Treballadors en una oficina (Europa Press)

El sou dels funcionaris pujarà un 0,5% addicional gràcies a la millora del PIB

La pujada haurà de passar pel Consell de Ministres i els sindicats demanen al govern espanyol que no esperi a tenir pressupostos aprovats
Redacció Actualitzat
TEMA:
Economia de butxaca

La dada avançada del PIB del gener que s'ha fet pública aquest dimarts permet anticipar una pujada del sou dels funcionaris i treballadors públics. Serà un augment del 0,5%.

Els sindicats Comissions Obrers i UGT, però, ja ho reclamen basant-se en l'acord marc per a una administració del segle XXI, signat el novembre del 2022. En aquest document s'establia quin havia de ser l'increment de sou per al sector públic en els pròxims tres anys (2022, 2023 i 2024). S'establia una part fixa i una part variable lligada al creixement de l'economia espanyola i de l'IPC.

Ara bé, perquè la pujada arribi a les nòmines dels treballadors públics, haurà de passar abans pel Consell de Ministres. I podria no ser immediat. D'entrada, perquè caldria la confirmació de la dada del PIB --que l'INE publica a finals de març--, i també perquè l'increment salarial no té partida pressupostària per a aquest 2024.

És per això que els sindicats reclamen al govern espanyol utilitzar "fórmules legislatives" per aplicar la pujada de sou sense esperar que els pressupostos de l'Estat del 2024 estiguin aprovats. A més, el trasllat de l'increment als treballadors públics de comunitats autònomes i la resta d'administracions també dependrà del seu propi calendari i situació pressupostària.


Les condicions per augmentar el salari

Així, per al 2023, es fixava un increment fix del 2,5%, però deixava la porta oberta a dos increments complementaris del 0,5%. Un d'aquests increments estava vinculat a l'evolució del PIB nominal. Si el 2023 tancava al mateix nivell o per sobre del que el govern espanyol preveia al quadre macroeconòmic que acompanyava els pressupostos generals de l'Estat, s'aplicaria la pujada.

I això és el que reclamen ara els sindicats, una pujada de mig punt, amb efectes retroactius des de l'1 de gener del 2023. Una pujada que, a més --tal com s'estipula a l'acord--, ha de servir per calcular l'increment salarial fix del 2% previst per a aquest any.

L'altre increment de mig punt estava condicionat a l'evolució dels preus i també es va assolir. La condició era que si la suma de l'IPC harmonitzat del 2022 i de l'IPC harmonitzat del mes de setembre del 2023 superaven l'augment de sou assolit tant del 2022 com del 2023, s'aplicaria l'increment de mig punt.

Els sindicats recorden que aquesta pujada "es va complir, i es va fer efectiva l'octubre del 2023".

De cara al 2024, l'acord entre govern espanyol i sindicats també en preveu un altre d'addicional. Caldria que la suma dels IPC harmonitzats dels tres anys (2022, 2023 i 2024) superés l'increment retributiu fix acumulat dels tres anys, és a dir, superés el 8%.

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut