Papereta de votació del Lluçanès
Papereta de votació per decidir si el Lluçanès es constitueix en la 43a comarca de Catalunya
Prats de Lluçanès

El "sí" a la comarca del Lluçanès guanya en vuit municipis

La participació en la consulta ha estat del 55,15%, molt per sobre del mínim d'un 35% del cens que es demanava

RedaccióActualitzat

El "sí" ha guanyat en vuit poblacions de les 13 que optaven a formar part de la nova comarca del Lluçanès. La participació final ha estat del 55,15% del cens, molt per sobre del mínim d'un 35% del cens que es demanava.

Han votat 3.756 persones d'un cens de 6.790 més grans de 16 anys. En xifres globals, el "sí" ha obtingut el 70,73% de vots, i el "no", 26,35%.

Però perquè el Lluçanès es convertís en comarca, almenys la meitat dels municipis havien de votar a favor del "sí". Al final han estat vuit de 13. El "no" s'ha imposat a tres poblacions d'Osona, i a les dues úniques del Berguedà i del Bages.

Els pobles on ha guanyat el "no" són Sant Boi de Lluçanès, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, d'Osona, Sant Feliu Sasserra, del Bages, i Santa Maria de Merlès, del Berguedà.

Els vuit municipis que hauran de ratificar en els seus plens si volen formar part de la comarca són: Alpens, Lluçà, Olost, Oristà, Perafita, Prats de Lluçanès, Sant Martí d'Albars i Sobremunt, tots de la comarca d'Osona. 

 

El Lluçanès ha seguit exactament el mateix procés que el Moianès, que aquest dilluns passat va constituir el seu primer consell comarcal. Aquesta és justament una de les aspiracions del Lluçanès, per garantir un finançament millor i més estable per al territori.

L'alcalde de Prats de Lluçanès, el republicà Isaac Peraire, justifica la decisió de fer una nova comarca per la necessitat d'optimitzar recursos i millorar els serveis. L'alcalde d'Oristà, Marc Sucarrats, de Convergència, ha explicat que, si guanya el "sí", el canvi que notaran els veïns serà progressiu:

El govern vol donar una resposta ràpida al missatge que surti de les urnes, però els terminis es podrien allargar a causa de la convocatòria de les eleccions catalanes, el 27 de setembre. 

Anar al contingut