Madrid

El sumari del "cas Gürtel" acusa el PP valencià de finançament irregular

Un dels informes policials inclosos al sumari del "cas Gürtel" aporta proves del presumpte finançament irregular del Partit Popular al País Valencià. L'informe assegura que diversos empresaris van pagar actes polítics de la formació a canvi d'obtenir contractes i obres de l'administració pública. Segons l'informe, al centre d'aquestes contraprestacions hi hauria l'exsecretari general del PP valencià, Ricardo Costa. També s'hi explica que les empreses d'Orange Market, propietat d'Álvaro Pérez, "El Bigotes", van fer nombrosos regals a dirigents populars.

Actualitzat
L'informe de la Brigada de Blanqueig de Capitals de la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia conclou que "existeix un finançament d'actes polítics del PP de la Comunitat Valenciana per part d'empresaris".

També afegeix que els empresaris que van donar els diners "tenen contractes vigents, presten serveis i realitzen obres per a les administracions públiques com a contraprestació als favors realitzats per la formació política, concretats en el pagament d'actes polítics". Entre les empreses que hi haurien participat, cita, FACSA, Enrique Ortiz e Hijos, PIAF, SEDESA i LUBASA.

L'informe ha subratllat que l'exsecretari general del PP valencià Ricardo Costa actuava "com a canalitzador dels pagaments amb fons aliens al sistema financer". 
 
Al mateix temps, destaca la "vinculació directa" d'Orange Market, l'empresa d'Álvaro Pérez, "El Bigotes", amb responsables dels populars valencians i dels òrgans de govern del País Valencià, una relació econòmica que, fiscalment, es tradueix en una comptabilitat "dual". D'una banda, una caixa real, amb factura i IVA; de l'altra, la caixa B, sense factura ni IVA. El mateix procediment se segueix amb l'empresa Special Events. En ambdós casos, el sistema doble de facturació i el finançament irregular d'actes polítics tenen "persistència en el temps".  

Regals diversos

El sumari del "cas Gürtel" també explica com "El Bigotes" hauria gastat milers d'euros en regals de Nadal per a alts càrrecs de la Generalitat Valenciana i per a les seves famílies, uns regals que es feien amb la finalitat d'obtenir contractes i, a canvi, pagar comissions.

Per al fins fa poc secretari general del PP valencià, Ricardo Costa, hauria comprat una maleta Loewe de 1.130 euros, i per a la dona del president de la Generalitat, Francisco Camps, una bossa de 750 euros. L'alcaldessa de València, Rita Barberà, hauria rebut una altra bossa valorada en 815 euros. 

L'exconsellera de Turisme Milagrosa Martínez hauria rebut un rellotge valorat en 2.400 euros. Una peça similar haurien rebut Costa i el vicepresident primer de la Generalitat, Vicente Rambla. Altres càrrecs haurien rebut mantes i havans. A més, s'ha trobat una factura de la compra de 250 braçalets de joieria per valor de 2.900 euros.

Contractes irregulars a Madrid

El sumari, que es va coneixent a mesura que passen les hores, també assenyala que la Comunitat de Madrid hauria vulnerat normes en l'adjudicació de contractes a empreses vinculades a Francisco Correa, el suposat cap de la trama. El document indica que s'haurien vulnerat principis com el de publicitat i que càrrecs del govern d'Esperanza Aguirre haurien rebut regals.

Segons el sumari, municipis madrilenys governats pel PP, com Boadilla del Monte, haurien adjudicat terrenys de forma irregular a la trama Gürtel per a operacions urbanístiques.

Doble comptabilitat a Galícia

L'any d'investigació del "cas Gürtel" també ha desvelat que el PP de Galícia va pagar amb diner negre més de la meitat dels actes celebrats entre l'abril del 1996 i el setembre del 1999, el període en què el presumpte número 2 de la trama, Pablo Crespo, va ser secretari d'Organització del partit.

Així ho apunta un informe policial inclòs al sumari, que conclou que en aquest període el PP gallec va facturar més de 3,2 milions d'euros en diners no declarats. Això s'ha descobert perquè en una caixa de seguretat bancària Crespo tenia documents sobre la comptabilitat en negre.

La policia afirma que desconeix d'on van sortir els diners que els populars van destinar al pagaments dels actes, que sovint s'ha trobat sense factures o bé "en el millor dels casos, amb un rebut". De les despeses sense justificar, el 61% corresponen a serveis prestats per les empreses de Francisco Correa i A Uno Asociados.

Negocis amb Catalunya

Segons la documentació del cas, Correa ha reconegut davant del jutge que les seves empreses van treballar amb el PP de Catalunya, sense concretar res més al voltant d'aquests negocis.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut