del pacte d'investidura entre PSC i ERC. I ara és el govern de Salvador Illa qui l'ha d'assumir i implantar.

La nova consellera d'Economia, Alícia Romero, serà l'encarregada de pilotar tot aquest procés.

La consellera d'Economia de la Generalitat, Alícia Romero (EFE/Quique Garcia)

En una compareixença al Parlament, Romero ha deixat clar que tirarà endavant tot i que serà molt complex i amb uns terminis molt ajustats si la data marcada al calendari és la del gener del 2026.

"Sabem que arribar a aquest horitzó no serà ràpid, no serà fàcil i, per tant, hem de marcar aquesta transitorietat". I ha afegit que "gestionar tots els impostos que es generen a Catalunya és un repte gegantí, per al qual treballarem".

ARXIVAT A:
Economia de butxaca Hisenda catalana Agència Tributària
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut