El segon debat d'investidura, en directe
Pere Aragonès torna al Parlament per sotmetre's de nou a un debat d'investidura. Ara, però, amb els suports garantits. Junts i la CUP hi votaran a favor i això li donarà la majoria absoluta que necessita per sortir elegit en primera volta. Tres mesos després de les eleccions i de complicadíssimes negociacions, Aragonès serà investit com el 132è president de la Generalitat.
- 15.00A punt de començar el segon debat d'investidura
Aquest cop, sí. El candidat d'Esquerra Republicana, Pere Aragonès, tindrà els vots suficients per ser elegit en aquest segon debat d'investidura. Junts i la CUP hi votaran a favor i això li donarà la majoria absoluta que necessita per sortir elegit en primera volta.
Després de la investidura fallida de fa gairebé dos mesos, després de complicadíssimes negociacions i al límit de la convocatòria automàtica d'unes noves eleccions, es podrà formar un nou govern.El ple comença a les 4 amb la intervenció de Pere Aragonès. Té un temps ilimitat, però serà un discurs més breu que en les dues ocasions anteriors fallides. El seu equip calcula que durarà uns 30 minuts.
I què dirà, al discurs? Abordarà 4 eixos de transformació profunda que Aragonès com a president creu que ha d'afrontar el país. I també els reptes de futur més immediat en el terreny polític, econòmic i social.
Després d'una pausa, es reprendrà amb la intervenció de Salvador Illa per part del PSC i Albert Batet, president de Junts. Això permetra avançar temps i acabar més d'hora demà. Demà es reprendrà a les 9 amb la resta de grups. Aragonès els respondrà un per un i la previsió és votar demà cap a les 2 del migdia.
Aquest cop, a l'hemicicle
Aquesta tercera sessió d'investidura d'Aragonès es celebrarà amb els 135 diputats dins de l'hemicicle. Els diputats entraran per grups progressivament, ocuparan les llotges i la tribuna de premsa per poder mantenir distància. Tots amb mascareta obligatòria, i en alguns punts, separats per mampares. - 15.16Un govern com més aviat millor i amb 14 conselleries
Una vegada el Parlament aprovi la investidura d'Aragonès, la presidenta Borràs haurà de posar-se en contacte amb Felip VI, que és qui nomena el president de la Generalitat. Però no ho farà personalment. Ho ha anunciat en una entrevista a "Els matins" de TV3, en què ha argumentat que hi ha altres mitjans per fer-ho i que es tracta d'un "tràmit" que considera que s'hauria d'abolir.
A partir d'aquí, se sap que Aragonès té la intenció de prendre possessió del càrrec com més aviat millor. L'acte podria fer-se dilluns mateix, al vespre, malgrat que és festiu a bona part de Catalunya. Amb aquest escenari, la presa de possessió del govern podria ser el dimecres 27.
El nou govern tindrà 14 conselleries, set en mans d'ERC i set en mans de Junts. Són una més que en l'actual govern en funcions. Aragonès també ha avançat que serà "100% paritari".
- 15.48Aragonès arriba al Parlament
Pere Aragonès ja és a la cambra. Hi ha entrat amb la seva parella, Janina Juli Pujol. També han anat entrant pràcticament tots els diputats i diputades. Pere Aragonès ha estat una estona als despatxos del grup parlamentari d'ERC abans d'entrar a l'hemicicle.
Aquest és el guió del debat d'investidura, que comença amb el discurs d'Aragonès i continua amb la intervenció dels grups després d'un petit recés.
- 16.01Comença el debat d'investidura de Pere Aragonès
Amb alguns minuts de tard ha començat al Parlament el debat d'investidura de Pere Aragonès com a president de la Generalitat. És la segona vegada que Aragonès se sotmet a la investidura, després de les dues votacions fallides del primer intent.
El republicà ha d'intervenir sense temps límit. Es preveu que el seu discurs s'allargui aproximadament mitja hora. Després hi haurà un recés i començarà la intervenció dels grups.
La sessió ha començat amb un minut de silenci contra les últimes dones víctimes d'assassinats masclistes. - 16.11Aragonès: "Catalunya necessita una sacsejada"
Pere Aragonès ha arrencat el discurs d'investidura apel·lant a l'objecitu de la independència i dient que el govern que vol liderar vol fer "inevitablement l'amnistia i l'exercici del dret a l'autodeterminació".
Aragonès ha parlat d'obrir una nova etapa. "Catalunya necessita una sacsejada", ha afirmat:"Vull impulsar una nova Generalitat republicana creativa, amb el compromís de fer més fàcil i feliç la vida de cadascuna dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya. Catalunya necessita una sacsejada."
El dirigent republicà ha remarcat que cal "garantir a tothom salut i educació i un habitatge. - 16.16Aragonès demana "construir nous consensos"
En els primers minuts del discurs, Pere Aragonès ha defensat que cal arribar a grans consensos per al futur del país. S'ha referit a l'acord amb Junts i la CUP per a la investidura i també al pacte de govern amb la primera formació, que ha dit que "assegura un govern fort, cohesionat i amb totes les energies renovades per fer front a les grans transformacions que hem d'impulsar com a país."
Després d'agrair a la ciutadania "la paciència", ha fet una crida a les altres formacions polítiques perquè no s'oposin a la seva investidura per ajudar a "fer avançar" el país:
"Més enllà de la complicitat de Junts i la Candidatura d'Unitat Popular, avui demano el suport d'aquells i d'aquelles amb qui compartim una mateixa idea de progrés i un compromís comú amb la llibertat de les preses i els presos polítics, amb el retorn dels exiliats i les exiliades i amb l'exercici del dret a l'autodeterminació.
Si tenen la voluntat d'ajudar-nos a fer avançar el país, avui tenen l'oportunitat de demostrar-ho no oposant-se a la meva investidura com a president de la Generalitat." - 16.22Aragonès: "L'únic límit és la voluntat de la ciutadania"
Pere Aragonès ha fixat alguns dels objectius prioritaris del futur govern. El primer, un "pla de rescat social dotat amb 700 milions d'euros", amb ajudes a les pimes i autònoms més afectats per la pandèmia de la Covid.
També hi ha situat la gratuïtat de l'educació de 0 a 3 anys, impulsar un "pla de salut mental i emocional", fer una "prova pilot sobre la renda bàsica universal", un Pacte Nacional per a la Transició Ecològica o la creació d'una Conselleria de Feminismes, així com destinar el 2% del pressupost de la Generalitat a Cultura.
El candidat a la presidència de la Generalitat ha defensat que la "sacsejada" que vol passa per un govern "de justícia social" i "ancorat a la idea de progrés", que buscarà una "transformació social, feminista, verda i democràtica", que són les "quatre banderes de la nova Generalitat republicana", un terme que ha anat repetint al llarg del discurs.
I ha demanat complicitats més enllà de la Junts i la CUP. "Hem sabut sumar les complicitats per fer-ho possible. Però no en tinc prou. No em conformo amb la majoria que en aquest debat d'investidura em pugui fer confiança", ha explicat."Alguns dels canvis i transformacions que volem impulsar són de calat i exigeixen treballar amb tota la voluntat de construir un consens polític i social ampli. El més ampli possible. Per això, la nova Generalitat republicana potenciarà governar a partir de la bona experiència dels pactes nacionals", ha afegit.
Aragonès ha remarcat que "l'únic límit que ens hem de fixar és el de la voluntat popular de la ciutadania de Catalunya".
S'ha referit al fons europeus Next Generation per dir que es destinaran a sectors econòmics que puguin "transformar" el sistema productiu. - 16.35Aragonès: "La meva obsessió és superar el bloqueig"
Sobre el dret a l'autodeterminació, Aragonès ha afirmat que vol crear un "punt de trobada de tothom que defensi que Catalunya té dret a decidir" i ha reclamat al govern espanyol que faci "una proposta política per a Catalunya". "Que deixin de tenir por de les urnes i expliquin per què hem d'optar per quedar-nos a l'estat espanyol", ha subratllat.
"Aquesta és la meva obsessió. Superar el bloqueig actual i resoldre d'una vegada per totes el conflicte entre Catalunya i l'estat espanyol", ha destacat, apel·lant a un referèndum pactat. "Vull fer com Escòcia i m'agradaria que l'estat espanyol sabés fer com el Regne Unit el 2014", ha afegit.
El dirigent republicà ha instat Espanya a "deixar d'oferir repressió" i canviar-la per una "confrontació democràtica en base a un projecte alternatiu a la independència que vagi més enllà de quedar-nos amb una autonomia retallada que fa temps que se'ns ha quedat petita".
Al final d'un discurs en què també ha recordat els empresonats i exiliats, Aragonès ha reiterat que vol governar per a tothom.
El discurs s'ha allargat poc més de mitja hora. Un cop ha acabat, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha anunciat una pausa de mitja hora abans de la intervenció dels grups de la cambra. - 16.50Vídeo del discurs íntegre d'investidura de Pere Aragonès
Aquest és el vídeo del discurs de Pere Aragonès com a aspirant a la presidència de la Generalitat, en què s'ha presentat com a candidat "per fer possible la culminació de la independència de Catalunya."
- 17.12Albiach: "Més del mateix, però amb un embolcall diferent"
La dirigent d'En Comú Podem Jéssica Albiach ha considerat "triomfalista" el discurs d'Aragonès, en el qual ha trobat a faltar que hagi demanat perdó. "Constata la distància cada cop més gran entre el discurs que es fa dins del Parlament i el que viu la gent al carrer", ha afirmat en una roda de premsa al Parlament.
Ha remarcat que el futur govern "no el desitja ni el mateix president del país, que fa 10 dies deia que volia governar en solitari" ni tampoc "una part de Junts".
Albiach, que no ha donat crediblitat a la mà estesa que ha plantejat el candidat d'ERC, ha afirmat que el discurs "presenta més del mateix, però amb un embolcall diferent".
- 17.20Es reprèn el debat amb la intervenció del PSC
El debat d'investidura es reprèn amb la intervenció del cap del grup del PSC i Units per avançar, Salvador Illa. És el primer representant dels grups que puja al faristol de l'hemicicle, després del discurs del candidat d'ERC Pere Aragonès.
En tornar a l'hemicicle, Aragonès ha conversat amb Josep Maria Jové, president del grup parlamentari d'ERC i un dels seus homes de confiança, i amb la portaveu republicana, Marta Vilalta.
Illa té mitja hora per replicar el discurs d'Aragonès. Ha començat condemnat la violència masclista i ha aplaudit la feina del personal que vacuna de la Covid, com la que ell mateix va rebre ahir. "La vacunació funciona bé i vostè, consellera, també hi té mèrit", ha afirmat entre els aplaudiments de la cambra.
L'última consideració prèvia ha estat per a la ciutadania de Ceuta i Melilla, als quals ha trasllat el seu "afecte i suport" per la situació dels últims dies amb l'arribada de milers de persones migrants.
Tot seguit ha entrat en matèria de la investidura i ha retret a Aragonès el camí tortuós fins a arribar a una investidura que es preveu exitosa:
"Vostè, sr. Aragonès, és l'únic que haurà necessitat tres investidures per ser president, tot un rècord. No és un bon presagi que hagi necessitat tres investidures.. Hi ha hagut diferències airejades sense cap discreció."
- 17.30Illa: "Tothom sap que la independència no passarà"
Salvador Illa ha retret a Aragonès el "pacte de conveniència" entre ERC i Junts. "Hem vist curses per descartar-se del seu govern. Hi veig falta de confiança", ha afirmat. "No comencem amb massa bon peu", ha conclòs el dirigent socialista.
Illa creu que el candidat d'ERC s'ha fixat objectius i compromisos que "no es produiran". El primer, ha dit, és la independència, que "tothom sap que no passarà". Però també hi ha situat l'amnistia. "Em preocupa que dibuixa un horitzó de país per a una part de la societat catalana, no per a tot Catalunya, i planteja dues fites, amnistia i autodeterminació, que generaran més frustració perquè tampoc es produiran", ha augurat.
També s'ha referit al veto al PSC, que li ha demanat que rectifiqui. "Com es dialoga vetant el primer partit de Catalunya? Li demano que comenci la seva presidència aixecant aquest veto."
Illa ha posat en dubte que Aragonès vulgui buscar la confrontació amb l'Estat i li ha plantejat si és el que demana la ciutadania:"De debò creu que Catalunya necessita confrontació? A mi no em sembla que vostè sigui un home de confrontació. Crec que vostè és dialogant."
- 17.44Illa: "Formem part d'Espanya"
El cap dels socialistes ha criticat que Aragonès no assumeixi que, quan sigui president, serà "el màxim representant de l'Estat a Catalunya". "Per què no mencionem Espanya? Formem part d'Espanya. Pot no agradar-nos, però vostè presidirà un govern d'una comunitat autònoma d'Espanya", ha remarcat.
Illa ha posat en valor les coses que s'han aconseguit junts i n'ha posat com a exemple la vacunació o els fons europeus. Però també ha estès la mà a buscar un finançament millor.
"M'ha sobtat que en el document dels acords no surt cap vegada la paraula 'Espanya'. Em sembla un exercici d'irrealisme polític", ha advertit, tot afegint: "Em tindrà al seu costat per reclamar i treballar per obtenir recursos per a Catalunya."
Illa ha avançat que farà una oposició constructiva, en especial per combatre la pandèmia:
"Farem una oposició contundent i constructiva. No li donarem 100 dies perquè ja n'hem perdut massa. Des del primer dia serà una oposició contundent. Constructiva: vostè té tot el suport del meu grup per combatre la Covid a Catalunya."
Recupera la seva intervenció:
- 17.52Aragonès diu a Illa que vol "diàleg sense vetos ni amenaces"
La primera resposta de Pere Aragonès a la intervenció d'Illa ha estat per agrair-li el to en què ha parlat des del respecte a diferents posicions ideològiques.
Aragonès ha recordat que el seu projecte és fruit d'haver buscat "acords sobre posicions allunyades" i ha dit que els mecanismes de seguiment de l'acord amb Junts no s'han de veure com una mostra de desconfiança, sinó com una garantia.
"Si jo avui em presento en aquest debat és perquè demà puc obtenir la confiança d'aquest Parlament", ha comentat Aragonès.
Segons Aragonès, Illa ha confós "els pronòstics amb els desitjos", en referència al qüestionament d'objectius com la independència o l'amnistia", i li ha preguntat "per què quan l'independentisme guanya és divisiu i quan ho fan els partidaris de la unitat d'Espanya no ho és".
"Per què un projecte que representa un 52% dels vots és divisiu i un que representa el 48% no ho és? Per què? Això s'escapa de tota lògica."
Després que Illa ha denunciat el veto d'ERC a pactar amb el PSC, Aragonès ha replicat que cal aixecar tots els vetos: "Vostè no ha signat cap veto amb l'independentisme, però l'ha verbalitzat continuadament", ha dit. "Aixequem els vetos i que en aquest Parlament es pugui parlar de tot, de la monarquia i l'autodeterminació", ha afirmat.
Aragonès ha instat els socialistes a explicar quina proposta tenen per a Catalunya i ha dit que defensen el diàleg en tots els àmbits, però "sense vetos ni amenaces d'anar al Constitucional". - 18.08Illa acusa Aragonès de "fugir d'estudi" amb els vetos
Torna a intervenir Salvador Illa, que insisteix que les comissions de seguiment que preveu l'acord de govern ERC-Junts "fan pensar que hi ha un clima de desconfiança".
"Vostès porten governant junts des de fa cinc anys, ves que no es coneguessin. Per què hem hagut d'esperar tres mesos?"
L'exministre socialista creu que les desavinences dels últims anys han mermat el prestigi de les institucions i ha dit que desitja que la legislatura duri 4 anys. "Li desitjo encerts, perquè els seus encerts seran els de Catalunya", ha manifestat.A més, ha demanat a Aragonès que tingui en compte que el PSC és la força política més votada a les eleccions del 14F. I ha considerat que el republicà "ha fugit d'estudi" amb la qüestió del veto als socialsites.
També ha deixat clar que ell no es considera nacionalista. "No soc nacionalista, ni català ni espanyol. No m'agrada posar-me etiquetes, però si me'n posa una, que sigui tarradellista, que ens uneix al seu partit i al meu", ha indicat.
Illa creu que no es va prou a Europa i ha recordat que Josep Borrell, alt representant de la Unió Europea per a Afers exteriors i Política de Seguretat des del 2019, "estaria disposat a ajudar". Quan ha dit el seu nom, s'ha sentit remor a l'hemicicle.
"Un català que tenim allà es diu Josep Borrell. (Soroll dels diputats. Si ho descobreixen ara, em preocuparé una mica. És el càrrec institucional més important que té un català i un espanyol en aquest moment. I estaria disposat a ajudar."
Acaba la intervenció d'Illa i Aragonès refusa una segona rèplica. - 18.51Batet: "Catalunya tindrà un govern fort i estable"
El portaveu del grup de Junts per Catalunya, Albert Batet, ha començat la seva intervenció dirigint una salutació a l'ex president de la Generalitat Carles Puigdemont i l'ex presidenta del Parlament Carme Forcadell, dues autoritats absents al debat d'investidura per l'exili i la presó.
Batet ha posat en valor l'acord assolit amb ERC per a la formació d'un nou govern: "Iniciem el govern del 52% per la república catalana, el govern que donarà sortida a la crisi econòmica i social".
Així, ha reconegut que "hem trigat més del que ens hauria agradat, han estat cent dies de llargues negociacions". Però assegura que el mandat de la ciutadania era "molt clar" i calia fer un govern independentista, "fort i estable".
El portaveu de Junts ha dit que l'acord de govern ha estat "treballat, patit i suat" i ha estat una "feina que ha requerit temps, generositat i responsabilitat.
"Potser no vivim amb èpica aquest acord, però potser fem història. L'independentisme segueix viu i determinat, la repressió no ens ha vençut: aquest govern n'és la prova"
Batet ha dit a Aragonès que trobaran la "lleialtat i compromís" de Junts, però li ha avisat que el govern ha de ser "digne del 52%". "No podem malbaratar els somnis de la gent", ha conclòs.Recupera la seva intervenció:
- 19.10Aragonès, a Junts: "Hem d'acumular més força democràtica"
El candidat d'ERC a la presidència, Pere Aragonès, ha posat en valor l'acord de govern després de la intervenció del portaveu de Junts, Albert Batet.
"Necessitem un govern fort per assolir la independència de Catalunya i per això celebro l'acord en què hem arribat".
Ara bé, ha avisat que el 52% de vots independentistes no és el seu lloc d'arribada: "Per culminar la independència necessitem augmentar les nostres fortaleses. Tenim tota la legitimitat, però necessitem acumular més força democràtica".
Aragonès ha demanat lleialtat, unitat i determinació a Junts dins del govern: "Així tidrem més força en la negociació amb l'Estat. No podem donar cap excusa per no resoldre el conflicte políticament".
Abans de cloure la sessió del ple d'investidura d'aquest dijous, Aragonès ha expressat que "cal posar en marxa govern el més cohesionat possible, que actuï com un sol bloc". En aquest sentit, ha fet referència als vuit mesos de govern en funcions per la inhabilitació del president Quim Torra com "una mostra de treball conjunt en moments de màxima adversitat".
- 19.14Acaba la primera jornada del segon debat d'investidura
No hi ha hagut més rèplica per part d'Albert Batet, de Junts per Catalunya, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, anuncia que la sessió se suspèn. El ple d'investidura continuarà demà, divendres, a partir de les 9 del matí, amb la intervenció del partit d'extrema dret Vox.
- 08.34Els grups comencen a arribar
Avui es reprèn el debat d'investidura en què Pere Aragonès es convertirà en el 132è president de la Generalitat de Catalunya. El ple ha de començar a les 9 del matí.
De moment, els diputats i diputades ja comencen a arribar al Parlament per participar en el segon dia d'aquest debat, que es preveu que acabi cap a les tres de la tarda amb la votació del nou president.
Pere Aragonès, doncs, demanarà la confiança de la cambra per tercera vegada. I, aquest cop sí, obtindrà els vots favorables de Junts i de la CUP.
En la sessió d'ahir, Aragonès va tornar a explicar el seu programa de govern, ara ja acordat amb Junts, que també seguiran al nou executiu. El candidat republicà va defensar que treballaran per la recuperació econòmica, la justícia social i la independència de Catalunya. - 09.08Es reprèn el debat d'investidura
El segon debat d'investidura s'ha reprès aquest matí a les 9.05, amb la intervenció de Vox.
Després serà el torn de la CUP, dels comuns, de Ciutadans i del PP. Tancarà el debat la intervenció del grup parlamentari d'ERC.
El candidat a la investidura, Pere Aragonès, respon individualment a la intervenció de cada grup.
- 09.20Moncloa: "La dècada tan frustrant de l'independentisme"
Just abans de la represa del debat d'investidura, el govern espanyol ha emès una nota en què afirma, sense esmentar-lo, que la "principal obligació i preocupació" de Pere Aragonès "ha de ser la realitat".
I afegeix: "Aquesta és la recuperació econòmica i social de Catalunya, danyada en part per la dècada tan frustrant d'independentisme, que no ha conduït enlloc."
- 09.24Intervenció del grup d'extrema dreta Vox
El líder del partit d'extrema dreta Vox ha començat la seva intervenció donant suport als ciutadans de Ceuta per la situació viscuda els darrers dies. No ha esmentat en cap cas la crisi humanitària viscuda per centenars de menors i famílies marroquins. Garriga ha acusat Aragonès d'importar-li ben poc els catalans pel "teatret" que han fet amb Junts els darrers tres mesos.
Ha advertit els partits independentistes que aniran als tribunals i que seran implacables. Ha titllat el govern d'Aragonès de "màfia separatista". Per Garriga, Vox és una alternativa patriòtica que pot recuperar la Catalunya pròspera que ell assegura que els grups independentistes han destruït. Ha arribat a titllar les lleis de l'avortament de "cultura de la mort".
I ha afegit que defensaran la integritat nacional fins a "les últimes conseqüències" i que defensaran el compliment íntegre de les penes dels presos. Garriga ha aprofitat la seva intervenció per criticar Pedro Sánchez per la taula de diàleg amb el govern català, una taula que ell diu que és una "taula de traïció als espanyols".
Garriga ha assegurat que hi ha un augment de la delinqüència que les estadístiques policials no detecten. Garriga ho sosté, però les dades de Mossos ho desmenteixen.
Garriga s'ha referit a l'augment de la inseguretat i que els catalans tenen por en els seus barris, però segons l'últim CEO que va preguntar sobre aquesta qüstió, immigració i seguretat no són els principals temes que preocupen la ciutadania.
Recupera la seva intervenció:
- 09.40Aragonès a Vox: "Senyor Garriga, no passaran"
En la seva rèplica a la intervenció d'Ignacio Garriga, de Vox, Pere Aragonès ha defensat que "el combat contra la desigualtat és un imperatiu moral per si mateix, sempre", i que "això ha guiat sempre l'acció política de les tradicions polítiques representades en aquest Parlament".
Responent a la formació d'extrema dreta, encara ha afegit que "encara ho és més quan algú vol utilitzar aquesta misèria i aquesta injustícia per dividir la nostra societat".
"Senyor Garriga, no passaran", ha dit Aragonès, que ha defensat que "davant de l'odi, consciència humanitària" i ha anunciat que el govern respondrà "a la situació humanitària que es viu a Ceuta i Melilla" acollint els infants que pertoqui a Catalunya.
Aragonès ha tancat la seva rèplica amb una cita de James Connolly, dirigent socialista irlandès: "L'autèntic patriotisme busca la felicitat de cadascú en la felicitat de tothom." "I aquest no és el seu", ha reblat.
- 09.56Sabater: "La gent està esgotada i decebuda amb els polítics"
Dolors Sabater, de la CUP-G, ha remarcat, en la seva intervenció, que "la població està esgotada i decebuda pel comportament polític i no es pot perdre més temps".
Ha argumentat: "El que tenim entre mans és vital per al país, tenim una gran responsabilitat en un moment crític i no cal repetir fórmules que han fracassat en el passat".
"El que decidim aquí", ha afegit Sabater en referència a l'acció política del Parlament, "determinarà la vida de la gent, si una persona pot omplir o no la nevera o si serà empresonada o no quan protesta".
Sabater ha defensat el dret a l'habitatge i ha proposat augmentar el parc públic d'habitatge, i també expropiar els milers d'habitatges buits en mans de bancs i fons voltor.
Encara sobre l'habitatge, ha dit que s'han de prohibir els desnonaments i s'han d'acabar les intervencions de les unitats antidisturbis en els que encara es fan.
També s'ha mostrat a favor d'una reactivació econòmica que passa per una transició ecològica i diverses formes d'economia feminista, cooperativa i social.
En aquest sentit, també ha defensat la creació d'una farmacèutica pública, una energètica pública i una banca pública.
Ha reclamat, també, la necessitat de "posar al centre les persones més joves", recordant que un de cada tres menors està en risc de pobresa; també els problemes de salut mental.
"Els acords no són un xec en blanc"
Sabater ha llançat un "avís per a navegants": "Donarem els nostres vots a Aragonès, però els acords a què hem arribat no són un xec en blanc." I ha afegit: "Si en les properes setmanes no es retiren els antidisturbis dels desnonaments, se'ns farà difícil seguir donant-los suport."
Missatge a Felip VILa diputada de la CUP-G ha tancat la seva intervenció adreçant-se al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i al rei Felip VI. "Tenim una mala notícia per a vostès", ha dit. I ha afegit: "Seguim dempeus. Tantes vegades com ens tombeu, tantes vegades ens aixecarem, com sempre ha fet aquest poble. Sempre amb la llibertat del nostre poble a l'horitzó, per construir la república catalana de les llibertats i dels drets socials".
Recupera la seva intervenció:
- 10.38Aragonès a la CUP: "Comencem a caminar amb molta més força"
Pere Aragonès ha començat la seva rèplica a la intervenció de Dolors Sabater remarcant que l'acord entre ERC i la CUP "és un bon acord de mínims" que "haurem d'aprofundir".
Ha defensat: "Hi ha moltes esperances i compromisos" en l'acord d'ERC i la CUP.
Per això cal, ha dit, amplificar-lo "des de mirades diferenciades, però trobant els punts compartits per convertir l'angoixa de molta gent en esperança".
Ha reivindicat "la idea de llibertat republicana", que tothom pugui desenvolupar la seva vida sense condicionants com l'origen familiar. Per això és important la redistribució, ha dit.
Ha agraït a la CUP-G el seu suport i ha assegurat que "avui comencem a caminar amb molta més força" per construir el futur.
- 10.58Junqueras arriba al Parlament
L'exvicepresident Oriol Junqueras ha arribat aquest matí al Parlament per seguir el ple d'investidura com a convidat. El president d'ERC torna al Parlament amb un permís penitenciari per assistir a la investidura d'Aragonès.
El president d'ERC ha aprofitat un permís penitenciari per assistir a la sessió. En declaracions a TV3 just en arribar a la cambra, Junqueras ha destacat el fet que suposa que ERC torni a presidir la màxima institució del país: "Hem recuperat amb la força de les urnes el que ens van prendre fa 80 anys amb la força de les armes."
El president d'ERC ha arribat a les 10.40 al Parlament, on a l'entrada l'esperava una delegació del partit formada per Sergi Sabrià, Meritxell Serret, Roger Torrent i Marta Vilalta. Junqueras ha pujat l'escala d'honor amb el puny alçat i ha proclamat que està "molt feliç". - 10.59Albiach: "Hem perdut l'oportunitat de fer un canvi d'etapa"
Jéssica Albiach, d'En Comú Podem, ha començat la seva intervenció agraint l'anunci de l'acolliment de menors de Ceuta i Melilla.
També demanant perdó a la ciutadania, que "fa molt de temps que està veient" com al Parlament "es va construint una realitat paral·lela".
"Això és altament perillós", ha dit Albiach, que ha afegit que "els polítics no hem estat a l'altura".
En aquest sentit, ha argumentat que "l'alta abstenció del 14F va ser un missatge molt clar".
Albiach ha retret a Aragonès que, sent el resultat de les eleccions "una oportunitat" per tenir "un canvi d'etapa" amb "una majoria progressista", hagi preferit governar amb Junts.
Ha parlat de "pròrroga d'un govern zombi", que "no es el que Catalunya mereix".
"No ho puc entendre", ha afegit. I ha assegurat que "avui es votarà la seqüela del que ja s'ha demostrat que no ha funcionat".
Adreçant-se a Aragonès, Albiach ha lamentat: "No veiem avenç social, avenç nacional ni en la lluita contra el canvi climàtic en el seu discurs, pensat per acontentar Junts."
Recupera la seva intervenció:
- 11.19Aragonès a Albiach: "Facin un gest de confiança: abstenció"
Pere Aragonès ha agraït la predisposició a arribar a acords expressada per Jéssica Albiach, que ha desitjat que no sigui "més pirotècnica que real".
Ha retret als comuns que "vostès s'han autodescartat" de la via àmplia proposada per ERC.
Adreçant-se a Albiach ha dit: "No els demano que em facin una confiança cega, ni tan sols que em votin a favor, però sí que s'abstinguin."
"Jo els estenc la mà per arribar a acords, vostès podrien fer un gest de confiança perquè en el futur hi pugui haver acords."
Aragonès, de tota manera, ha afegit: "M'imagino la resposta."
- 11.57Carrizosa: "Només trobarem frustració i problemes legals"
Carlos Carrizosa ha retret a Aragonès el "discurs d'un sol poble", que ha qualificat de "ranci".
També ha acusat el candidat d'ERC a la investidura de fer un "populisme" digne de Donald Trump, expresident dels EUA.
El representant de Cs també ha carregat contra els socialistes per admetre que hi ha un "conflicte polític" entre Catalunya i Espanya.
De fet, durant la seva intervenció, Carrizosa ha anat interpel·lant el nou cap de l'oposició, Salvador Illa, a qui ha dit que durant la legislatura els demanarà que "vulguin estendre ponts amb el constitucionalisme i no només amb el separatisme".
"A Catalunya només importa, ara, manar, governar i fer enginyeria social", ha afirmat Carrizosa acusant l'antiga CiU de caure en una deriva que fa que "Batet sembli un maulet".
Ha dit que Ciutadans sí que li donarà els cent dies tradicionals de cortesia al govern, que Salvador Illa va donar per descomptats amb els tres mesos de negociacions, "però no li donarem ni un dia si se surten de les seves competències" perseguint la independència.
Carrizosa ha acusat els independentistes de voler adoctrinar des de les aules i des dels mitjans públics de comunicació, i de perseguir el castellà.
A l'hora de parlar d'economia, Carrizosa ha dit a Aragonès que "si donessin la cara pels barris, veurien que molta gent està desitjant, no l'autodeterminació, sinó que els resolguin els problemes".
"Si segueixen així només trobarem frustració i conseqüències legals", ha assegurat Carrizosa, que ha tancat la seva intervenció demanant "mobilització constitucionalista" a tots els nivells.
Recupera la seva intervenció:
- 12.26Fernández: "Llibertat no és autodeterminació"
El president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, ha començat la seva intervenció de manera humorística agraint a Aragonès la brevetat del seu discurs en aquest segon ple d'investidura.
Tot seguit ha desqualificat el document que recull l'acord de govern entre ERC i Junts, un "autèntic disbarat" que és "la perfecta metàfora de la situació a la qual han conduït Catalunya després de nou anys de procés separatista".
A partir d'aquí, Fernández ha exposat un decàleg de "petites i grans catàstrofes" que arribaran a Catalunya si "no canvien de rumb".
El primer punt és la "degradació de les institucions catalanes". D'altres són pujades d'impostos o la humiliació dels Mossos d'Esquadra.
Fernández ha tancat la seva intervenció argumentat que "Catalunya és el lloc on més s'ataca la llibertat".
"Hi ha dues maneres d'entendre la llibertat", ha dit, abans d'afegir: "Vostès creuen que la llibertat és l'autodeterminació i la independència, creuen que només existeix la llibertat col·lectiva i estan disposats a trepitjar els drets individuals."Recupera la seva intervenció: