La proposta de restriccions de Sanitat exclou l'hostaleria després del revés judicial
- TEMA:
- Desescalada
Revés de la justícia a les restriccions a l'oci nocturn i l'hostaleria que van entrar en vigor divendres passat. L'Audiència Nacional les ha paralitzat a la Comunitat de Madrid, en resposta al recurs presentat pel govern que presideix Isabel Díaz Ayuso, del PP. Són les limitacions aprovades per avançar en la desescalada, fins que s'arribi al 70% de la població adulta vacunada.
Després de la revolta d'algunes comunitats i de la decisió de l'Audiència, el Ministeri de Sanitat s'ha vist forçat a fer una nova proposta de mesures en què exclou les restriccions que havia establert per a l'hostaleria.
Dimecres passat havia aprovat sense consens unes mesures obligatòries segons els índexs d'incidència acumulada, i el País Basc, La Rioja i Madrid s'hi van oposar. La presidenta madrilenya ho va portar a l'Audiència Nacional, que ha suspès les restriccions en aquella comunitat.
La decisió s'ha pres com a mesura cautelaríssima, sense escoltar les parts, perquè considera que l'interès públic que al·lega el govern madrileny preval en aquest moment. Els jutges donen tres dies al govern espanyol perquè presenti al·legacions a les mesures cautelars, que són les que es poden adoptar un cop escoltades les parts.
"Si no s'adoptés ara la mesura cautelaríssima i s'esperés a l'adopció d'una mesura després de la tramitació de les mesures cautelars, l'escenari d'incertesa es veuria seriosament agreujat", argumenten els magistrats de la sala contenciosa administrativa.
Madrid va al·legar que, si no es paralitzaven, hi hauria un "dany immediat, irreparable i inesmenable".
Simón diu que buscaran "alternatives consensuades"
La decisió d'aturar les restriccions només afecta Madrid, encara que el pla aprovat pel Consell Interterritorial va topar amb el rebuig de diverses comunitats. Entre elles, Catalunya, que va al·legar que el desacord venia més per la forma que pel fons, perquè no hi havia hagut gaire marge per estudiar el document.
Galícia ha avançat que presentarà un conflicte per invasió de competències al Tribunal Constitucional. A més de la Generalitat, la Xunta i la Comunitat de Madrid, van votar en contra de les mesures Múrcia i Andalusia. El País Basc no va participar al debat i Castella i Lleó es va abstenir.
Davant la decisió judicial, el director del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va explicar que Sanitat buscaria alternatives consensuades. "Si no es poden aplicar per motius judicials, es buscaran alternatives el més consensuades possibles", ha afirmat.
En un to conciliador, Simón va dir que entén que el criteri de la justícia pugui no coincidir amb el de Sanitat, com ha passat alguna vegada, però ha defensat que cal prendre mesures perquè la desescalada es faci bé.
"Si aconseguim consens amb alternatives que garanteixin la seguretat suficient, els riscos no seran gaires. Seria una pena que depengui de les autoritats judicials perquè no hem trobat alternatives suficients."
Simón va recordar que la intenció del Ministeri amb aquestes mesures és donar seguretat a la ciutadania mentre no hi hagi prou gent vacunada.
Davant d'aquesta situació, el Ministeri de Sanitat està parlant amb els consellers de les comunitats autònomes i té un nou document sobre les restriccions de l'oci nocturn.
Segons informa l'Agència Efe, la conselleria de Sanitat del País Valencià han confirmat la trucada de la ministra Carolina Darias que els ha enviat un nou document per dimecres quan es torna a reunir de nou el Consell Interterritorial de Salut. Altres comunitats també han assegurat que Sanitat s'està posant en contacte amb ells, després de fer-se pública la resolució judicial.