El Segrià afronta, amb més mesures, una setmana crítica per evitar el confinament total
- TEMA:
- Coronavirus
La Generalitat ha decidit ampliar els espais per atendre la recepció de malalts de Covid a Lleida, on el nombre d'hospitalitzats amb coronavirus ha augmentat a 89.
Al carrer Salmerón, hi haurà una instal·lació provisional, al costat del Centre d'Urgències i Atenció Primària de Prat de la Riba de la capital del Segrià. La carpa que ha instal·lat Salut és perquè funcioni com a sala d'espera de persones sospitoses de Covid-19 i per fer també proves PCR. L'ha cedit la Diputació de Lleida, té uns 200 metres quadrats i una capacitat per a 12 persones.
L'objectiu és evitar que el virus entri a les dependències del Centre d'Atenció Primària i garantir la seguretat dels pacients que hi van amb altres patologies.
Després d'una reunió per seguir la situació a Catalunya, i sobretot al Segrià, el conseller d'Afers Socials, Chakir el Homrani, també ha anunciat que s'amplia la prohibició de fer visites a les residències per a gent a tota la regió de Lleida, Alt Pirineu i Aran.
La Generalitat descarta, per ara, el confinament domiciliari i manté el confinament perimetral del Segrià, amb l'alerta de Salut per l'augment de casos entre els joves de 15 a 29 anys.
Una setmana després, a la comarca, s'hi concentren el 67% dels contagis nous de la regió sanitària de Lleida, amb vint brots actius. Només ahir, es van reportar 210 positius més, la xifra més alta des de l'inici de la pandèmia. Hi ha també nous focus en una residència d'Oliana, amb 26 afectats, i a la comissaria dels Mossos de Lleida, amb 6 positius.
Resposta sanitària
Ramon Sentís, gerent de l'Institut Català de la Salut a la regió de Lleida i l'Alt Pirineu i Aran, ha explica, en una entrevista al 324, que es posen en marxa més espais per atendre el previsible augment de casos, amb una tercera planta Covid, a punt d'obrir a l'Arnau de Vilanova, i una altra que es plantegen a l'Hospital Santa Maria. "Anem dimensionant, segons la pressió que anem rebent", ha dit.
Sobretot, ha admès que els preocupa la falta de metges i de personal d'infermeria:
"Vam fer recomanacions per fer la major part de vacances els mesos de juny a setembre, considerant que esperàvem que el brot més important entrés a partir de l'octubre. Aproximadament entre un 20 i un 25% de la plantilla es troba de vacances i això ens dificulta enormement les coses."
La setmana que ve serà fonamental per avaluar la capacitat de resposta sanitària a Lleida, segons ha explicat a Catalunya Ràdio José Luis Morales-Rull, cap de planta de Covid-19 a l'Hospital Arnau de Vilanova, que ha constatat un augment de casos més pronunciat i ràpid del que pensaven:
"Els casos van augmentar exponencialment dijous i divendres i no ho esperàvem fins dilluns o dimarts, cosa que ens ha fet recalcular les expectatives."
Hi coincideixen altres experts, com Enric Álvarez, investigador del grup de recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC, que considera dimecres el dia clau per valorar l'evolució de la malaltia, segons ha explicat a Catalunya Ràdio:
"Entre que prens la mesura i veus els efectes, han de passar mínim 10 dies i per fer una bona valoració, dues setmanes. Per tant, a partir de dimecres es començarà a valorar si calen més mesures o les que s'han pres seran suficients."
Des de l'Hospital Arnau de Vilanova també han avisat que en la setmana que ve hi ha el risc que el nombre de contagis nous es dispari i això pugui comprometre la capacitat de resposta de l'hospital.
Dels 89 ingressats per Covid a la regió sanitària de Lleida, 57 són a l'Arnau de Vilanova, 11 a l'UCI i 7 persones més greus en observació especial.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Desescalada