El sistema finlandès per evitar estafes telefòniques que Espanya vol implantar el 2025
- TEMA:
- Ciberdelicte
El govern espanyol prepara una nova regulació perquè les operadores telefòniques aturin automàticament les trucades i els missatges que s'envien amb la intenció d'estafar els ciutadans.
Aquesta nova regulació adaptarà un sistema que fa un parell d'anys que estan fent servir a Finlàndia i que --asseguren-- ha aconseguit evitar el 90% de les estafes.
Aquest sistema, que exigeix la col·laboració activa de les companyies, identifica les trucades que, en principi, no són sospitoses perquè aparentment procedeixen d'un número de telèfon normal.
Són trucades, però, que es fan directament per internet. I amb el nou sistema, si cap companyia no té donats d'alta els números des dels quals es fan les trucades, aquestes trucades s'eliminen automàticament.
El mateix passa amb les trucades que aparentment estan fetes des de dins del país; però això no és cert, sinó que ho simulen i en realitat procedeixen de l'estranger.
Implantat a Finlàndia entre el 2022 i el 2023
El sistema per detectar les trucades simulant números de telèfons fixos va entrar en funcionament el juliol del 2022 i, segons fonts oficials d'aquest país, gràcies al sistema la reducció d'aquestes trucades va ser radical.
En concret, el 2020 i el 2021 va haver-hi al país estafes per valor de més de 7 milions d'euros i, en canvi, el segon semestre del 2022 només es van estafar 600 euros.
Fa un any que va entrar en servei el sistema per detectar les trucades des de números mòbils falsos i, segons va dir poc després Klaus Nieminen --de l'Agència estatal de comunicacions--, el resultat va ser immediat.
En concret, va calcular que en les primeres setmanes ja va evitar més de 200.000 trucades cada dia, que eren la majoria de les que arribaven des de l'estranger:
"Al voltant del 60% de les trucades fetes des de l'estranger a Finlàndia amb números de telèfon mòbil finlandesos han estat falses en les dues últimes setmanes."
També protegeix la identitat dels SMS
La patronal de les empreses telefòniques i d'internet de Finlàndia, la FiCom, diu que és la regulació que tenen vigent al país el que les faculta per fer aquestes identificacions i per bloquejar les trucades fraudulentes.
La FiCom explica que el sistema també permet protegir la identitat dels missatges SMS i evitar les suplantacions:
"És un sistema que limita la capacitat dels delinqüents de falsificar la informació del remitent dels missatges SMS i permet a les organitzacions protegir els seus identificadors de remitents SMS."
En aquest sentit, una base de dades serveix de referència per evitar que els delinqüents informàtics puguin suplantar les comunicacions d'empreses i companyies comercials.
Espanya ho vol implantar el 2025
L'anunci del nou sistema el va fer fa 15 dies al Congrés el ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, Óscar López, però sense dir que està basat en el cas d'èxit de Finlàndia.
En concret, López va dir que es bloquejarien les trucades i SMS des de números no registrats en cap companyia, i també les que simulessin fer-se des d'Espanya però que tinguessin l'origen a l'estranger.
També que, per poder-ho fer, es crearia una base de dades amb tots els números donats d'alta per les companyies; una base de dades que gestionarà la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència.
A més, va dir que les empreses només podran fer trucades comercials des de números 800 i 900. I que tindran prohibit fer-ho des de números 600, de manera que seran considerades un frau si es fan així.
López no va precisar quan entraran en vigor aquestes mesures, però algunes informacions periodístiques afirmen que es volen posar en marxa el 2025 amb un decret ministerial.
- ARXIVAT A:
- Internet Ciberdelicte