El Santander, el BBVA i el Sabadell haurien ajudat els seus clients a crear societats "offshore" al Panamà
Els anomenats "papers de Panamà" revelen que alguns dels bancs més importants del món haurien facilitat als seus clients més importants la creació de societats pantalla per ocultar diners a Hisenda. El diari "El Confidencial" publica aquest dimarts que també el Santander, el BBVA i el Sabadell haurien incorregut en aquestes pràctiques. Segons publica el diari, el Santander hauria creat 118 societats al Panamà i el BBVA, 19. El primer hauria creat la majoria de les societats des de Suïssa i el segon, des de Suïssa, Jersey i la seva unitat de banca privada a Miami.
En total, però, més de 500 bancs, les seves filials i sucursals van registrar gairebé 15.600 societats pantalla a través del bufet d'advocats Mossack Fonseca. Segons la investigació del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació, el gegant britànic HSBC -el banc de la llista Falciani- és el responsable de 2.300 d'aquestes societats a través de diferents filials; UBS en va crear 1.100 més; Société Générale, 979; Royal Bank of Canada, 378; l'alemany Commerzbank, 92, i Credit Suisse va crear 1.105 societats.
Mentrestant, la Fiscalia espanyola ha obert una investigació dels "papers de Panamà" que podria revelar noms vinculats amb Catalunya. I és que la macrofiltració de més d'11 milions d'arxius confidencials del bufet d'advocats Mossack Fonseca serà un degoteig de noves dades les pròximes setmanes.
Per la seva banda, la justícia panamenya també obrirà una investigació i el president del país ha defensat el seu compromís amb la transparència. Panamà és permissiu amb les "offshore" a nivell fiscal, però no per amagar activitats delictives.
Algunes de les dades que s'han fet públiques ja han provocat les primeres tempestes polítiques. És el cas d'Islàndia, on el primer ministre està a la corda fluixa després de la moció de censura de l'oposició i que milers de ciutadans n'han exigit la dimissió al carrer. D'acord amb les revelacions, la dona del polític va ocultar una societat panamenya. Els manifestants han llençat iogurts i ous contra la seu parlamentària.
Els partits de l'oposició han anunciat un vot de confiança divendres que podria implicar un canvi de govern. Una petició popular de dimissió del primer ministre ha recollit més de 23.000 signatures. Malgrat tot, el mandatari ha dit que no pensa dimitir.
El Kremlin, a Rússia, per la seva banda, parla de conspiració per desestabilitzar el país, si bé qui figura als papers de Panamà no és el president Putin, sinó col·laboradors pròxims. El president de l'Argentina, Mauricio Macri, també s'ha justificat de les acusacions i afirma que tot va ser legal.
Els "papers de Panamà" també retraten algunes empreses de països sancionats pels Estats Units, com és el cas de l'Iran, Zimbàbue i Corea del Nord, segons ha avançat la BBC.