Una terrassa plena de gent a la ciutat de Lleida (CCMA)

El Segrià, la Noguera i l'àrea metropolitana mantenen 15 dies més les restriccions

Tot i que el nombre de casos va a la baixa, la incidència encara es manté molt per sobre de la mitjana de Catalunya

Actualitzat

D'acord amb el Procicat, al Segrià, a la Noguera i a Barcelona i l'àrea metropolitana es prorroguen 15 dies més les actuals mesures de seguretat contra la Covid-19. Tot i que el nombre de casos va a la baixa, la incidència encara es manté molt per sobre de la mitjana de Catalunya.

El Departament de Salut insisteix que cal un nou esforç individual i col·lectiu per reduir els contagis i encarar amb garanties el retorn a la mobilitat, la feina i les escoles al setembre.

Roda de premsa a Lleida sobre la situació de la Covid-19 (ACN/Salvador Miret)

 

Incidència a la Noguera i el Segrià

A la Noguera i el Segrià la mesures es mantenen a les àrees bàsiques de salut de Balaguer, Lleida, Alcarràs i Seròs, que són les zones de la regió sanitària amb més contagis, encara marcades en vermell. Ramon Farré, delegat del govern a Lleida, explica que les xifres s'han reduït, però estan lluny de les de la resta de Catalunya

"Vam pujar molt i molt de pressa i gràcies a l'esforç de moltíssima gent l'hem pogut anar baixant. Però veiem que tenim un salt encara molt important respecte al conjunt de Catalunya i continuem sent la zona més complicada territorialment parlant, en el país. Ara estem al voltant dels 131 casos per 100.000 habitants, a Catalunya estem al voltant dels 70 o 71 i, per tant, encara tenim una diferència molt important."

Segons Divina Farreny, gerent de la regió sanitària de Lleida, la situació ha millorat, però no s'ha d'abaixar la guàrdia, d'una malaltia que afecta totes les edats.

"Continuarem amb la calma tensa. Tenim 130 persones ingressades a la xarxa sanitària pública, privada i sociosanitària a l'hotel Salut. D'aquestes 130, hi ha 18 persones ingressades a l'UCI. Abarquen un ampli ventall d'edat de població i, per tant, no només ens cenyim en les persones grans, les que ingressen a l'UCI, de fet, la més jove té 37 anys, i la més gran, 78 anys."

Façana de l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida. Imatge del 24 de juliol de 2020. (Horitzontal)
Els ingressats per Covid han baixat significativament a l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida (CCMA)

 

Restriccions actuals

En total, les restriccions establertes afecten 45 municipis del Segrià i la Noguera, i a Sucs i Raimat, on seguirà vigent la prohibició de reunions familiars i socials de més de 10 persones, i la limitació del 50% d'aforament en activitats culturals, recreatives, esportives o de restauració que es facin a l'interior.

Farreny insisteix a fer cas de les recomanacions:  no sortir de casa si no és imprescindible, mantenir una bona higiene de mans i portar posada la mascareta amb l'objectiu d'aplanar la corba i encarar el setembre amb més tranquil·litat.

"Si una persona és positiva ha de complir la quarantena. Si una persona és contacte estret ha de complir rigorosament els 14 dies malgrat que acabem fent PCR i aquesta PCR surti negativa. Això és clau i ho repetirem tants vegades com calgui, perquè és on trobem mancances."

En plena campanya de la collita de fruita, el director dels Serveis Territorials de Lleida de Treball, Afers Social i Famílies, Vidal Vidal, ha explicat que  hi ha preparats un miler de llits per poder aïllar els qui tinguin símptomes, especialment per als temporers.

"Podem dir que el nombre de llits i de places per acollir sobretot persones que treballen a la fruita que tinguin símptomes o estiguin a l'espera de proves, o que siguin contactes o que siguin positius que convé aïllar, són un miler. Crec que 1.000 llits són una xifra important. D'aquests 1.000, estem, en aquests moments a un 10% d'ocupació, i això vol dir que, a les altures de campanya que estem, dona un marge de tranquil·litat grandíssim."

temporers
Hi ha 1.000 llits preparats per atendre l'aïllament dels temporers afectats


1.500 PCR més a empreses

Salut ha posat en marxa una segona ronda de cribratge en centrals fruiteres lleidatanes i preveu fer unes 1.500 PCRs als treballadors d'onze empreses on s'ha detectat algun positiu. Aquesta setmana ja se n'han fet unes 300 i un 18% ha donat positiu. També s'han habilitat dos nous espais a Verdú i Bellpuig per a l'aïllament de temporers amb la Covid-19 i contactes directes.

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus
Anar al contingut