El salari mínim s'apuja a 950 euros aquest any
El govern espanyol, amb l'acord de sindicats i patronal, ha anunciat la pujada de 50 euros més que el 2019
El govern, els sindicats i la patronal han acordat apujar el salari mínim interprofessional (SMI) per a aquest any un 5,5%, fins als 950 euros bruts mensuals. Això són 50 euros més del que hi havia el 2019, quan va pujar el 22,3%.
Ho ha anunciat la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz.
Hoy hemos logrado el primer gran acuerdo social de la legislatura: la subida a los 950 euros del salario mínimo. Es un gran orgullo para esta ministra y para este Gobierno haber iniciado esta nueva etapa: la del Diálogo en mayúsculas, codo con codo con todos los agentes sociales pic.twitter.com/wALMYhxn1d
Yolanda Díaz (@Yolanda_Diaz_) January 22, 2020
El diàleg social ha tornat, amb aquest acord, després de mesos de govern provisional. S'ha fet públic després de la reunió de la nova ministra de Treball amb els secretaris generals de Comissions Obreres, Unai Sordo, i de la UGT, Pepe Álvarez, i dels presidents de la CEOE, Antonio Garamendi, i de Cepyme, Gerardo Cuerva.
Els sindicats també han recollit l'acord, des dels seus comptes de Twitter.
#ÚltimaHora Gobierno, patronal y sindicatos pactan subir el salario mínimo hasta los 950 euros pic.twitter.com/fg6xIS2gA3
COMISIONES OBRERAS (@CCOO) January 22, 2020
Agentes sociales y Gobierno hemos acordado subir el Salario Mínimo Interprofesional(#SMI) a 950 para 2020 pic.twitter.com/1xZezn9fYm
UGT (@UGT_Comunica) January 22, 2020
Pacte PSOE-Unides Podem
El PSOE i Unides Podem van acordar al programa de govern augmentar el salari mínim fins a arribar progressivament al 60% del salari mitjà a Espanya, al final de la legislatura, com recomana la Carta Social Europea. Això equivaldria a uns 1.200 euros.
La ministra Díaz ha dit que és conscient que aquest augment, del 5,5%, no és tan elevat com l'augment "històric" de la legislatura passada, però ha remarcat que seguiran treballant per augmentar-lo.
Satisfacció dels sindicats
Yolanda Díaz ha parlat del "primer gran acord social" de la legislatura i ha garantit que no serà l'últim, ja que l'executiu té un "horitzó estratègic":
"És un dia molt feliç per a la democràcia i per al conjunt de treballadors i treballadores."
Tant la ministra com el líder de Comissions, Unai Sordo, han negat que això perjudiqui la creació de llocs de treball:
"No preveiem destrucció de llocs de treball, sinó que contribuirà a generar-ne més."
Després d'una negociació discreta, Josep Maria Álvarez ha mostrat la satisfacció de la UGT:
"Valorem positivament la quantia de l'augment i que s'hagi iniciat el camí."
Per a la CEOE, la quantitat de l'augment no és adequada, per l'impacte que va tenir el de l'any anterior, però la patronal ha acceptat que en el diàleg hi ha d'haver renúncies de totes les parts.
També ha remarcat que l'acord és estrictament sobre el 2020 i no sobre augments a futur.
El president de la Cepyme, Gerardo Cuerva, també s'hi conforma perquè ha quedat per sota del que volien els sindicats:
"Per a la pime no és bo però és menys dolent que apujar-lo a 1.000."
Segons les dades del ministeri, més de dos milions de treballadors es podran beneficiar de l'augment de l'SMI, però falta calcular quin impacte té en els treballadors a temps parcial.
Yolanda Díaz no ha concretat si el decret sobre el salari mínim es podrà aprovar al Consell de Ministres de la setmana que ve, però s'hauria d'aplicar a partir de l'1 de gener. Un cop es redacti el decret aquest dijous hi ha set dies d'audiència.
- ARXIVAT A:
- Economia de butxacaUGTCCOO