El Sant Jordi d'estiu, auster i molt desigual al territori en funció dels brots
Satisfacció per les vendes de llibres, tot i haver-hi menys parades al carrer, mentre que el Gremi de Floristes admet que no s'han complert les expectatives amb les roses
El Sant Jordi d'estiu, que havia de donar oxigen a llibreries i floristeries, ha estat molt desigual en funció de si al territori hi ha brots o no. I les vendes de llibres han resistit molt millor que les de roses.
Lluny de les multituds dels 23 d'abril convencionals, i gairebé sense estar pendents del temps, hi ha municipis on la festa ha tingut més dimensió. Com a la Seu d'Urgell, on han muntat una dotzena de parades, dins d'un perímetre tancat on hi cabrien fins a 240 persones. Això sí, mesurant la temperatura i amb gel hidroalcohòlic.
A Vic, les llibreries s'han instal·lat durant tot el dia a la plaça Major. I a Manresa, fins i tot s'han vist escriptors firmant llibres al passeig de Pere III. Una situació molt diferent a la de Figueres, per exemple, on aquest Sant Jordi d'estiu ha passat de llarg per culpa de la Covid.
En general, hi ha hagut sensació d'estranyesa, però també d'optimisme, per unes vendes que volen pal·liar les pèrdues per no haver pogut celebrar-lo el 23 d'abril, en ple estat d'alarma.
Les llibreries de Barcelona resisteixen
A Barcelona, el dia ha arrencat calorós amb una tradició de Sant Jordi que s'ha mantingut aquest 23 de juliol: l'esmorzar dels autors catalans que publiquen al Grup 62. Les dedicatòries, en canvi, la immensa majoria les han hagut de fer amb antelació.
La Documenta és de les poques llibreries que han mantingut les signatures, amb els autors darrere d'una mampara, amb cita prèvia, gel hidroalcohòlic, distància i mascareta.
A dins de les llibreries, l'afluència de públic semblava la d'un dissabte fort i s'hi trobaven, sobretot, els clients fidels. No és el que s'esperava però, almenys, la feinada de preparació ha animat les vendes, encara que es quedi lluny d'altres anys.
A última hora de la tarda, les vendes s'han animat i, de fet, l'horari d'obertura de moltes llibreries s'ha allargat fins a la mitjanit. Una setantena han muntat parades al carrer.
Parades amb controls a Tarragona
A Tarragona hi hagut parades a la Rambla Nova, amb control d'aforament i temperatura. A Reus s'ha suspès el Sant Jordi d'estiu però les llibreries i floristeries han pogut plantar la parada al davant de l'establiment. I a Tortosa no ha fet un acte central de la festa però sí que hi ha signatures d'autors ebrencs i actes literaris.
Sant Jordi amb cita prèvia a Lleida
A Lleida i a sis pobles del Segrià, les restriccions per la pandèmia han fet que el Sant Jordi s'hagi celebrat més de portes endins, amb cita prèvia. A més, la calor, amb temperatures de fins a 35 graus, no convidava a estar-se a fora a determinades hores.
A Balaguer, on les mesures no són tan restrictives, les parades de llibres i roses s'han muntat davant dels establiments. Entre els que ha sortit a passejar, l'escriptor nonagenari més prolífic, Josep Vallverdú, que ha tret llibre i l'ha dedicat als lectors.
Menys parades a Girona
A Girona han hagut d'estar pendents del temps per l'amenaça de pluja a la tarda. Una desena de parades de llibreries de la ciutat han ocupat el centre de la plaça Independència, on també s'han centralitzat les signatures dels autors en dues taules compartides.
A Banyoles, les terrasses plenes contrastaven amb les dues úniques parades pràcticament buides a la plaça Major, amb un perímetre tancat i prenent nota de tothom que hi ha entrat.
A Olot, al Firal hi havia 6 parades enfront de les 70 de l'any passat. Llibreries amb una clientela fidel que els ha volgut donar suport, malgrat que les vendes siguin molt inferiors a altres anys.
Un Sant Jordi diferent
El secretari del Gremi de Llibreters de Catalunya, Marià Marín, ha destacat l'afluència de "molta més gent del que és habitual" en un dia com avui a les llibreries.
Tot i admetre que no es pot comprar amb un Sant Jordi, Marín s'ha declarat "sorprès" per la resposta de la gent, també en llocs amb restriccions com Lleida, i per l'actitud civilitzada dels compradors en compliment de les mesures anti-Covid.
Ateses les noves mesures implantades per la Generalitat a l'àrea metropolitana, el 17 de juliol la Cambra del Llibre va renunciar finalment a l'espai de firmes previst al passeig de Gràcia.
El dia abans, una desena de segells de l'associació Llegir en Català ja s'havien despenjat de la convocatòria. Feien una crida a visitar les llibreries qualsevol dia de l'any. Sigui o no Sant Jordi.
La celebració és atípica també perquè conviuen títols que van sortir amb normalitat durant el primer trimestre de l'any, novetats que es van quedar al magatzem i que van arribar a les llibreries a finals de maig i títols previstos per a l'estiu.
Poca gent amb la rosa al carrer
Joan Guillén, president del Gremi de Floristes de Catalunya, ha admès que no s'han complert les expectatives que tenien. "Potser és el millor resultat que es podia fer avui, però això no treu que l'objectiu era un altre, ha admès.
El gremi ha animat a regalar roses blanques i vermelles com a mostra d'esperança en el futur. A tot Catalunya s'han posat en ciruclació un milió i mig de roses per a un Sant Jordi d'estiu, però al carrer ha costat més veure la imatge de gent amb roses a la mà.
El gremi ho ha atribuït a les últimes restriccions contra el coronavirus i a la "confusió" sobre la celebració de la festa del llibre i la rosa.
Orígens de la festa del llibre
La festa de Sant Jordi se celebra el 23 d'abril perquè és el dia en què va morir el cavaller Jordi. El sant, que estava sota les ordres de l'emperador Dioclecià, es va negar a obeir l'ordre de perseguir els cristians, per la qual cosa va ser martiritzat i decapitat.
La data coincideix amb la mort de dos grans autors de la història de la literatura: Cervantes i Shakespeare.
El culte a sant Jordi es va estendre a tots els Països Catalans durant l'edat mitjana i des de l'any 1456 és el patró oficial de Catalunya.
A finals del XIX, amb el moviment polític i cultural de la Renaixença, és quan s'instaurà Sant Jordi com la diada patriòtica, cívica i cultural més celebrada a Catalunya.
Roses per als promesos
Al segle XV ja es feia a Barcelona una fira de roses amb motiu de Sant Jordi. Hi acudien sobretot nuvis, promesos i matrimonis joves. Això fa pensar que el costum de regalar una rosa té l'origen en aquesta festa, que se celebrava al Palau de la Generalitat.
Durant l'Exposició Internacional de Barcelona del 1929, els llibreters van decidir d'organitzar-se i sortir al carrer a muntar paradetes per presentar novetats i fomentar la lectura.
La transcendència de la diada catalana va fer que el 1995 la conferència general de la Unesco declarés el 23 d'abril Dia Mundial del Llibre i del Dret d'Autor.
- ARXIVAT A:
- Sant Jordi Coronavirus