El suïcidi, un tabú: les falses creences que cal erradicar, segons els experts
Avui és Dia Internacional de la Prevenció del Suïcidi, que ja és la primera causa de mort entre els joves
El suïcidi ja és la primera causa de mort entre els joves, i el nombre d'intents de suïcidi després de la pandèmia no ha parat de créixer. A Catalunya, l'any passat hi va haver 607 morts per suïcidi, unes 50 al mes.
Tot i la posada en marxa del codi risc de suïcidi als hospitals en cas de temptativa i de serveis d'atenció telefònica 24 hores, els recursos són encara insuficients. Per això, avui 10 de setembre, Dia Internacional de la Prevenció del Suïcidi, és important recordar la importància de parlar-ne obertament i de desterrar falsos mites.
Parlar i demanar ajuda
L'eina més poderosa per prevenir el suïcidi és parlar-ne i demanar ajuda. Des de l'Associació de Supervivents del Suïcidi han fet arribar als hospitals de referència la seva nova campanya per eliminar idees molt arrelades sobre el suïcidi que fan més difícil el seu abordatge.
No és cert, per exemple, que qui diu que se suïcidarà ho acabarà fent, ni tampoc el contrari.
Des de l'Associació demanen a les administracions més campanyes de prevenció i més recursos per atendre les persones en risc i les famílies. "Una persona que va a un psicòleg cada quatre mesos difícilment pot ser ajudada", adverteix Anna Lara, encarregada de donar suport des de l'entitat "Després del Suïcidi. Associació de supervivents" (DSAS). Lara afirma que "la soledat que envolta la paraula 'suïcidi' és enorme" i insta a abordar aquesta realitat com un problema de tota la societat.
"Si una persona té una crisi vital i t'ho diu, i li ofereixes ajuda, parlar, acompanyar-la al metge... aquella persona se sentirà empoderada", explica Lara.
Eliminar els tòpics
Per a l'associació, cal erradicar les falses creences sobre el suïcidi i acompanyar les persones que es troben en risc. Recorden els experts que no és cert que només se suïciden les persones amb algun trastorn mental, tot i que sí que és un factor de risc. De fet, el suïcidi és un problema multifactorial que no respon només a una única causa. I no respon a una voluntat de fer-ho, sinó a la impossibilitat de trobar sortida a un patiment molt profund. Per tant, les paraules valentia, covardia o xantatge no hi tenen cabuda, segons els experts.
"Si algú fa un intent de suïcidi, aquella persona volia morir, volia deixar de patir en aquell moment. No ens hem de prendre com una crida d'atenció... sinó com una cosa seriosa que és", explica Lara.
"La gent quan se'n surt i fem aquest seguiment, aquest acompanyament, la gent explica que aquests pensaments (de suïcidar-se) són puntuals, però quan els pateixen... només veuen aquella opció... És el que ells senten, no troben solucions als seus problemes que tenen i aquesta és l'última opció", explica la psiquiatra de l'Hospital Clínic Iria Grande.
Els supervivents
Un supervivent és qualsevol persona que es veu afectada de forma negativa i significativa per la mort per suïcidi d'una altra persona. Aquesta definició identifica un supervivent pel grau d'impacte que té el suïcidi en aquesta persona, i no per la seva relació amb el suïcida. És a dir, qualsevol persona que es veu afectada, de forma negativa i significativa, per la mort per suïcidi d'aquella persona, pot ser considerat com a un supervivent.
És important que aquells familiars i amics que es queden puguin fer un dol acompanyat en què es normalitzi parlar del suïcidi sense judicis de valor, sense preguntes ni sense silencis que encara fan més mal.
Els sis punts a tenir en compte
1. La majoria de suïcides n'havien parlat amb l'entorn
2. Parlar-ne no indueix al suïcidi, ajuda a buscar suport professional
3. No només se suïciden persones amb trastorn mental
4. El suïcidi mai es produeix per una única causa
5. No és correcte associar valentia o covardia al suïcidi
6. Els intents de suïcidi no són crides d'atenció o xantatge
On buscar ajuda
Els telèfons d'ajuda a la prevenció del suïcidi són el 061 i el 900 925 555. L'associació "Després del Suïcidi. Associació de Supervivents" posa a disposició també el telèfon 662 545 199, el WhatsApp 666 640 665 i el correu info@despresdelsuicidi.org.
Hoy en el #DiaMundialPrevenciónSuicidio recordamos más que nunca que cualquier intento de #suicidio es evitable y que disponer de la información sobre cómo detectarlo es indispensable para prevenir y salvar muchas vides. pic.twitter.com/8U8918wACL
DSAS: Después del Suicidio-Asoc. de Supervivientes (@AsociacionDSAS) September 10, 2023
El #CLÍNIC participa en la campanya 'Obre els ulls. Acosta't. Parla', pel #DiaMundialPrevencioSuicidi.
Hospital Clínic (@hospitalclinic) September 8, 2023
Cada dia moren a Espanya 1⃣1⃣ persones per suïcidi, fet que posa en relleu la necessitat d'un canvi per abordar un greu problema de salut.
➕ info 👉 https://t.co/ZSeKLaN9iA pic.twitter.com/UhW31FQCrH