El Segrià concentra la meitat dels nous casos de Covid de l'última setmana a Catalunya

Vergés no descarta ampliar el confinament del Segrià, mentre que Trilla proposa un confinament domiciliari si en dues setmanes no millora la situació
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

La meitat dels nous casos de la Covid-19 detectats a Catalunya l'última setmana s'ha declarat al Segrià. La regió sanitària de Lleida des del 15 de juny ha anat duplicant setmana a setmana els casos de Covid-19. Al Segrià, la incidència dels virus és 20 vegades més alta que a la resta de Catalunya. A Ponent ho és 10 vegades més.

 

Aquest creixement justifica el confinament de la comarca del Segrià. La consellera de Salut, Alba Vergés, admet que hi ha transmissió comunitària i no descarta ampliar el confinament més enllà dels 14 dies.
El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, va més enllà, i proposa el confinament domiciliari com a alternativa si en 14 dies el confinament perimetral no redueix el nombre de casos de coronavirus a la comarca.

"El confinament domiciliari és una alternativa a considerar, però cal donar un cert marge de temps."

"El sistema sanitari pot aguantar aquest nombre de casos? Sí, la resposta és sí, es pot anar aguantant la mesura que s'ha decidit. Si el sistema sanitari es veu molt collat o molt desbordat, aleshores s'haurà de mirar molt bé si s'ha d'emprendre una altra mesura."

 

Antoni Trilla, cap d'epidemiologia de l'Hospital Clínic (ACN/Laura Fíguls)

Trilla ho ha dit en una entrevista a "El Matí de Catalunya Ràdio", i ha afegit que la taxa de 150 casos per 100.000 habitats és molt alta i justifica que s'hi dediquin tots els esforços.

"No és una cosa només de tipus sanitari, hi intervenen condicions socials. S'ha d'intentar contactar, seguir, explicar, incentivar perquè tothom que s'hagi de quedar a casa s'hi quedi, i una disciplina important de la població per intentar reduir al màxim la possibilitat de contacte i per tant de contagi."
 

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha admès al programa de Mònica Terribas que hi ha transmissió comunitària al Segrià i no descarta ampliar el confinament més enllà dels 14 dies.

"Segur que hi ha contagi comunitari, hem d'actuar, la transmissió comunitària hi és. Hem d'actuar perquè veiem una diferència d'una setmana a una altra. De la setmana del 22 de juny al 28 de juny teníem 188 casos, de la setmana del 29 de juny  al 5 de juliol , 549 casos, això és un creixement fort."

A l'hospital Arnau de Vilanova, la consellera ha dit que en una setmana s'ha passat de 18 a 24 hospitalitzacions. Vergés assegura que el Departament revisa les dades d'incidència del coronavirus al Segrià dia a dia. S'està treballant en la traçabilitat dels contactes de persones positives de coronavirus.

La gerent de la regió sanitària de Lleida, Divina Farreny, afegeix que el repte és no haver d'arribar al confinament domiciliari. Tot i que els casos pujaran, diu, confia en fer una feina sostinguda per reduir gradualment els contagis.

"Tenim les cadenes iniciades i hem de notar els canvis d'aquí a quinze dies.  Els casos continuaran augmentant."

Àrea de cribatge dels casos de Covid (CCMA)

En el centre d'atenció, arran dels rebrots hi ha els treballadors del camp, un dels col·lectius més vulnerables i que no tenen un domicili habitual on fer l'aïllament i la quarantena si són positius. Pueyo ha concretat que aquesta nit passada han dormit 194 persones als dos pavellons de la Fira de Lleida i que d'aquestes només 19 tenen papers.

Pel que fa als casos detectats a la Segarra, on hi ha importants empreses agroalimentàries i on s'havien detectat brots, la consellera assegura que la situació és estable i està controlada.

Des de l'inici de la pandèmia, al Segrià, hi ha hagut 2.541 casos positius de coronavirus SARS-CoV-2, dels quals 136 han mort amb la COVID-19.

El govern ha constituït un gabinet per fer un seguiment diari de l'evolució del coronavirus al Segrià. El nou òrgan es reunirà cada dia per coordinar les actuacions sobre el terreny i mantenir "permanentment informats" tots els alcaldes de la comarca. El delegat del govern a Lleida, Ramon Farré, presideix el gabinet on participen responsables dels serveis territorials de Presidència, Economia i Hisenda, Interior, Salut, Treball, Afers Socials i Famílies, i Agricultura, Ramaderia i Pesca.

Selectivitat

Aquest confinament no afectarà les proves d'accés a la universitat que comencen demà. Hi estan convocats prop de 1.700 estudiants de la comarca, però es desplaçaran fins a Lleida uns 500 alumnes d'altres comarques. La consellera Vergés considera que si hi ha alumnes que en comptes del Segrià poden fer les proves en altres seus, es tingui en compte l'alternativa, tot i que a nivell sanitari s'han pres totes les mesures. El doctor Trilla veu el problema en les entrades i sortides, però l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, diu que s'ha preparat tot amb criteris sanitaris.

Els alumnes que resideixin fora del perímetre hauran de portar una declaració d'autoresponsabilitat així com el comprovant d'inscripció a les PAU. Els exàmens es faran en quatre campus separats de la ciutat i es vetllarà perquè no es formin grups. També caldrà utilitzar la mascareta, mantenir la distància de seguretat i el rentat de mans.

Control dels Mossos d'Esquadra en un accés al Segrià per Soses (CCMA)

Controls al Segrià

HI ha 25 controls al perímetre del Segrià en aquest primer dia de feina amb la comarca confinada. Només hi poden entrar i sortir-ne les persones que justifiquin motius laborals o de força major, o que simplement travessin la comarca per anar a qualsevol altra destinació.

Els Mossos d'Esquadra a les carreteres vetllen perquè es compleixin les normes del confinament a la comarca del Segrià, que afecta més de 200.000 persones. Demanen als conductors el certificat d'autoresponsabilitat o el de la feina. Saltar-se les normes pot comportar sancions entre 100 i 600 euros.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut Alba Vergés
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut