El Senat brasiler aprova la destitució de Dilma Rousseff amb 61 vots a favor i 20 en contra
El Senat brasiler ha destituït la presidenta del país, Dilma Rousseff, en una votació que ha tingut un resultat molt clar: 61 vots a favor i 20 en contra. Per tal que l'"impeachment" prosperés, feia falta el vot de dos terços de la cambra, és a dir, 54 diputats. Aquesta decisió confirma com a president del país Michel Temer, al càrrec de forma interina des del mes de maig, que continuarà en el poder fins l'1 de gener de 2019, quan acabava el mandat de Rousseff.
La presidenta cessada ha estat declarada "culpable" d'un "crim de responsabilitat" en què va incórrer quan va ordenar un augment de la despesa pública ne plena campanya per a la seva reelecció, l'any 2014, sense la necessària autorització del Congrés. Rousseff va intervenir dilluns al Senat i va defensar la seva innocència, acusant els promotors del procés de destitució d'aplicar una "venjança política" després de no haver aconseguit arribar al poder a través de les urnes.
Aquesta és la segona vegada que un "impeachment" acaba amb el mandat d'un president al Brasil. L'únic precedent és el de Fernando Collor de Mello, president entre 1990 i 1992, que va renunciar hores abans que el Senat el cessés per corrupció.
Amb la destitució de Rousseff es posa punt final a més d'una dècada del govern del Partit dels Treballadors, que va començar el 2003 amb Luiz Inácio "Lula" da Silva.
Sense inhabilitació
En canvi, els senadors han decidit mantenir els drets polítics a Rousseff i no l'han inhabilitat. En la votació, 42 senadors s'han inclinat per inhabilitar la fins ara presidenta, 36 han votat a favor de mantenir-li els drets i tres més s'han abstingut. En no arribar als dos terços necessaris, no ha prosperat la inhabilitació.
Rousseff diu que s'ha consumat el "cop"
La ja expresidenta del Brasil ha afirmat que aquest dimecres s'ha consumat "un cop d'estat" i ha anunciat la més "enèrgica, determinada i ferma oposició als colpistes". Per Rousseff, la decisió del Senat "entra en la història de les grans injustícies" i, davant dels seus seguidors aplegats al Palau de l'Alvorada, ha lamentat que els senadors han decidit "interrompre el mandat d'una presidenta que no ha comès cap crim, han condemnat una innocent i han consumat un cop parlamentari".
"És el segon cop d'estat que afronto en la meva vida. Primer va ser el militar, que em va afectar quan era una jove militant; el segon és el parlamentari, que m'expulsa del càrrec pel qual vaig ser escollida"
Temer jura el càrrec
Poc després de la destitució de Rousseff, Temer ja ha jurat el càrrec com a nou president del Brasil. En el seu camí cap a la presidència de la cambra, el nou president s'ha aturat a saludar pràcticament a tots els parlamentaris i fins i tot s'ha fet "selfies" amb molts d'ells. En la seva primera intervenció després de jurar el càrrec, Temer ha exigit als seus ministres que desmuntin la tesi del cop d'estat defensada per Rousseff i ha afirmat que el procés de destitució de la ja expresidenta s'ha fet "dins del més estricte marc constitucional".
Reaccions a l'Amèrica Llatina
La destitució de Rousseff ja ha causat diverses reaccions a l'Amèrica Llatina. El govern veneçolà ha condemnat "categòricament" el que ha definit com un "cop d'estat parlamentari" i ha anunciat que retira "definitivament" el seu ambaixador al país.
En la mateixa línia, el president de Bolívia, Evo Morales, també ha condemnat la destitució de Rousseff i ha convocat el seu ambaixador a Brasília. "Condemnem el cop parlamentari contra la democràcia brasilera", ha escrit Morales al seu compte de Twitter.