"El senglar ja no hi cap, a Collserola": així es prepara Barcelona per a un estiu complicat
Els senglars s'han convertit en un problema per als ciutadans de Barcelona (ACN/JARC)

"El senglar ja no hi cap, a Collserola": així es prepara Barcelona per a un estiu complicat

Les restriccions de la pandèmia, combinades amb les poques pluges, han fet que en l'últim any el senglar hagi perdut la por a la ciutat

Actualitzat

Abans sortien de nit i no passaven de la falda de Collserola, però ja fa un temps que els senglars es veuen a plena claror de dia i als barris del costat muntanya de Barcelona. S'han acostumat a les persones i això s'està convertint en un problema, i és que són la causa d'accidents de trànsit i també es poden mostrar agressius.

Carles Conejero, coordinador del Servei d'Ecopatologia de Fauna Salvatge de la UAB, és el responsable del Programa de Gestió del Senglar de Barcelona. Reconeix que la muntanya "fa fora" els individus que no hi caben per competència dels recursos: "Aquests individus s'acosten a les zones urbanes, on comencen a alimentar-se, reproduir-se i habituar-se a l'ambient urbà."

"El porc senglar ja no hi cap, a dins de Collserola."

La previsió és que aquest estiu resultarà especialment complicat pel que fa a incidències amb el senglar. Per aquest motiu, l'Ajuntament de Barcelona està preparant una bateria d'accions per reduir la presència d'aquest animal a la ciutat.

Es protegiran les colònies de gats, on el senglar troba pinso per alimentar-se. A més, s'estan desbrossant les zones boscoses més pròximes a la ciutat, on s'ha acostumat a descansar. També es volen modificar els espais verds urbans, amb menys gespa i més vegetació mediterrània, per fer-los menys atractius per al senglar.

Desbrossar les zones periurbanes és una de les tècniques que l'Ajuntament està aplicant per evitar que el senglar baixi a Barcelona (TV3)

A banda, hi haurà informadors sobre el terreny per conscienciar les persones que donant-los menjar els fan perdre l'instint i que són animals salvatges i poden ser agressius i empaitar persones per prendre'ls el menjar que han ensumat.

A més de recordar-los que s'exposen a multes d'un mínim de 75 euros, perquè hi ha una ordenança municipal que prohibeix alimentar els animals salvatges.

Senyalització a Vallvidrera que recorda que està prohibit alimentar els senglars (TV3)

Un altre llocs on els senglars troben menjar són els contenidors i les papereres. En aquest cas, ja fa un temps que l'Ajuntament de Barcelona els està reforçant per evitar que els tombin, però aquest animal ha demostrat que, a més de salvatge, és intel·ligent i que és capaç d'aprendre a esquivar els sistemes d'ancoratge específicament dissenyats per a això.

S'han instal·lat sistemes complexos per bloquejar els contenidors i les papereres als barris que donen a la muntanya de Barcelona, com ara Torre Baró, Ciutat Meridiana o Vallvidrera.

Un senglar tomba una paperera del parc de l'Oreneta per buscar-hi menjar

La directora del Servei de Drets dels Animals de l'Ajuntament de Barcelona, Carme Maté, destaca que el senglar té molt clar que té molts recursos per arribar a les deixalles i alimentar-se'n: "Els senglars són una espècie amb altes capacitats cognitives i aprenen a identificar si l'ancoratge no ha quedat ben fixat o bé està trencat. També saben com balancejar els contenidors per treure'ls l'ancoratge i llavors bolcar el contenidor i el menjar."

Per a aquest any també està previst ampliar les captures programades per reduir els exemplars acostumats a baixar a Barcelona. En aquest sentit, la previsió és actuar en 8 àrees on s'han de fer un mínim de 16 captures efectives. Serà als cinc districtes barcelonins de muntanya: Sarrià-Sant Gervasi, les Corts, Horta-Guinardó, Nou Barris i Gràcia.

La tècnica que es farà servir per a les captures és la xarxa de caiguda, sota supervisió veterinària. Un cop capturats, els exemplars seran sedats amb anestèsia i se'ls sacrificarà.

A més, també es faran servir gàbies trampa als punts més conflictius. Ja n'hi ha dues de fixes, una a Llars Mundet i una altra al parc del Laberint, i se n'afegirà una altra de mòbil que s'anirà instal·lant de manera itinerant als diferents llocs on es detecti que el senglar s'ha habituat a anar.

Un senglar capturat amb gàbia trampa sota supervisió veterinària (TV3)

Totes aquestes mesures previstes estan pensades per disminuir l'últim recurs, que són les captures reactives, és a dir, actuacions a conseqüència d'un avís ciutadà que mobilitzen la Guàrdia Urbana i un veterinari de guàrdia per treure els senglars que hagin passat la ronda de Dalt i hagin entrat a la trama urbana de Barcelona.

En els últims dos anys, els senglars s'han endinsat a Barcelona molt més enllà dels barris de muntanya. S'han arribat a fer captures reactives a l'Eixample, a Sant Andreu i fins i tot al parc del Fòrum.


Per què en l'últim any la presència del senglar a Barcelona s'ha incrementat tant?

L'any passat, el 2021, va ser un any de rècord. Per primer cop es van superar les 1.200 incidències relacionades amb el porc senglar a Barcelona, on es van acabar capturant 196 exemplars. Les causes d'aquest increment són múltiples.

D'una banda, el confinament més dur del 2020 va afavorir que animals salvatges com el senglar perdessin la por i s'aventuressin a baixar a Barcelona.

En paral·lel, a causa de les restriccions de la pandèmia tampoc es van poder fer les captures programades habituals a la zona periurbana de Barcelona, és a dir, als entorns boscosos de la capital catalana.

Posteriorment, durant el confinament municipal, un nombre del tot inusual de barcelonins van trobar en Collserola un espai verd per passejar. Aquí és on va incrementar la interacció entre persones i senglars, i és que molta gent es va aficionar a donar-los menjar.

Un senglar menja deixalles d'un contenidor a Barcelona (TV3)

L'animal va aprendre que a Barcelona hi trobava l'aliment amb més facilitat i en més quantitat. Aquest factor va propiciar un canvi de dieta en el senglar i això va influir, de retruc, en una acceleració del creixement dels exemplars que els permetia procrear-se abans del que és habitual, i, per tant ,la població d'aquest animal es va multiplicar.

A banda, l'estiu del 2021 va ser especialment sec i calorós, un altre element que empeny el senglar a baixar a la ciutat per buscar aigua i humitat. La combinació de tot plegat explica l'elevat nombre d'incidències registrades a Barcelona l'any passat. La previsió per a aquest estiu és també de sequera i molta calor.

ARXIVAT A:
Ajuntament de Barcelona
Anar al contingut