El clam pel dret a l'autodeterminació omple el centre de Madrid
- TEMA:
- Judici procés
Una cinquantena d'organitzacions i entitats catalanes i espanyoles han reunit milers de persones aquest dissabte a Madrid contra el judici de l'1-0 al Tribunal Suprem. Sota el lema "L'autodeterminació no és delicte. Democràcia és decidir", la manifestació ha estat convocada per l'ANC, Òmnium, els grups parlamentaris de JxCat, ERC i la CUP i diverses organitzacions d'àmbit català i estatal. Segons l'ANC, unes 120.000 persones han participat en la convocatòria i 18.000 segons la delegació del govern de Madrid.
El gruix de la marxa ha transcorregut pel passeig del Prado, des d'Atocha, al llarg d'un quilòmetre i mig, fins a la plaça Cibeles. La capçalera de la manifestació s'ha situat a 500 metres, a Neptuno, on no hi havia cap polític, que s'han col·locat en segona línia. Entre altres, hi participen els presidents Torra i Torrent, mig govern de la Generalitat i uns 150 alcaldes catalans.
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha parafrasejat el poeta Joan Maragall i la seva "Oda a Espanya" per demanar als poders de l'Estat que escoltin la reivindicació dels ciutadans vinguts d'arreu de Catalunya:
"Escolta, Espanya, aquest clam de llibertat. Escolta, Espanya, i aprofita l'ocasió de democratitzar-te".
Torra ha avisat que els catalans continuaran defensant els seus drets i ha enviat una "abraçada immensa" als líders presos i exiliats.
El president de la Generalitat ha qualificat el judici que es fa al Tribunal Suprem com "el judici de la vergonya" i ha demanat convertir-lo en una crida pel dret a l'autodeterminació.
Hi havia representants de la IAC Catalunya, la Intersindical-CSC, CGT, Unió de Pagesos, el Sindicat d'Estudiants, Gure Esku Dago, Altsasu Gurasoak, EH Bildu, membres del BNG, del Sindicat Andalús de Treballadors, de Madrilenys pel Dret a Decidir, del Moviment Referèndums a la Universitat, de Mares contra la Repressió, i formacions espanyoles d'esquerres com el Partit Comunista d'Espanya o Esquerra Castellana, entre d'altres.
Els organitzadors ja preveien una manifestació multitudinària, "plural i diversa". La gent anava equipada amb estelades, llaços grocs, alguna bústia del referèndum i tot tipus de cartells de suport als presos polítics i als exiliats. L'ambient festiu i pacífic ha estat la tònica general de la marxa, "com en totes les mobilitzacions que s'han fet", tal com ha declarat Elisenda Paluzie, presidenta de l'Assemblea Nacional catalana.
Una vegada la capçalera ha arribat a la plaça Cibeles, la periodista Patricia López ha obert les intervencions amb un minut de silenci per les víctimes de l'atemptat "neonazi" a Nova Zelanda. Durant aquest moment, s'ha sentit una persona cridar "Visca Espanya!", cosa que ha causat una lleu reprovació dels manifestants.
López, en el seu discurs, ha dit que "no renunciarem mai al dret a l'autodeterminació ni als drets civils".
Abans de començar els discursos de la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, s'ha projectat un vídeo del judici al Tribunal Suprem als líders del procés. Els manifestants han aclamat les frases dels presos polítics i han escridassat els fiscals quan apareixien.
Elisenda Paluzie, en el seu parlament, ha declarat que "el dret a l'autodeterminació és el millor instrument per resoldre conflictes", que és un dret civil i social com d'altres. Ha afegit que dissentir i el dret a la manifestació no són cap delicte. Paluzie ha dit, també, que el judici del Suprem és una vergonya democràtica i una causa general contra els drets fonamentals.
El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri ha explicat que si "el dret a vaga es guanya fent vaga, el dret al vot es guanya votant" i ha demanat al PSOE que retiri els càrrecs de rebel·lió i sedició dels presos. Després, Mauri s'ha dirigit al fiscal i li ha dit: "Sí, senyor fiscal. Som un mur d'homes i dones que cridem 'No passaran'."
Al final de l'acte, els manifestants han omplert Madrid de llum. Amb la llanterna dels mòbils han il·luminat la plaça de Cibeles i els carrers dels voltants. I també, tots junts, han cantat l'"Estaca". Una imatge insòlita a la capital de l'Estat.
Un acte més, vinculat a la celebració del judici al Suprem
La manifestació d'aquest dissabte se suma als diferents actes que s'han fet en l'últim mes vinculats amb la celebració del judici al Suprem.
El primer gran acte va ser la manifestació que es va fer fa tot just un mes, el 16 de febrer, a Barcelona, sota el lema "L'autodeterminació no és un delicte", i que va aplegar unes 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, en un trajecte entre Gran Via-Plaça Espanya i Plaça Universitat.
En el marc d'aquestes protestes, també hi va haver la convocatòria de vaga del passat 21 de febrer.
520 autocars han arribat a Madrid
Més de 520 autocars han sortit des de diferents punts de Catalunya i Espanya per dirigir-se cap a Madrid. A banda, una quinzena de trens d'alta velocitat van marxar plens en direcció a Madrid aquest divendres i aquest matí de dissabte.
A les xarxes socials alguns usuaris han denunciat que la Guàrdia Civil ha aturat diversos autocars camí de Madrid i fins i tot haurien multat algun conductor.
S'han habilitat diverses zones per aparcar els autocars que han arribat a la capital. La major part dels vehicles, uns 250, estan estacionats al passeig de la Castellana, entre la plaça de Colón i la de Gregorio Marañón, i ocupen els carrils centrals de l'artèria madrilenya. Les altres dues zones d'estacionament, de 96 i 80 autocars respectivament, són a la rodalia del parc del Retiro, als carrers Alfonso XII i Alcalá, i al carrer Méndez Álvaro, entre Comercio i Pedro Bosch.
250 unitats antidisturbis
Unes 250 unitats antidisturbis són als punts més calents del recorregut, com ara la plaça de Neptuno, el Congrés dels Diputats, el Tribunal Suprem, que és a prop d'on acaba la manifestació, i el Consell General del Poder Judicial. A aquesta xifra d'agents, cal afegir-hi nombroses unitats de prevenció i reacció, vigilància aèria, unitats que vigilen el subsòl i la Policia Local.
Tanques de seguretat, tant al recorregut com al voltant de l'escenari que hi ha al final, complementen les mesures de seguretat.
Un comunicat del govern espanyol defensa el marc constitucional per resoldre el problema a Catalunya
El govern espanyol ha emès un comunicat durant la manifestació pel dret a l'autoderminació que s'ha fet a Madrid. La reacció de l'executiu de Pedro Sánchez s'ha centrat a reivindicar el marc de la Constitució per resoldre el contenciós amb Catalunya:
"La mateixa democràcia que protegeix la llibertat dels que es manifesten avui, és la que jutja els que se salten les seves normes. La democràcia i les seves normes han de ser igual per a tothom i per a tot".
- ARXIVAT A:
- Judici procés