Forn podrà assistir a la constitució de l'Ajuntament de Barcelona
Joaquim Forn, el 14 de febrer, durant la seva declaració en el Tribunal Suprem (ACN)

Forn podrà assistir a la constitució de l'Ajuntament de Barcelona

El Tribunal Suprem no es pronuncia encara sobre Junqueras, després que la Fiscalia s'hagi oposat que pugui recollir l'acta d'eurodiputat

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem ha autoritzat Joquim Forn a poder assistir a la sessió de constitució de l'Ajuntament de Barcelona, els propers 14 i 15 de juny, perquè pugui prendre possessió del seu càrrec de regidor.

L'alt tribunal diu, però, que Forn haurà de tornar al centre penitenciari d'origen -actualment és a la presó madrilenya de Soto del Real- "sense ajornament ni dilació" el mateix dia 15.

També deixa clar que la mesura "no legitima la presència del senyor Forn a cap altre fòrum ni institució, pública o privada, diferent de la corporació municipal".

Aquest dimarts al matí la Fiscalia s'havia mostrat partidària de concedir aquest permís a Forn, però afegia la petició que després se'l suspengui d'acord amb l'article 384 bis de la llei d'enjudiciament criminal.

Forn serà traslladat dijous a Brians 2 per poder anar divendres al ple de l'ajuntament.


 

El Suprem ha de decidir sobre Junqueras

Pel que fa a Junqueras, la Fiscalia s'oposa al permís sol·licitat per poder anar al Congrés dels Diputats a tramitar l'acta d'eurodiputat. Es tracta del pas previ a la constitució del Parlament Europeu el 2 de juliol. El Suprem no s'ha pronunciat encara sobre el seu cas.

En el cas de Junqueras, els fiscals Javier Zaragoza i Jaime Moreno consideren que, com que ja va ser elegit diputat a les eleccions generals i suspès de les seves funcions, ara el que pretén és esquivar aquesta suspensió. Per això, consideren que la petició "ha de ser desestimada".

 

Oriol Junqueras, el 21 de maig, al Congrés dels Diputats, durant la sessió de constitució de la cambra baixa (EFE)

 

Consideren també, i sobretot, que l'adquisició de la condició de membre del Parlament Europeu suposaria obrir un escenari en què hi podria haver "interferències absolutament desenraonades en l'exercici de la funció jurisdiccional".

Ho argumenten dient que es "permetria una "revisió" o "control" -per part del Parlament Europeu- sobre "l'exercici de la funció jurisdiccional respecte a determinades persones pel fet d'haver estat elegits parlamentaris (...) convertint així la immunitat parlamentària en un 'privilegi' o 'dret particular' de determinades persones (...), cosa que vulneraria el dret a la tutela judicial efectiva en el seu vessant d'accés als tribunals".

En definitiva, Zaragoza i Moreno fan aquestes consideracions en el seu escrit:

"La plena adquisició de la condició de membre del Parlament Europeu (...) determinaria la necessitat d'instar el suplicatori a aquesta cambra (...) per retirar la immunitat que els reconeix el Protocol núm. 7 del Tractat de la Unió Europea, amb la consegüent suspensió i paralització del procediment, cosa que generaria una intromissió tan indeguda com inadmissible en l'exercici de la funció de jutjar i fer executar allò jutjat que correspon al poder judicial."

ARXIVAT A:
Judici procésEleccions municipals 26MEleccions europees 26M
Anar al contingut