El Segrià amaga una bossa d'aigua subterrània gran com 80 vegades l'estany d'Ivars i Vila-sana

Treballs previs al nou pla hidrològic revelen que té una superfície de 80 km², entre els termes municipals d'Alfarràs i Alcarràs

Judit Balcells HuguetActualitzat

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) té localitzada una gran massa d'aigua subterrània a la zona del Segrià. Se sap que té més de 80 km2, però es desconeix la quantitat i la qualitat de l'aigua que emmagatzema. L'aqüífer s'estudiarà en el quart cicle de planificació de la CHE.

La massa d'aigua és com 80 vegades l'estany d'Ivars i Vila-sana. En concret, ocupa una superfície de 81,62 km² del Segrià. S'estén al llarg de 30 quilòmetres, entre els termes municipals d'Alfarràs, al nord, i d'Alcarràs, al sud.

La major part d'aquest aqüífer se situa sota els termes de Gimenells i el Pla de la Font i Almacelles, i toca també amb l'Aragó.

 

Estudiaran la bossa d'aigua

La CHE, que l'ha batejat amb el nom de Planes de Raimat-Monreal, estudiarà les característiques de la bossa d'aigua en el context del quart cicle de planificació, que es farà entre els anys 2028 i 2033.

Aquest pla marcarà el full de ruta de la confederació per als pròxims anys.

La massa d'aigua subterrània del Segrià nodreix el riu Clamor Amarga
La massa d'aigua subterrània del Segrià nodreix el riu Clamor Amarga (3Cat)

Contaminació per nitrats

Segons Javier San Román, hidròleg de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, el que es vol és estudiar les característiques de volum, però sobretot la qualitat de l'aigua:

"Aquesta és una zona molt ramadera, hi ha moltes granges i ja coneixem els efectes sobre les aigües subterrànies que té l'aplicació, de vegades no gaire controlada, de purins que acaben perforant i contaminant de nitrats, sobretot les aigües subterrànies".

A Alfarràs ja ho sabien

L'alcalde d'Alfarràs, Joan Carles Garcia, diu que fa més de tres anys que sabien que a la zona, concretament a la Plana del Sas, hi havia aigua subterrània.

Ho havia predit Antonio Vidal, saurí del poble. Ell, que acostuma a resseguir la zona amb dues varetes de coure, explica que "quan es creuen assenyalen la presència d'aigua soterrada".

Antonio Vidal, el saurí d'Alfarràs
Antonio Vidal, el saurí d'Alfarràs (3Cat)

Pensen com aprofitar-la en cas de sequera

Ara que ja en tenen la confirmació, Garcia pensa que es podria aprofitar l'aigua:

"S'haurà de veure quina és la realitat, quin tipus d'aigua tenim, si és potable o no, si es pot explotar o no, a quina distància està".

A més, afegeix que podria ser "un revulsiu" per a l'horta de la zona, que pateix un problema de falta d'aigua durant determinades èpoques de l'any. "Ho podríem corregir", conclou.
 

S'omple de la pluja i el reg

La bossa s'omple per la infiltració de l'aigua de la pluja i de la que sobra dels camps que rega el Canal d'Aragó i Catalunya.

Segons els experts, nodreix brolladors i rius com el Clamor Amarga. Els experts alerten que hi ha risc per al medi si aquesta aigua soterrada s'explota desmesuradament.

"No crec que s'utilitzi gaire; si es fa ha de ser amb molta mesura i precaució, perquè es poden provocar danys ambientals", diu San Román, que afegeix que "aquesta aigua ha de ser allí".

Estudiaran i caracteritzaran la massa d'aigua

Fins ara, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre tenia definides més de cent grans masses d'aigua soterrada.

Ara ha decidit incloure, en el quart cicle de planificació, bosses més petites, com la que hi ha sota la comarca del Segrià.

Això permetrà no només estudiar-la i caracteritzar-la, sinó també elaborar un pla d'acció.

 

ARXIVAT A:
SequeraMedi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut