El sou d'una dona cau un 11% després de ser mare, mentre que el de l'home no canvia
Un estudi del Banc d'Espanya constata un cop més que la bretxa salarial entre homes i dones no es redueix
Tenir fills penalitza les dones en forma de menys salari. És una de les conclusions d'un estudi del Banc d'Espanya, que calcula que, de mitjana, els ingressos d'una dona baixen un 11% l'any després de ser mare, mentre que en el cas dels homes no s'aprecia un canvi.
A llarg termini, segons els mateixos càlculs, la pèrdua de salari seria del 28%, una xifra similar a la de Dinamarca o Suècia, per exemple, però inferior que al Regne Unit, Alemanya o els Estats Units.
Aquesta reducció d'ingressos s'explica perquè, en molts casos, la maternitat va acompanyada de reduccions de jornada, canvis a contractes de temps parcial, menys hores extres.
Reducció de jornada
En el cas de les dones amb educació universitària, la reducció de jornada és més habitual, mentre que les que no tenen aquest tipus d'estudis treballen menys dies.
L'informe, que fa servir les dades de la Mostra Contínua de Vides Laborals de la Seguretat Social per avaluar l'existència d'una penalització per fill a Espanya, constata que l'impacte és encara més gran deu anys després del naixement.
A més, les dones tenen molts punts per acabar amb un contracte temporal, mentre els homes continuen tenint un tipus de contractació de llarga durada. En especial, les dones que tenen formació universitària.
Bretxa més gran a Catalunya
Reduir la bretxa salarial entre homes i dones és una assignatura pendent de fa temps. Alguns estudis consideren que, segons el ritme actual, caldrien 40 anys per equilibrar uns sous amb els altres, sempre que no es facin passos enrere.
A Catalunya la situació no és millor. Segons les últimes dades disponibles de l'Institut Nacional d'Estadística, les dones van percebre un salari mitjà anual de 21.801 euros durant el 2017, mentre que els homes van percebre 28.323 euros.
Aquestes dades mostren que la diferència de sou a Catalunya és d'un 23%. De fet, la bretxa salarial aquí va ser més alta que la registrada a Espanya, tot i que es reduïa quatre dècimes percentuals respecte al 2016.
Augmenta amb l'edat
Aquesta diferència salarial s'accentua a mesura que va augmentant l'edat. Entre els 25 i els 34 anys la bretxa va ser del 12%, ja que els homes entre aquestes edats van cobrar un salari mitjà de 21.557 i les dones un de 18.908.
Però a partir dels 55 anys la diferència de sou va arribar al 29%, amb un salari mitjà de 32.077 per als homes i un de 22.709 per a les dones.
La comissària d'Igualtat, Helena Dalli, va afirmar a principis d'any que "la discriminació salarial ha anat massa lluny". A Europa, segons les seves dades, les dones encara reben de mitjana un 16% menys de sou que els homes.
Un fet prou punyent si es té en compte que la premissa de la igualtat de sous entre gèneres consta des del 1957 al Tractat de Roma, el de la constitució de la Comunitat Econòmica Europea.
- ARXIVAT A:
- Bretxa salarial