El segon de Baena parla de Jové, Mossos, ANC i Òmnium com a arquitectes d'una rebel·lió

El comandant de la Guàrdia Civil assegura que els polítics independentistes ja plantejaven la via unilateral com a única opció un any abans del referèndum

Marta CarnicéActualitzat

El secretari dels atestats de la Guàrdia Civil de setembre i octubre del 2017, el comandant N29100C, ha encetat la desena setmana de judici del procés, atribuint al secretari general d'Economia, Josep Maria Jové, als Mossos d'Esquadra i a l'ANC i Òmnium de ser els arquitectes del procés en una sessió en què el document EnfoCATs i l'agenda Moleskine, trobada a l'escorcoll del domicili de Jové, han estat els protagonistes. Precisament, dos documents pels quals la Fiscalia ha fonamentat l'acusació de rebel·lió en el judici.


EnfoCATs i la Moleskine de Jové

La mà dreta del tinent coronel Daniel Baena, cap de la policia judicial a Catalunya i instructor de les investigacions sobre el procés català, ha qualificat el document EnfoCATs d'estratègic i la llibreta Moleskine, d'executiu. Segons el guàrdia civil, el document relatava els passos que s'havien de seguir fins a arribar a la declaració de la república.

"Enfocats és un document estratègic i l'agenda Moleskine, un document executiu. Datem l'Enfocats al segon semestre del 2016. Aquest document es basa principalment en tres accions: acció política, acció de participació ciutadana, i acció de comunicació. Aquests són els tres eixos en què es basa tot el document. Si bé després hi ha un desenvolupament de cadascun dels possibles escenaris."

Uns documents en què s'establien les estructures d'estat com els "Mossos d'Esquadra, el CTTI, el centre de comunicacions i tecnologia de Catalunya, i després hi havia una part d'estructures d'estat que estaven en desenvolupament, com la hisenda pròpia i la seguretat social", ha dit.

En l'agenda Moleskine, ha explicat el que va ser mà dreta del tinent coronel Daniel Baena, s'analitzava la viabilitat del referèndum i sempre com a pas previ de la Declaració d'Independència.

"En el desenvolupament de l'agenda confiscada al senyor Jové es fa una anàlisi de la viabilitat, de la possible celebració d'un referèndum, o un referèndum unilateral d'independència. El referèndum sempre era el pas previ per a la declaració d'independència, tal qual va succeir.

 

Jové esdevé un dels punts nodals en la investigació de la Guàrdia Civil

Pel comandant responsable dels atestats vinculats a l'1-O i el 20s, Jové esdevé un dels punts nodals de la seva investigació: qui havia d'autoritzar qualsevol despesa del referèndum.

"El que nosaltres vèiem és que es posa al senyor Jové, que al final va ser un dels punts nodals en la nostra investigació, com a responsable de l'àrea de processos. Per això, va caldre legislar dos decrets".

El comandant de la Guàrdia Civil ha dit també que hi havia una coordinació entre el govern, les organitzacions civils i el Parlament, segons van recollir en les anotacions de la Moleskine.

"Totes dues són dues organitzacions civils amb fins diferents. La principal funció era la de mobilització ciutadana. Aquí, dins l'ANC i Òmnium, és important ressaltar una reunió que li diuen "l'últim intent". Aquesta reunió té lloc el dia 7 de gener del 2016. En aquesta reunió hi són presents Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i és rellevant perquè hi està tot el govern -el senyor Junqueras, el senyor Romeva, si no recordo malament, el senyor Turull i algun més-. I en aquesta reunió es defineix qui seria el pròxim president de la Generalitat i, a més, com havia de ser la distribució de les conselleries: quantes serien pel grup que procedia d'ERC, i pel grup que procedia de CiU. Hi eren presents els de l'ANC i els d'Òmnium Cultural. I dic que és important perquè va ser a la mateixa seu de l'ANC".

Dins el mateix document EnfoCATs, ha explicat la mà dreta del tinent coronel Daniel Baena, s'incloïa una anàlisi de l'organització amb un grup directiu i d'un grup executiu. Un grup directiu en què situava l'ANC:

"Un grup directiu i un grup executiu. Aquest grup directiu, segons posa en el document, el formarien el president, el vicepresident, responsables d'associacions civils... I el grup executiu, consellers, secretaris generals i, puntualment, algun expert en determinada matèria per si necessitaven un expert en tècniques d'intel·ligència."

En resposta a les preguntes d'Anna Bernaola, advocada de Jordi Sànchez, però, ha admès que no li constava que el nom de Jordi Sànchez aparegués en el document ni que se li enviés o en tingués una còpia, així com que als fulls de ruta de l'ANC "es fes referència a la mobilització pacífica de la societat."

"El document EnfoCATs no cita literalment el Sr. Sànchez. Tampoc no em consta que ell participés en la seva elaboració".

 

Forcadell, "el canal per poder tramitar aquestes lleis".

Pel que fa al Parlament, entre les reunions que van tenir lloc, ha destacat la de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell perquè, ha definit, era "el canal per poder tramitar" els 54 decrets llei per dur a terme la República que s'havien d'implantar el 2 d'octubre.

"Apareixen les reunions de negociació que plantejaven com poden evolucionar les negociacions, com la reunió a la casa dels Canonges, del 30 d'agost del 2016, on es parla de la necessitat de legislar o d'un model de doble legislació. No sé si és en aquesta reunió o en la següent quan hi assisteix Forcadell. Dic que és important que hi assisteixi perquè ella era el canal per poder tramitar aquestes lleis".

A tota aquesta estructura, la mà dreta del tinent coronel Baena hi ha afegit una darrera pota, que seria la dels Mossos, que concreta en el major Trapero. La justificació la troba en una carta de Cèsar Puig a Joaquim Forn quan s'està preparant l'operatiu de l'1 d'octubre.

 

Trapero, "imprescindible en l'estratègia independentista"

A tota aquesta estructura la mà dreta del tinent coronel Baena hi ha afegit una darrera pota, que seria la dels Mossos i en concret el major Josep Lluís Trapero, a qui ha qualificat d'"imprescindible en l'estratègia independentista". La justifiació la troba en una carta de Cèsar Puig a Joaquim Forn quan s'està preparant l'operatiu de l'1 d'octubre.

"La figura del major Trapero és imprescindible en l'estratègia independentista. Hi ha un correu del dia 23 a les 21.26 hores en el qual el senyor César Puig trasllada una sèrie de reflexions al senyor Forn, on li diu que, a causa de la instrucció número 4, el senyor Trapero haurà de coordinar-se amb el fiscal i amb el coordinador".

 

Pautes d'actuació de l'1-O

Sobre els Mossos, el secretari dels atestats de l'1-O ha manifestat també que l'expresident Carles Puigdemont o de l'exconseller d'Interior Joaquim Forn no van donar ordres formals per facilitar l'1-O però sí que hi havia una trentena de "pautes d'actuació".

"De manera formal, no. Però el que sí que el conseller Forn, almenys, se li remet el dia 29 les pautes d'actuació que es van a dur a terme l'1 d'octubre per part del senyor Trapero. En aquestes pautes d'actuació inclouen l'ús de la violència en l'actuació, el sistema de coordinació i, finalment, unes actuacions on es decideix quan els Mossos no actuaran: quan hi hagi persones vulnerables, quan la concentració sigui pacífica, o bé una concentració molt violenta."

I ha estat aquí, en resposta a preguntes de la fiscalia, quan el comandant de la Guàrdia Civil ha manifestat que en un correu de Jordi Cuixart "parla de portar persones vulnerables a la votació de l'1 d'octubre". Una afirmació per la qual li ha qüestionat la defensa de Cuixart, Benet Salellas:

"Salellas: Recorda el correu 17 de Jordi Cuixart. En quin moment es parla de nens, ancians o de persones vulnerables?

Comandant N29100C: El correu no el remet senyor Jordi Cuixart, li envien. Això per començar. Li envia una Iolanda. Faig referència a aquest correu. En l'anàlisi de les conclusions del correu número posa: "això té referència amb persones grans i nens ".

Salellas: No li parlo de qui ho analitza.

Comandant N29100C:  Però és que nosaltres ho posem a l'informe com a 'Escolta. Això és el rellevant'.

Salellas: El que és rellevant o no ja ho decidirà el tribunal, però vostè aquesta expressió que ha dit es refereix al punt 6 del correu. És el que diu, 'cal garantir gent de totes els edats?' És d'aquí d'on vostè dedueix que volen persones vulnerables als col·legis electorals?

Comandant N29100C: Això ho dic en referència a l'acta dels Mossos d'Esquadra on diu que no actuarien en aquests casos: persones vulnerables, concentracions pacífiques o concentracions de..., de calat, i que pugui haver-hi problemes de seguretat pública.

Salellas: Podria ser que el correu a una persona anomenada Iolanda, que el va enviar al senyor Cuixart, no fes referència ni a persones vulnerables, ni a nens ni a ancians?

Comandant N29100C: Pot ser. Pot ser, però a gent de totes les edats. Si tingués el document l'hi diria".

 

Marchena talla el comandant quan parla de sinergies entre Puigdemont i Trapero

La mà dreta de Baena ha arribat a parlar de sinergies entre Puigdemont i Trapero, quan les defenses han protestat i Marchena l'ha tallat.

"Fiscal Fidel Cadena: Hi va haver correus de Trapero amb Puigdemont?

Comandant N29100C: Directes, no. Hi ha un esborrany d'una carta el dia 20 d'octubre en què ell diu a la seva secretària perquè li traslladi al senyor Trapero. De fet, li diu: 'prepara la carta per jo signar-la". Són 3 o 4 paràgrafs. Primer li dóna les gràcies per la seva actuació, per com s'han realitzat totes les actuacions, i la postura que ha tingut com a major del cos. Es veu la sinergia, la connivència entre ells dos.

Marchena: Eviteu lliscar en el terreny valoratiu amb afirmacions de sinergies, que només podran ser valorades, si escau, pel tribunal".

 

La DUI, com a única opció un any abans del referèndum

El comandant de la Guàrdia Civil ha assegurat també que els polítics independentistes ja plantejaven la via unilateral com a única opció un any abans del referèndum:

"Hi ha diverses reunions. Les que crec que són d'interès és quan es parla de la unilateralitat. Aquesta és una reunió de juny del 2016, a la qual assisteix Marta Rovira, el senyor Junqueras, el senyor Romeva, el senyor Mas i el senyor Turull. Aquí parlen que l'única opció que els queda és prendre la via de la unilateralitat".

Abans, però, assegurava que inicialment només es contemplava un referèndum pactat amb l'Estat:

"És veritat que inicialment no es va valorar com a referèndum unilateral. Inicialment es planteja com un referèndum pactat amb l'estat. Després evoluciona. Recordeu que l'agenda del senyor Jové comença el febrer de 2015 i finalitza a principis del 17".

 

Escenari de guerra i de guerrilla

D'altra banda, en resposta a preguntes del fiscal Fidel Cadena, ha explicat els escenaris presumptament descrits en els documents decomissats, entre els quals hi havia els de guerra o guerrilla i d'implementar un exèrcit català.

"L'escenari de guerra i de guerrilla està orientat a una possible, o possibles escenaris que es podien donar d'un conflicte, d'una sortida no negociada amb l'Estat pel que fa a línies de finançament per a l'estat propi. Aquí parla de quins passos a tenir en compte, o d'on es podria finançar la comunitat autònoma, en aquest cas, sent un estat, d'on podrien aconseguir fons. Parlaven d'opcions a l'estranger, parlaven de demanar préstecs a nivell internacional...".

 

El comandant ha admès haver investigat els CDR:

"Els CDRs, els investiguem. Són grups de defensa, en principi, del referèndum. Els ubiquem al juny del 2017. I podem corroborar tres reunions. A partir d'aquí, veiem que la seva composició és heterogènia. Hi ha gent de diferents ideologies, diferents organitzacions... Està estructurat a tres nivells: a un nivell local, a un nivell territorial, i a un nivell central. De fet, el CDR Catalunya és el node central de l'organització".

ARXIVAT A:
Judici procésProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut