(CCMA)

El secretari d'Estat de Seguretat de Rajoy culpa el CNI de no trobar les urnes

José Antonio Nieto, número 2 de Zoido a Interior, culpa el CNI (Ministeri de Defensa) de no aconseguir trobar les urnes de l'1 d'octubre
Redacció Actualitzat
TEMA:
Referèndum 1-O

"Deien que ho tenien controlat, però no". Així explica José Antonio Nieto, que va ser secretari d'estat de Seguretat del govern de Mariano Rajoy, que no es trobessin les urnes de l'1 d'octubre. L'executiu espanyol havia promès que no hi hauria referèndum, però no va trobar les urnes fins que van aparèixer el mateix dia de la votació. En una entrevista a "El Confidencial", Nieto en culpa directament el CNI, el Centre Nacional d'Intel·ligència.

Les urnes és una de les derrotes que l'Estat va viure el Primer d'Octubre. Nieto defensa l'actuació de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat. Diu que la Policia i la Guàrdia Civil van fer tot el calia per "deslegitimar" el referèndum. Però la qüestió de les urnes no era tasca seva:

"Sobre les urnes, es pensava que estava controlat i després va resultar que no era així, però he de dir que, d'això, no se n'encarregaven les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat. He de donar la cara per elles..."

Nieto, era el ecretari d'Estat de Seguretat, del ministeri de l'Interior dirigit per Ignacio Zoido. El Centre Nacional d'Intel·ligència, penja del Ministeri de Defensa, llavors en mans de María Dolores de Cospedal. Aquesta diferència de dependència orgànica pot explicar les paraules de Nieto

"El CNI tenia una investigació oberta sobre les urnes, que era molt àmplia, esperaven que donés resultats i, finalment, doncs no... En fi, cal entendre-ho, perquè fallar vam fallar tots"

Tot i això, Nieto entén que es va complir l'objectiu: invalidar el referèndum.

"L'objectiu era deslegitimar la 'performance' de l'independentisme, que volia presentar l'1 d'octubre com un referèndum vàlid i legal. I això ho vam aconseguir: no hi va haver junta electoral, perquè van dimitir tots, no hi havia cens, no hi havia interventors ni membres de les meses electorals, la gent votava al carrer i hi va haver qui va votar quatre o cinc vegades... Ningú pot dir avui que aquell referèndum va ser vàlid."

Nieto recorda que la Guàrdia Civil va confiscar propaganda electoral i les paperetes.

A l'entrevista, Nieto defensa el paper de Mariano Rajoy, de qui diu que "la història li farà justícia". Creu, però, que va cometre dos errors: no aplicar el 155 abans i per més temps i no fer-lo més ampli intervenint l'educació i els mitjans públics de Catalunya. Ho atribueix a la voluntat de Rajoy de no trencar el "bloc constitucional" amb PSOE i Ciutadans:

"Què hagués passat si s'arriba a aplicar el 155 per un termini llarg, sense un límit de temps? Crec que hauria donat temps que les coses es normalitzessin"

Nieto, que va declarar al judici del procés acusant els Mossos d'Esquadra de permetre el referèndum, carrega contra el major Trapero i l'acusa d'enganyar el fiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia i la magistrada del TSJC que va dictar l'ordre d'impedir el referèndum.

Nieto afirma que "hi ha gent de bona fe que es pensa que la independència és l'única realitat que existeix" i augura que "el pitjor moment del conflicte amb Catalunya encara no ha arribat".

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O Procés català
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut