El govern espanyol s'ha reunit amb una trentena d'organitzacions socials i representants del sector de l'habitatge (EFE/J.J.Guillen)

Moncloa promet més regulació en una cimera per l'habitatge amb plantada del Sindicat de Llogateres

Pedro Sánchez i la ministra Isabel Rodríguez han convocat organitzacions socials i representants del sector per abordar la crisi habitacional

RedaccióActualitzat

"El govern espanyol no s'aturarà fins a solucionar el problema de l'habitatge: farem servir la regulació que sigui necessària i tots els recursos que calgui". És el que ha promès la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, a la sortida de la reunió aquest dimarts a La Moncloa amb gairebé una trentena d'organitzacions socials i representants del sector de l'habitatge.

Una trobada per abordar la crisi habitacional en la qual també ha participat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i que la ministra ha qualificat de "molt positiva i propositiva".

Entre els convidats hi havia la patronal immobiliària, constructors, agents de la propietat, entitats financeres i també les entitats que estan lluitant per la defensa del dret a l'habitatge

Aquest cop, però, no hi era el Sindicat de Llogateres, que ha decidit no acudir a la reunió en protesta per la participació de la patronal immobiliària:

"No ens farem cap foto amb la patronal immobiliària perquè no podem esperar cap solució dels culpables del problema", ha afirmat el Sindicat en un comunicat.


Preguntada sobre si la trobada donava representació a tots els sectors, la ministra ha assegurat que hi estava "molt representada la societat espanyola, des d'aquells que ens han d'ajudar a construir el parc d'habitatge públic, el sector de la construcció, o aquells que l'han de finançar, les entitats financeres".


Sintonia en la necessitat de "tenir un parc d'habitatge públic"

En qualsevol cas, segons Rodríguez, la cimera "ha permès fer un balanç de tot el que s'ha aconseguit". En aquest sentit, ha destacat que tots els participants "volen contribuir amb el govern espanyol" i que hi ha una "clara voluntat de cooperació".

La ministra ha explicat que les parts "s'han compromès a fer dues reunions a l'any" i a conformar grups de treball i ha remarcat que hi ha una coincidència en com abordar el problema.

Segons ha afirmat, tots estan d'acord en el fet que "cal fer una bona gestió del sòl públic i protegir-lo permanentment" i és important "tenir un parc públic d'habitatge, que permeti destensar la demanda".

Mentre no es construeixen els habitatges, "cal anar adoptant mesures, com donar ajudes als joves o perseguir el frau, com els contractes de temporada".

També ha avançat que el nou índex del lloguer s'està "ultimant" i que prioritzarà l'acord de coalició.

La trobada ha arribat quan les protestes han omplert els carrers de diverses ciutats en l'última setmana (EFE/J.J.Guillen)

Una crisi que pot fer trontollar la legislatura

Aquest dimecres, Rodríguez haurà de donar explicacions al Congrés i passar comptes per la crisi de l'habitatge en un clima de retrets dels socis del seu executiu.

Des de Sumar ja han alertat que estan en joc la legislatura i ha reclamat "més mesures". La plataforma de Yolanda Díaz reclama que l'executiu retiri les ajudes públiques a les comunitats que no compleixin la llei d'habitatge.

Podem, per la seva banda, vol una rebaixa del 40% de tots els lloguers, i ERC ha registrat de nou la proposició de llei de regulació de lloguers de temporada que va decaure amb el no del PP, Vox i Junts.

La ministra d'Habitatge ha afirmat que la seva voluntat és aplicar la llei d'Habitatge, fer una crida al compliment per part de les comunitats autònomes i adoptar mesures excepcionals per part del govern d'Espanya, a més del disseny d'un nou pla estatal d'Habitatge.


Yolanda Díaz denuncia que el govern espanyol "no està fent tot el possible"

Precisament, aquest dimarts la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha denunciat que el govern espanyol "no està fent tot el possible" per solucionar el problema.

Díaz ha subratllat en declaracions a TVE que, encara que el diagnòstic és compartit, "no s'ha fet el que s'havia de fer" i el que s'havia pactat en l'acord de govern entre PSOE i Sumar.

"Ja sabem el que hem de fer, sabem que en el curt termini cal intervenir el preu de l'habitatge. En el mitjà hem de fer el disseny d'un parc públic d'habitatges, de lloguer social, que Espanya no té."

La trobada a La Moncloa buscava abordar la crisi habitacional (EFE/Kai Försterling)

"És com si en una cimera pel càncer convoquen una tabaquera"

La reunió ha arribat després que les protestes hagin omplert els carrers de diverses ciutats en l'última setmana.

La portaveu del Sindicat de Llogateres, Carme Arcarazo, ha criticat la presència de grans lobbies dient que "és com si en una cimera pel càncer convoquen una tabaquera. Això no funciona":

"En aquest país s'han fet polítiques els darrers 40 anys només escoltant el sector rentista. S'ha de legislar perquè l'habitatge sigui un dret i deixi de ser un negoci tan rentable".

Per a l'organització, que també ha demanat la dimissió de la ministra d'Habitatge, la proposta de reunió demostra que Sánchez ha ignorat el missatge de les manifestacions a Madrid, València i Alacant.

Acampada pel dret a l'habitatge a València (Europa Press/Rober Solsona)
ARXIVAT A:
HabitatgePedro SánchezGovern espanyolYolanda Díaz
Anar al contingut