El suc de taronja no perd la vitamina: el 30% de fake news són sobre alimentació
Dos investigadors catalans es proposen desmuntar aquest tipus de notícies falses, que acaben incidint en la salut dels consumidors
Sabies que no és cert que el suc de taronja perd la vitamina C al cap de poca estona? Ben al contrari, la conserva fins a 12 hores després d'haver-se preparat.
És una de les falses creences que s'han proposat desmuntar dos joves investigadors catalans a través del projecte online Alimenta't amb ciència. Analitzen les fake news sobre alimentació que corren per les xarxes socials i que suposen el 30% de les notícies falses que circulen; un tipus de publicacions que poden influir en la salut dels consumidors.
La investigadora de la Universitat Autònoma de Barcelona Carolina Ripollés Ávila, lectora Serra Húnter UAB del Departament de Ciència Animal i dels Aliments, explica com estem d'exposats a les fake news, falses notícies que fan servir titulars curts i cridaners.
"L'alimentació preocupa molt. Quan sentim que una substància produeix càncer o que aquest aliment, si en menges, és un superaliment i et curarà de qualsevol malaltia... Aquest tipus de notícies solen ser molt problemàtiques, perquè arriben a molta velocitat als consumidors i afecten de forma directa."
Segons aquests investigadors, les notícies falses es difonen sis vegades més que les reals. A la web "Alimenta't amb ciència" apareixen vídeos amb experts que, basant-se en el rigor científic, contrasten les informacions falses.
Una d'aquestes expertes, Mariluz Latorre Moratalla, professora titular de l'àrea de Tecnologia dels Aliments de la UB, desmenteix que els ous ecològics siguin més segurs que els produïts de manera convencional. "A totes les granges de la UE s'han de seguir unes normes que garanteixin la seguretat alimentària, el benestar animal i la salut de les aus", assegura.
I afegeix que "es controla que se segueixi una sèrie de pràctiques higièniques, de manipulació, de producció, de plans sanitaris i això es fa al llarg de tota la cadena de producció, des de la granja fins al consumidor, i independentment del sistema de cria".
Altres informacions falses que han generat controvèrsia giren al voltant de la perillositat de netejar les verdures amb lleixiu o de la nocivitat dels additius. Els experts asseguren que netejar les verdures amb la dosi adequada de lleixiu d'ús alimentari no suposa cap perill, com tampoc ho és consumir additius perquè prèviament han estat avaluats per l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària.
Arribar al públic més jove, l'objectiu
"Alimenta't amb ciència" té diferents canals a les xarxes com ara Instagram i TikTok perquè s'han proposat arribar també al públic més jove, que "acostumen a estar més influenciats" per aquest tipus de notícies, diu Carolina Ripollés.
L'altre integrant d'aquest projecte, el professor i investigador de la UB de Nutrició, Ciències Alimentació i Gastronomia Oriol Comas-Basté, explica que els joves són més sensibles a qualsevol tema vinculat amb l'alimentació. "Segur que tots coneixem gent jove que vol fer un tipus de dieta o introduir o treure alguns aliments".
"Els joves són nadius de les xarxes socials i aquestes són segurament la principal font d'informació que tenen."
Per tot plegat, Comas-Basté i Ripollés aconsellen no refiar-se del titular de la notícia i, davant del dubte, intentar buscar més informació.
Per ajudar a resoldre dubtes, la web "Alimenta't amb ciència" també recull un formulari on els usuaris poden fer preguntes i resoldre dubtes.
- ARXIVAT A:
- SalutAlimentació