Madrid

El Senat ofereix a Puigdemont comparèixer dijous a la tarda o divendres al matí

La cambra alta obre la porta a un debat sobre l'article 155 cara a cara amb el president del govern espanyol o la persona que el representi, mentre el president de la Generalitat sondeja consellers sobre la possibilitat de convocar o no eleccions

RedaccióActualitzat

El Senat ha ofert a Carles Puigdemont que presenti les al·legacions a l'article 155 de la Constitució dijous a la tarda o divendres al matí. En les últimes hores s'està dibuixant una sessió a la cambra alta, dijous a les 5 de la tarda, que inclouria la trobada del president amb Mariano Rajoy. El debat cara a cara, que fins ara no s'ha fet, podria ser al Senat en un moment crucial, en què Puigdemont podria fer públics els seus plans.

En un burofax, el president de la cambra alta, Pío García-Escudero, ha convidat el president de la Generalitat a anar-hi per explicar-se dijous a les 5 de la tarda, en comissió. També afegeix que "si ho considera oportú", pot intervenir "igualment" divendres a les 10 del matí, en el ple que ha de debatre i aprovar l'aplicació del 155.

La carta de García-Escudero estableix que Puigdemont té fins dijous a les 10 del matí per presentar els "antecedents, dades i al·legacions que consideri pertinents" i designar la persona "que assumeixi la representació a aquests efectes".

 

La carta del president del Senat a Carles Puigdemont by Moderador Noticies Web on Scribd

 

El contingut de la carta ha transcendit després que el vicepresident del Senat, Pedro Sanz, ha obert la porta a un cara a cara entre Rajoy i Puigdemont a la cambra alta.

Tots dos tenen la possibilitat de designar un representant, però des del govern català s'ha mostrat la voluntat del president de la Generalitat d'anar a Madrid a defensar els seus arguments.

El vicepresident del Senat ha assegurat que Puigdemont "té la possibilitat de comparèixer [dijous a la tarda] davant la comissió -que seria el reglamentari-", o bé, arran de la invitació que li ha fet el president del Senat, Pío García Escudero, "participar en el ple de divendres".

"Si el president compareix a la comissió o en el ple, en primer lloc hi haurà un debat parlamentari entre el president de la Generalitat i el govern espanyol abans d'entrar en el debat del tràmit de l'acord."

Sanz ha comparegut davant la premsa per explicar el procediment establert per aprovar les mesures acordades dissabte passat pel Consell de Ministres. Un procediment que ha defensat que es vol fer "amb normalitat, serenitat i màxima transparència".

El procediment -més enllà del debat, si es fa- consistiria a presentar el dictamen de la comissió, seguit d'un torn de debat i, de manera excepcional, de la presentació de vots particulars o d'esmenes. Després vindria el torn de portaveus.

 

La comissió que ha de presentar el dictamen sobre l'acord del Consell de Ministres ha quedat constituïda aquest matí. L'integren 27 senadors, entre els quals hi ha quatre catalans: Xavier García Albiol, del PP, Miquel Àngel Estradé, d'ERC, Josep Lluís Cleries, del PDeCAT, i Óscar Guardingo, d'Units Podem.

Sanz, d'altra banda, ha anunciat que la Mesa del Senat ha rebutjat els diversos recursos i propostes de reconsideració presentats per Esquerra, PDeCAT, Bildu i Units Podem perquè el Senat fes marxa enrere en la tramitació del 155. Aquestes formacions entenien que en aquesta tramitació s'han incomplert molts articles del reglament.

Correspon al govern espanyol aturar el 155

Preguntat sobre si la convocatòria d'eleccions per part de Puigdemont o alguna altra circumstància poden aturar l'aplicació del 155, Sanz ha argumentat que "el Senat no obliga el govern espanyol a dur a terme les mesures", sinó que només l'autoritza que "pugui adoptar aquestes mesures". Per tant, correspondrà a l'Executiu" decidir "què fa" "si es produeix algun element nou que canviï la situació".

Eleccions o no

Puigdemont ha sondejat alguns consellers del govern sobre la possibilitat de convocar o no eleccions, com li demanen des de diferents sectors. L'últim a fer-ho ha estat l'expresident de la Generalitat, José Montilla.

La Generalitat té a sobre la taula aquest i altres escenaris. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha convocat per dijous a les 10 del matí el ple per parlar de les conseqüències del 155. Això podria fer compatible el calendari de les dues cambres, Senat i Parlament, de manera que el ple podria quedar suspès al migdia per permetre que el president i altres càrrecs electes que són diputats anessin al Senat.

El ple es reprendria divendres, que és quan podria arriba un altre dels escenaris sobre la taula: l'aixecament de la suspensió de la declaració d'independència.

ARXIVAT A:
Procés catalàArticle 155
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut