Una de les fugues detectades al Nord Stream 1, al mar Bàltic (Swedish Coast Guard/TT News Agency/Reuters)

El sabotatge del Nord Stream provoca la fuita de metà més gran mai registrada

El vessament de 800 milions de metres cúbics de gas equival a la quantitat que en rep Dinamarca en tres mesos
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

Les quatre fuites al gasoducte submarí Nord Stream ja han provocat un vessament al mar Bàltic de 800 milions de metres cúbics, segons la gasística Gazprom. Això equival, aproximadament, a la quantitat de gas que rep Dinamarca durant tres mesos.

A més a més, aquestes fuites han provocat el que probablement ha estat l'alliberament de metà més gran que s'ha registrat mai, segons ha alertat el programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) a partir de les anàlisis que ha fet l'Observatori Internacional d'Emissions de Metà (IMEO), en un estudi fet a partir d'imatges de satèl·lit i on hi han participat científics de la Universitat Politècnica de València.

El responsable de l'IMEO, Manfredi Caltagironi, ha qualificat d'especialment greus els fets, en un moment -ha dit- en què "hem de reduïr absolutament les emissions".

"Això és molt negatiu, probablement l'esdeveniment d'emissions més gran detectat mai."

El principal component del gas que contenen els dos gasoductes sabotejats al Bàltic és el metà, un gas d'efecte hivernacle 20 vegades més potent que el diòxid de carboni i que afectarà i intensificarà l'escalfament global. Ho està avisant la comunitat científica, que insisteix que es tracta d'un tema que sovint està sent infravalorat.

Un vigilant de seguretat a les instal·lacions del Nord Stream 2 a Lubmin, Alemanya (Fabrizio Bensch/Reuters)

"Centenars de quilos d'explosius"

Mentrestant, els governs suec, danès i alemany han anunciat que col·laboraran en la investigació de les causes. Suècia i Dinamarca han assegurat, en una carta enviada al Consell de Seguretat de l'ONU, que els danys als gasoductes els van provocar unes fortes explosions, que els fan pensar en la utilització de "centenars de quilos d'explosius".

Les explosions, que van provocar un total de quatre fugues de gas, van suposar per a la zona moviments similars a terratrèmols de magnitud 2,3 i 2,1 a l'escala de Richter.


Creuament d'acusacions

De moment, tant Rússia com els Estats Units han negat tenir qualsevol responsabilitat en el sabotatge. Mentre Rússia continua qualificant els fets com un "acte de terrorisme internacional" i Putin ha acusat directament els "països anglosaxons" de ser darrere els fets, els Estats Units han negat les acusacions i acusen el Kremlin de difondre "teories conspiratòries" i "desinformació massiva".

L'ambaixadora dels Estats Units a l'ONU ha respost les acusacions de Putin (Andrew Kelly/Reuters)

Així ho ha afirmat Linda Thomas-Greenfield, l'ambaixadora dels Estats Units a l'ONU, a la reunió del Consell de Seguretat d'aquest organisme dedicada a les fugues detectades aquesta setmana als gasoductes Nord Stream al mar Bàltic.

 

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia Medi ambient
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut