"Shot Sage Blue Marilyn", venuda per 195 milions de dòlars (Reuters/Carlo Allegri)

El retrat de Marilyn Monroe de Warhol, l'obra del segle XX més cara venuda en subhasta

L'icònica serigrafia del 1964 s'ha subhastat per 195 milions de dòlars a Christie's, a Nova York

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Una de les icones del pop art, un dels retrats més cèlebres de Marilyn Monroe, obra d'Andy Warhol, s'ha venut per un preu rècord: 195 milions de dòlars --uns 184 milions d'euros--, a la casa de subhastes Christie's de Nova York. Es tracta de la serigrafia d'Andy Wharhol titulada "Shot Sage Blue Marilyn", que s'ha convertit en l'obra d'art del segle XX més cara venuda mai fins ara en una subhasta pública.

L'obra s'ha subhastat a Christie's de Nova York i no es coneix el comprador (EFE/Sarah Yenesel)

L'obra, d'un metre per un metre, és una de les cinc serigrafies que Warhol va fer el 1964, dos anys després de la tràgica mort de l'actriu nord-americana, a partir de la fotografia en blanc i negre de Marilyn Monroe feta per promocionar la pel·lícula "Niàgara", del 1953.


Segons Alex Rotter, director d'art dels segles XX i XXI de Christie's, els retrats de Marilyn "són els més famosos, els més bells i les pintures més cobejades de Warhol per l'esforç que hi va posar". Explica que l'artista va utilitzar una tècnica que després d'aquests quadres va abandonar.

"(Warhol) va utilitzar una tècnica de projecció en aquestes pintures que no va tornar a utilitzar mai més. Va ser massa complicat. Warhol hi va posar molt d'esforç, molta cura per com posar els cabells, com posar la cara. Els llavis són on han d'estar, l'ombra d'ulls és on ha d'estar. Realment va necessitar molta precisió, i després va dir que era massa complicat i que no tornaria a fer-ho."

 

Comprador desconegut i benefici filantròpic

Es desconeix, de moment, la identitat del comprador d'aquesta obra que, tot i batre un rècord, s'ha venut per un preu lleugerament inferior al que s'estimava inicialment, que era d'uns 200 milions.

La venda a preu de martell s'ha fet per 170 milions de dòlars, i cal sumar-hi taxes i comissions fins arribar als 195.040.000 dòlars de preu final.

Després d'aquestes serigrafies Wharhol va abandonar la tècnica per considerar-la massa complicada (EFE/Sarah Yenesel)

Sí que es coneixen els venedors, la Fundació de Thomas i Doris Ammann de Zuric, creada per un dels més grans magnats d'art contemporani i filantrop, amic d'Andy Warhol i comprador de gran part de les seves obres. La fundació ha anunciat que els beneficis de la venda d'aquesta obra i de 35 més, es destinaran a finançar diversos projectes de sanitat, educació i promoció i millora de la vida de milions de nens que l'organització té arreu del món.

La venda de "Shot Sage Blue Marilyn", de Warhol, supera el rècord de l'obra d'art més cara del segle XX, un rècord que fins ara tenia "Les dones d'Alger", de Picasso, que es va vendre fa 7 anys per 179,4 milions de dòlars. Per la seva banda, l'obra més cara subhastada fins ara de Warhol és "Silver Car Crash" (Doble Desastre) per la qual es van pagar 104,5 milions el 2013.

 

ARXIVAT A:
Art
Anar al contingut