El síndic de greuges insta el govern espanyol a dialogar amb l'independentisme
- TEMA:
- Procés català
El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha emplaçat el govern espanyol a dialogar amb els partits independentistes i fins i tot s'ha ofert com a mediador per poder apropar posicions i solucionar la situació. Al ple del Parlament d'aquest dimecres, en què ha comparegut a petició de JxCat, ERC i la CUP per exposar el seu informe sobre l'1-O, Ribó ha dit que resulta incomprensible que s'estigui deixant tot el problema en mans dels tribunals.
El síndic ha criticat la manca de diàleg per part de La Moncloa i ha assenyalat que l'Estat va dialogar amb ETA, malgrat que actuava "fora de la Constitució i dels tractats europeus i atemptava contra el dret més elemental, que és la vida":
"Tots els governs espanyols van dialogar amb gent que portava armes a la mà, que posava bombes i assassinava. Es podia dialogar sobre això i no es pot dialogar ara?"
Davant d'aquesta situació, ha ofert continuar insistint en el paper de mediador que ha desenvolupat des de l'octubre. Segons ha detallat, ha parlat sense èxit "amb les més altes esferes de l'Església, de representants de comunitats autònomes" i molts altres líders polítics i socials. Ribó ha defensat que, ara més que mai, cal abandonar qualsevol posició d'unilateralitat.
Les paperetes, les "armes" de l'1-O
Ribó s'ha referit al referèndum de l'1 d'octubre i ha alertat que la policia va agredir persones pacífiques "que tenien una sola arma a la mà, que es diu papereta de vot". Ha assegurat que les més altes instàncies mundials en defensa dels drets internacionals coincideixen que l'1-O va haver-hi un ús excessiu de la força i s'ha referit, per exemple, al Consell d'Europa o a l'Alt Comissionat de l'ONU.
Sobre l'actuació dels grups independentistes, ha assenyalat que amb la seva majoria van fer que el Parlament "cometés una clara irregularitat en saltar-se" diversos tràmits durant l'aprovació de les anomenades "lleis de desconnexió". A més a més, ha detallat que ha traslladat a l'autoritat catalana de protecció de dades la gestió de la informació privada dels catalans que es va utilitzar per a l'1-O.
Cs, PSC i PP acusen el síndic de "parcialitat"
Els grups constitucionalistes del Parlament han considerat "esbiaixat" l'informe del síndic, a qui han retret manca d'"imparcialitat i objectivitat". Cs, PSC i PP han lamentat que hagi tractat amb poc espai la "vulneració dels drets" dels diputats contraris a la independència als plens del 6 i 7 de setembre.
El portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, ha titllat de "vergonyosos" els diferents informes que ha elaborat el síndic de greuges sobre el procés sobiranista.
"Vostè és el síndic del procés, no és el síndic del poble. Vostè és un engranatge més de la maquinària del procés, un defensor del procés."
Des del PSC, la diputada Assumpta Escarp ha denunciat que l'informe de Ribó "descriu i valora" les actuacions del ministeri fiscal, les detencions de dirigents independentistes o l'aplicació del 155, però sense entrar en les "causes", que segons ella són la vulneració de drets dels diputats, amb l'aprovació de les anomenades lleis de la desconnexió, el referèndum de l'1-O o la Declaració d'Independència.
Els populars han anat més enllà i han demanat a Ribó que renunciï al seu càrrec per recuperar la "credibilitat" de la institució.
Per la seva banda, JxCat, ERC i la CUP han coincidit a apuntar que l'Estat "ha embogit" amb "la repressió desencadenada a partir de l'1 d'octubre". Per últim, Joan Josep Nuet, de Catalunya en Comú-Podem, ha lamentat les crítiques de Cs, PSC i PP a l'informe del síndic. Nuet ha destacat de l'informe "la denúncia sobre la falta de separació de poders, que s'han erosionat els drets civils i polítics i que es fa un ús partidista de la justícia".
- ARXIVAT A:
- Procés català Referèndum 1-O