El salari mínim pujarà 50 euros el 2025 fins als 1.184: acord del govern espanyol amb sindicats

L'acord anunciat per Yolanda Díaz, al qual la patronal no ha donat suport, s'haurà de ratificar al Congrés

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha acordat amb els sindicats apujar 50 euros el salari mínim interprofessional (SMI) per al 2025, que serà de 1.184 euros mensuals (14 pagues). La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha anunciat, aquesta pujada del 4,4% després de la reunió del Ministeri amb sindicats i empresaris. 

Aquesta és la proposta que havia fet inicialment el govern espanyol, mentre que CCOO i UGT reclamaven una pujada superior al 5,8%, fins als 1.200 euros mensuals, molt lluny de la CEOE, que s'ha quedat al marge de l'acord. La patronal havia posat sobre la taula una pujada del 3%, fins als 1.168 euros.

En el marc de l'acord, es constituirà, en el termini de dos mesos, una nova mesa de diàleg social que abordi l'adaptació completa de la Directiva de Salaris Mínims Europea.

Díaz ha donat les gràcies als sindicats, però també a la patronal, de qui ha destacat que, malgrat no haver arribat a un acord amb els empresaris, ha estat capaç de fer una proposta, encara que "insuficient". 

Malgrat que el govern espanyol ha fet la seva proposta, Díaz havia afirmat que quedava pendent dels "resultats de la negociació" per aprovar la nova pujada amb diàleg social, malgrat que la consulta als agents socials no era vinculant. 

CCOO i UGT s'havien mostrat disposats a tancar l'acord com més aviat millor per causar els "mínims problemes" als treballadors. 

CCOO i UGT reclamen una pujada del SMI superior al 5,8%, fins als 1.200 euros
CCOO i UGT reclamaven una pujada de l'SMI superior al 5,8%, fins als 1.200 euros (Europa Press)

El Ministeri no volia anar més lluny d'aquest dimecres per decidir quant pujaria l'SMI el 2025. Sobretot després de la caiguda del decret òmnibus al Congrés dels Diputats, on es prorrogava el salari mínim del 2024 (1.134 euros mensuals).

De fet, amb la derogació del decret, l'SMI tornava al valor del 2023 (1.080 euros), però Treball va dictar una instrucció perquè cap empresa pugués pagar menys de l'SMI del 2024. Tot i això, l'objectiu de Treball era tancar un acord per una pujada del salari mínim del 2025, amb efectes retroactius des de l'1 de gener.

Díaz ha afegit que la pujada s'aprovarà en Consell de Ministres "amb caràcter imminent" i que l'haurà de ratificar el Congrés dels Diputats. 

Uns dos milions i mig d'espanyols cobren l'SMI, dels quals el 65% són dones i un 26% joves menors de 25 anys. 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaBretxa salarialGovern espanyolYolanda Díaz
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut