El risc de reinfecció per Covid és molt superior en les persones de més de 65 anys
- TEMA:
- Covid-19
La reinfecció de persones que han donat positiu de Covid és un fet poc usual, però el risc que passi és molt superior en la gent de 65 anys o més.
Així ho revela un estudi danès, elaborat per investigadors de l'Institut Estatal del Sèrum i publicat a la revista britànica The Lancet.
Els autors van observar que una primera infecció proporciona, en general, una protecció del 80% contra una segona infecció, però que entre la gent de 65 anys o més aquest percentatge baixa al 47%. No hi havia diferència entre sexes.
Els autors també van constatar que la protecció contra una altra infecció no disminueix al cap de sis mesos.
Es tracta del primer estudi ampli d'aquestes característiques. Es basa en persones que van fer-se les proves de PCR entre març i maig del 2020, durant la primera onada de la pandèmia, i que la van repetir entre l'1 de setembre I el 31 de desembre, durant la segona.
També van incloure un gran grup, d'uns 2,5 milions de persones (Dinamarca té uns 5,5 milions d'habitants), que havien passat tests en altres moments i havien donat positiu o negatiu almenys tres mesos abans d'una segona prova.
Un 0,65% de reinfectats
De les 525.339 persones incloses a l'estudi, 11.068 (2,11%) havien donat positiu a la primera onada. D'aquests, 72 (el 0,65%) van donar novament positiu en la segona. En comparació, hi va haver 16.819 positius entre els que primer no havien estat infectats pel coronavirus.
Això significa que el risc d'infecció per als que no l'havien passat abans era unes cinc vegades superior. Els infectats a la primera onada tindrien una protecció del 80,5%.
En canvi, en el grup anomenat alternatiu, dels que havien donat positiu o negatiu en altres moments de l'any, es va observar que la protecció que donava una infecció prèvia era similar en general (78,1%), però en els majors de 65 anys era del 47%. No hi havia diferències per sexes ni proves que haguessin relaxat els mesures de protecció.
Per al doctor Steen Ethelberg, un dels autors, l'estudi confirma que la reinfecció és rara en gent jove i sana, però el risc és molt més gran en persones de 65 anys o més i cal protegir-los:
"Com que la gent gran té més probabilitats de tenir símptomes de malaltia greu i, tristament, de morir, les nostres troballes mostren clarament com és d'important implementar polítiques per protegir-los durant la pandèmia".
Ethelberg ha afegit que també han demostrat la importància que la gent compleixi les mesures de protecció de cara a ells mateixos i als altres, fins i tot si han passat la infecció.
Vacunar també els que s'havien infectat
Els autors també remarquen la importància que es vacuni a les persones que han passat la infecció, sobretot de 65 anys o més, perquè no es poden refiar només de la protecció natural.
En l'anàlisi del subgrup de personal sanitari, els resultats eren similar i la protecció era del 81,1%.
També van fer anàlisis amb separacions temporals més àmplies entre les dues proves i els resultats van ser similars: als dos mesos la protecció era del 76,7% i als quatre era de 82,8%.
Pel que fa a la durada de la protecció, van observar que era, almenys, de sis mesos, però no poden calcular si es manté més temps ja que la pandèmia va aparèixer fa poc més d'un any.
Entre les limitacions de l'estudi, els autors citen que no s'ha establert si la protecció contra la reinfecció està relacionada amb la gravetat de la malaltia.
Tampoc no s'ha pogut establir l'impacte de les noves variants i afirmen que per això caldrà fer més estudis.
En un comentari que acompanya l'article, Rosemary J. Boyton i Daniel M. Altmann, de l'mperial College de Londres, assenyalen que l'estudi confirma, si és que calia, que no ens podem refiar de la protecció proporcionada per les infeccions i per això cal un programa global de vacunació com a solució duradora.
- ARXIVAT A:
- Covid-19 Coronavirus