El risc de brot a Catalunya, gràfic a gràfic: preocupa la situació al Camp de Tarragona

A Reus, el risc s'ha multiplicat per quatre en dues setmanes

RedaccióActualitzat

El risc de rebrot del virus es dispara al Camp de Tarragona. En pocs dies, el Baix Penedès, l'Alt Camp i el Baix Camp han entrat en el risc molt alt de rebrot.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha advertit que el govern prendrà mesures "més dràstiques" per frenar el coronavirus si continua la tendència a l'alça dels contagis a Catalunya.

 

Les últimes dades del Departament de Salut eleven a 115.768 el total de casos de Covid-19, 774 dels quals detectats en les últimes hores.

 

Risc de rebrot a l'alça

A Catalunya, el risc de rebrot es manté estable, però continua sent molt alt. Hi ha sis regions sanitàries en aquesta situació, les últimes d'entrar-hi: Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu i Aran.

Una de les ciutats que fa pujar aquesta tendència és Reus, la capital del Baix Camp. El risc de rebrot s'hi ha enfilat com mai abans, s'ha multiplicat per quatre en dues setmanes. Es pot veure en la següent gràfica:

 

La setmana passada hi va haver 114 casos confirmats amb PCR, la majoria dels barris Immaculada i Misericòrdia, la zona nord de la ciutat, la que inclou la plaça Llibertat i els barris a l'entorn del Barri Fortuny.

El Departament de Salut està estudiant la situació i aviat podria decidir començar-hi els cribratges.

Mentrestant, l'Ajuntament avança que l'origen dels brots està en grans reunions familiars i en trobades socials al carrer, i anuncia sancions a qui no respecti les mesures bàsiques.

De fet, des d'aquest dimarts, dotze agents de salut patrullen per Reus i indiquen als ciutadans que mantinguin les mesures de seguretat contra el contagi del coronavirus.

Dos voluntaris de Protecció Civil controlant l'ús de mascareta al passeig Sunyer de Reus (ACN/Roger Segura)


El risc de rebrot continua alt a Catalunya

Al conjunt de Catalunya, el risc de rebrot es manté a la franja alta i només baixa un punt. Si fa uns dies el vermell estava centrat en Barcelona, les àrees metropolitanes i el Segrià, ara la taca de risc molt alt està més estesa, en comarques interiors de Girona, a més de les del Camp de Tarragona.

 

Consulta el gràfic interactiu de l'índex de risc de brot per regions sanitàries


Ara, sis regions estan per sobre de la mitjana: l'Alt Pirineu, Barcelona, Lleida, l'àrea Metropolitana Nord, la Metropolitana Sud i les Terres de l'Ebre, on han començat proves massives a Benifallet.

 

 

Interactiu relacionat: Gràfic de l'índex de rebrot per municipi

 

Preocupa, també, la situació al Pirineu

El Pirineu també afronta un augment de l'índex de rebrot, que s'ha triplicat en només una setmana i aquest dimarts supera els 147 punts. Una xifra que no s'assolia des del 9 d'abril i, per tant, el que es recomana és molta precaució.

 

El 18 d'abril es va enregistrar a l'Hospital de la Seu d'Urgell la que ha estat fins avui l'última víctima per Covid-19 a l'Alt Pirineu i Aran. Des de llavors, han passat 4 mesos sense que hi hagi hagut cap mort per coronavirus, i en aquest mes d'agost és l'únic territori de Catalunya sense comptabilitzar cap decés.

 

544 més positius a Catalunya, segons l'últim balanç

Per primera vegada des de la setmana passada baixen del miler els nous casos de Covid-19 a Catalunya.

Segons l'últim balanç n'hi ha 544 més, confirmats amb PCR, i han mort 10 persones més. Tot i això, baixen respecte a aquest dilluns les hospitalitzacions. Ara hi ha 17 persones més ingressades, una de les quals a l'UCI.

De fet, la situació als hospitals no es pot comparar amb la que es va viure al març i a l'abril, ja que l'increment d'ingressos no altera el funcionament dels centres. És el que ha explicat en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" l'infectòleg i responsable de la Unitat de Covid de l'Hospital del Mar Robert Güerri.  

"Ara no tenim una situació ni descontrolada ni alarmant. El problema és que a la ciutat de Barcelona no hi és tothom. En el moment que tothom torni i comenci a haver-hi un contacte més intens i les condicions ambientals afavoreixin més el virus, i a sobre s'hi afegeixi la grip, pot ser que la situació sigui molt més complicada que ara."

A més, a diferència de la primera onada de la pandèmia, ara no hi ha tants pacients greus, i això fa pensar que també les seqüeles d'aquests pacients seran menors.  

Els hospitals han viscut un increment de casos, sobretot des de mitjans de juliol. Al principi eren pacients joves, sobretot, i ara se n'hi afegeixen de totes les edats.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut