El risc de brot es dispara a Madrid, que demana implicació "urgent" al govern espanyol
- TEMA:
- Coronavirus
Mentre es manté la incertesa sobre els "confinaments selectius" anunciats aquest dimecres, la Comunitat de Madrid ha demanat la implicació "contundent" del govern espanyol per controlar la pandèmia en aquesta autonomia.
El vicepresident madrileny, Ignacio Aguado, de Cs, ha reconegut que la situació està "empitjorant" i ha considerat "urgent i necessari" una actuació conjunta dels dos executius per parar la propagació del coronavirus:
"Algú pensa que una pandèmia es resoldrà únicament amb mesures autonòmiques, amb la voluntat d'un govern regional sense que l'oposició hi posi de la seva part ni hi col·laborin altres administracions, sens que els ciutadans hi posin de la seva part?
És pràcticament impossible acabar amb una pandèmia d'aquestes característiques. Per això, és necessari que el govern d'Espanya s'impliqui de forma contundent en el control de la pandèmia a Madrid."
Segons Aguado, la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, del PP, és al seu costat en aquesta petició.
Carta de Sánchez a Díaz Ayuso davant els "moments crítics"
El govern espanyol li ha respost, per boca de la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, que l'executiu central "mai ha deixat d'estar implicat" en la contenció de la pandèmia juntament amb les comunitats autònomes.
Calvo ha argumentat que "des del primer minut" han aportat recursos, reunions, coordinació i suport. I s'ha remès a les declaracions del ministre de Sanitat, Salvador Illa, a RNE instant el govern madrileny a adoptar les mesures que calguin per fer baixar la corba.
I el mateix president espanyol, Pedro Sánchez, s'ha adreçat per carta a la presidenta madrilenya per demanar-li una reunió.
Sánchez ofereix cooperació per superar "com més aviat millor els moments crítics" que viu la Comunitat de Madrid.
Díaz Ayuso li ha respost des de Twitter aplaudint la reunió i retreient-li que Madrid "ha estat massa temps sola" en la pandèmia:
Díaz Ayuso també ha contestat el president espanyol per carta. S'ha posat a la seva disposició per reunir-se i ha reclamat que Madrid requereix "estratègies nacionals" per abordar la pandèmia perquè és "capital, motor econòmic i centre de la península" i necessita una "coordinació específica entre administracions". Segons diu, és una comunitat "especialment vulnerable" a causa de la "mobilitat, densitat de població, llaços familiars i econòmics amb la resta del país, posició interncional i situació geogràfica".
Preguntada per les mesures que pugui prendre Madrid, la secretària d'estat de Sanitat, Silvia Calzón, ha afirmat que les valoraran quan es facin públiques però ha instat a adoptar-les de seguida:
"L'important és que es prenguin les mesures. Tots sabem què s'ha de fer. Les comunitats autònomes tenen un catàleg de mesures que es poden fer per col·locar-nos en un escenari de control.
Reconeixem que és difícil i que, segurament, el més complex és decidir quan aplicar-les, però en el cas concret de Madrid entenem que s'han de prendre mesures. Com a Ministeri els donarem el suport tècnic que necessitin."
Aquest dimecres, el viceconseller de Salut Pública i Pla Covid-19, Antonio Zapatero, va anunciar que hi hauria confinaments selectius i restriccions de mobilitat, però el govern de Madrid no ha concretat què pensa fer. El conseller de Justícia i Interior va desmentir que es pensés tancar la gent a casa, però va deixar la porta oberta a anunciar aquest divendres restriccions de la mobilitat als barris més afectats.
Es dispara el risc de brot a Madrid
La Comunitat de Madrid acumula el 35% dels contagis de les últimes 24 hores, 1.613.
El risc de brot ja està per sobre de 600 i es considera molt elevat a partir de 100. Des de principis d'agost, els ingressos hospitalaris i a l'UCI augmenten i el nombre de morts per Covid també. Les últimes dades constaten que hi ha 2.700 malalts ingressats i uns 350 a les UCI. Els llits d'aquestes unitats estan ocupats amb prop d'un 40% de casos de coronavirus.
Dels PCR que s'hi fan, més del 20% són positius. L'Organització Mundial de la Salut situa el límit recomanable al 5%, per reduir al màxim possible els positius que queden sense detectar.
Davant d'aquesta situació, la Comunitat estudia reobrir l'hospital provisional d'Ifema perquè la situació de crisi sanitària empitjora cada dia.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Comunitat de Madrid