El sector del cava limita les vendes i raciona les ampolles per la sequera

Enguany s'han venut 21 milions d'ampolles menys que l'any passat perquè s'ha restringit la venda a causa de l'escassa oferta

RedaccióActualitzat

Els tres últims anys de sequera han passat factura a les vinyes i els cellers s'han ressentit de la davallada de quilos de raïm que s'han collit. La Denominació d'Origen Cava ha fet balanç de l'any i assegura que la falta de pluges ha provocat que enguany no hi hagi prou cava per atendre la demanda.

Segons el balanç de l'any, que han fet públic aquest dimecres, les vendes globals d'aquest 2024 han caigut un 12,2% respecte al mateix període del 2023. La davallada de vendes encara és més forta, d'un 28%, si es compara amb les xifres del 2021.

En els primers nou mesos de l'any, els cellers de la Denominació d'Origen Cava han venut 21 milions d'ampolles menys que en el mateix període de l'exercici anterior. Això ha fet que se n'hagi hagut de racionar la venda, sobretot als compradors internacionals.

El president de la DO, Javier Pagés, ha assegurat que cal defensar els clients "al màxim", però inevitablement la falta d'oferta els acabarà obligant a escollir.

"Els hem d'anunciar que tenim X producte, i els preus pugen. Llavors, el client mateix ha de dir si, amb aquest nou preu, realment vol comprar la mateixa quantitat que abans, o la redueix i va a buscar un altre tipus de producte."


Pagés també ha destacat la part positiva, i és que "el valor del cava puja".
 

Dues de cada tres ampolles es venen fora

Durant els nou primers mesos del 2024, les vendes de cava han arribat als 149 milions d'ampolles. Com que hi ha menys producte i la demanda segueix molt elevada, els preus han pujat un 10% a Espanya. El 68% del total d'ampolles venudes ha anat al mercat internacional, i el 32% restant s'ha venut a l'Estat.

La restricció de vendes a l'exterior, provocada per la sequera, s'ha notat especialment a Alemanya i al Regne Unit. Al país germànic, les vendes han caigut un 60%, i al Regne Unit, un 10%.

Amb la retracció del mercat alemany, Bèlgica lidera actualment les vendes internacionals de cava, amb els Estats Units en segon lloc. Els segueixen, per ordre, el Regne Unit, Alemanya, Suècia i el Japó.

Pel que fa a la campanya de Nadal, Pagés pronostica que serà "bona" perquè assegura que la gent té ganes de celebrar i la caiguda no serà dràstica.
 



 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut