La Torre Glòries no acollirà l'Agència Europea de Medicaments

El sector mèdic lamenta no haver aconseguit la seu de l'agència de medicaments

Alguns científics, però, opinen que això no impedirà seguir fent recerca biomèdica de gran qualitat
Redacció Actualitzat

Diversos representants del sector mèdic i de les farmacèutiques han lamentat que Barcelona no hagi aconseguit la seu de l'Agència Europea de Medicaments. Des del punt de vista científic, ho valorava així Bonaventura Clotet, doctor especialista en malalties internes i malalties infeccioses:

"És una entrada de suport a la recerca, de fer assajos clínics a nous medicaments, de participar en el progrés del desenvolupament dels fàrmacs, que és molt important per tot el que és la medicina aplicada i la medicina pel malalt, no? I per tant, doncs, és una pena, sí sí."

També ho lamentaven des del la indústria farmacèutica. Jordi Ramentol, que a més de conseller-delegat del Grup Ferrer era coordinador de l'Organització Civil per l'EMA a Barcelona, ho veu com un tren perdut, però tampoc aprova el sistema d'elecció:

"És una llàstima, no? Perquè jo crec que hem perdut una oportunitat, un tren, ja ho vaig dir-ho, un tren que mai més tornarà a passar. Jo per mi que el sistema que s'ha utilitzat a un nivell una miqueta així tipus Eurovisió... que s'ha utilitzat tampoc era el més adient."

En canvi, Josep Ramon Germà, director d'estratègia clínica de l'Institut Català d'Oncologia, no ho veu tan greu:

"És una notícia que no és bona, però no és cap drama. Per què? Perquè en aquests moments les institucions oncològiques, per exemple, que tenim en el nostre país continuaran estant i siguent capdavanters de per exemple tots aquests assajos clínics que innoven nous medicaments i que en aquests moments tenim un profund reconeixement internacional."

Per la seva banda, Antoni Trilla, investigador de l'Institut de Salut Global de Barcelona, metge de l'Hospital Clínic i professor de la Universitat de Barcelona, ha publicat de seguida dos tuits. Un era per felicitar els col·legues holandesos i un altre per lamentar l'eliminació de Barcelona, però per demanar que se segueixi fent recerca biomèdica de qualitat.

Finalment, Joan-Ramon Laporte, director de la Fundació Institut Català de Farmacologia, centre col·laborador de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), ha concedit una entrevista al setmanari "El Temps" on analitza les raons de la derrota de Barcelona i l'elecció d'Amsterdam. Laporte, que ja havia criticat que, segons ell, el president Mariano Rajoy no s'hagués implicat en la defensa de la candidatura catalana, s'ha refermat en el poc interès del govern espanyol. Sobre la pressió diplomàtica i les trucades d'útltima hora, ha dit això:

"Aquest interès sobtat del Govern espanyol per fer veure que volia influir diplomàticament per atraure l'Agència a mi em sembla un símptoma que primer no hi tenien gaire interès."

Per Laporte, un dels factors de l'elecció d'Amsterdam és l'excel·lent connexió de la ciutat amb l'aeroport, element destacat per una agència que rebrà uns 40.000 visitants l'any, molts dels quals arribaran i marxaran el mateix dia. També ha destacat que els holandesos tenen "molta traça" per atreure entitats que tenen a veure amb l'alta tecnologia.

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut