El regidor del PSC a l'Ajuntament de Girona, Maxi Fuentes, en una roda de premsa acompanyat per altres regidors a la seu del partit
El regidor del PSC a l'Ajuntament de Girona, Maxi Fuentes, en una roda de premsa acompanyat per altres regidors a la seu del partit

El secretari de Girona apunta que l'ajuntament ha de pagar 337.000 euros per una "negligència" en l'equiparació salarial

Actualitzat

ACN Girona - Un informe del secretari de l'Ajuntament de Girona assegura que el consistori haurà de pagar 337.000 euros per una "negligència greu" en l'equiparació salarial dels treballadors, segons avança 'Diari de Girona'. Es tracta d'interessos de demora i altres recàrrecs que són inevitables a tots els treballadors que no cobraven els diners que pertocava després de reconèixer-los la categoria que pertocava. Des del principal grup a l'oposició (PSC) han reclamat la dimissió del responsable de recursos humans, Sergi Font (Guanyem Girona) i també exigeixen explicacions a l'alcalde de la ciutat, Lluc Salellas. Els portaveus de la formació asseguren que es reserven l'opció de prendre altres mesures si el govern local no satisfà les seves peticions.

El maig del 2019 el govern municipal format per Junts i ERC va modificar la Valoració de Llocs de Treball de la plantilla municipal. En aquell moment el govern local plantejava el canvi com una solució al conflicte que hi havia a la plantilla, en què hi havia treballadors que feien la mateixa feina però tenien categories laborals diferents i, per tant, sous diferents.

Malgrat tot, el consistori no va incrementa el percentatge pactat per arribar al mateix sou entre treballadors d'una mateixa categoria. Ho justificaven per manca de disposició pressupostària i això va fer que alguns treballadors portessin el cas als jutjats. En aquest cas demanaven cobrar el que exigia la categoria i també recuperar tot el que no havien cobrat els últims anys fins al límit que permet la llei.

Amb les eleccions municipals, el govern municipal va canviar lleugerament de colors. L'alcaldia va passar a mans de Guanyem Girona, qui va mantenir Junts i ERC com a socis de govern. Des d'aleshores es van començar a rebre sentències judicials que donaven la raó als treballadors. A l'octubre del 2023 es va aprovar l'equilibri de tots els sous però falta que els afectats cobrin el deute endarrerit entre l'acord del 2019 i la regularització de l'octubre del 2023.

El fet de no haver abonat aquesta diferència fa que els interessos de demora i els recàrrecs de la Seguretat Social ascendeixin als 337.638 euros. Una xifra que tal com recorda el PSC caldrà sumar-hi els 80.000 euros dels honoraris dels advocats que defensaven l'Ajuntament de Girona i totes les hores del personal municipal. "Això suposa més de mig milió d'euros", afirma la portaveu dels socialistes a l'ajuntament, Bea Esporrín. De fet, la regidora ho compara amb la partida que s'ha destinat aquest 2024 per "comprar quatre pisos" per dedicar-los a habitatge accessible.

Per aquest motiu, el PSC ha exigit la dimissió del tinent d'alcaldia de Gestió de Recursos i Atenció a la Ciutadania, Sergi Font, qui apunten com "el responsable actual de la política de recursos humans". Esporrín afegeix que "tots els informes jurídics apunten que Font ja sabia que es produïa aquesta desigualtat" i per això creu que podria haver abonat els diners fa un any, quan van entrar al govern.

En paral·lel, el regidor socialista Maxi Fuentes ha avisat que demanaran explicacions a l'alcalde de Girona, Lluc Salellas, per aquesta situació. Sota el seu parer, però, deixa el fet de si vol "depurar més responsabilitats" o no. En l'actual equip de govern Guanyem Girona treballa amb la regidora Maria Àngels Planas (Junts), que ara és encarregada de Contractació i Patrimoni i que en els anteriors mandats era la responsable de recursos humans. "Aquesta serà una decisió de govern i no tenim res a dir sobre com es tracti internament", ha declarat Fuentes.

Tot i així, el PSC avisa que si les respostes que dona el govern municipal no els convencen, es reserven emprendre altres accions per esclarir el cas.

s que reclamaven l'equiparació salarial en el moment en què van començar a sortir sentències favorables al seu cas. Com que no ho van fer, això va generar interessos de demora i recàrrecs a la Seguretat Social que ara s'hauran d'abonar. Aquests diners arriben als 337.638 euros i el secretari ho considera una "negligència greu" ja que es podrien haver estalviat si s'hagués pagat l'equiparació salarial des del primer moment.

Davant d'això, el PSC ha reclamat aquest divendres la dimissió del regidor Sergi Font (Guanyem Girona), ja que el consideren "el màxim responsable de recursos humans" a l'ajuntament. De fet, recorden que quan Guanyem Girona va entrar a l'alcaldia, el regidor "era plenament conscient d'aquesta situació" i per això apunten com a màxim responsable.

L'informe del secretari, però, va més enllà i apunta que

Anar al contingut