El secretari d'estat José Antonio Nieto en la declaració al Tribunal Suprem

El segon de Zoido diu que l'1-O calia "fer entendre" a la gent que votar era il·legal

El secretari d'estat José Antonio Nieto declara al jutjat de Barcelona que investiga les càrregues de l'1-O que les porres hi són per fer-les servir i no per ensenyar-les

Actualitzat

El secretari d'estat de Seguretat durant l'1-O, José Antonio Nieto, ha declarat com a testimoni davant del jutge de Barcelona que investiga més d'una quarantena de policies per les càrregues policials del dia del referèndum

Nieto, el número 2 del ministre Zoido, ha declarat per videoconferència i ha dit que l'actuació policial va ser exemplar i exemplaritzant per fer veure a la ciutadania que cometien un acte il·legal, i ha defensat que les porres hi són per utilitzar-les, no per ensenyar-les".

L'exsecretari ha justificat l'actuació policial com a resposta a l'ambient hostil que es van trobar per part dels votants, i ha explicat que el criteri per decidir en quins col·legis s'actuava va ser en funció de la facilitat per poder sortit d'allà.

Nieto ja va declarar com a testimoni en el judici al Tribunal Suprem, però en el cas de Barcelona l'actitud del magistrat ha estat més inquisitiva, ja que en diversos moments ha rebatut a Nieto en les seves afirmacions i l'ha tallat quan el testimoni qüestionava algunes preguntes o criticava els Mossos d'Esquadra.

 

Fer entendre que era il·legal

L'ex-secretari d'estat ha reiterat en diverses ocasions durant la seva declaració que l'objectiu del dispositiu policial era complir i fer complir la llei i la Constitució, i "fer comprendre" a la societat catalana que aquell referèndum era il·legal.

Si la policia no hagués actuat o fet acte de presència, ha dit, bona part de la gent hauria pensat que allò era legal. Per això, l'actuació dels agents havia de ser "exemplaritzant i no simplement "estar-s'ho mirant".


A més, en tot moment ha defensat l'actuació concreta dels agents, assegurant que va ser "exemplar" i que no van actuar amb "violència extrema" tot i "l'ambient hostil" provocat pels CDR. Nieto hadit que tot el material policial està homologat, i per tant, "està per usar-lo, no per només ensenyar-lo".


Responsable de l'operatiu


Nieto s'ha fet totalment responsable de l'operatiu, tot i no conèixer tots els detalls. Ha explicat que ja a les 2 de la matinada del dia 1 va acudir a una reunió de coordinació a la Subdelegació del govern espanyol a Barcelona, amb el coordinador de l'operatiu, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos.

A partir de les 5 del matí la reunió ja va ser permanent, amb constant comunicació amb els operatius a peu de carrer i veient les imatges que sortien als mitjans de comunicació. En tot cas, ha precisat que les actuacions concretes a cada escola van ser decisions directes dels comandaments que hi havia a cada centre.


Ha assegurat que la decisió de retirar els agents a la tarda es va prendre pel cansament dels antiavalots, que s'havien llevat a les 5 del matí, i preguntat sobre els criteris d'elecció dels col·legis, ha explicat que es van buscar els que tinguessin vies d'entrada i sortida fàcils, per no quedar bloquejats.

Pel que fa a l'actuació a l'escola Ramon Llull, on un votant va perdre un ull per l'impacte d'una pilota de goma, Nieto ha dit que allà es van quedar trenta minuts "segrestats" per la gent, i per això ha justificat l'ús d'aquests projectils com a proporcional i adequat.
 

 

 

Informació relacionada: Memòria audiovisual de l'1-O

 

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés catalàJudici procés
Anar al contingut