El Suprem rebutja la llibertat provisional dels presos fins a la sentència del judici
Els acusats independentistes l'últim dia del judici del procés (CCMA)
Madrid

El Suprem autoritzarà el trasllat dels 9 presos independentistes a presons catalanes

Fonts de l'alt tribunal, però, diuen que no ho farà aquest dijous

RedaccióActualitzat

El Suprem donarà via lliure al trasllat dels nou presos independentistes a presons catalanes.

Així ho han dit aquest dijous al matí fonts d'aquest tribunal, tot i que encara no ha contestat formalment a Institucions Penitenciàries.

Aquesta secretaria general del govern espanyol li va demanar aquest dimarts si hi havia cap impediment perquè els polítics en presó preventiva esperin la sentència del judici del procés més a prop de les seves famílies, a Catalunya.

Les fonts del Suprem, però, han dit més tard que no formalitzaran la decisió aquest dijous.

També han demanat que els alliberin

Els presos han fet dues peticions: que els traslladin a presons catalanes, i que els deixin en llibertat. La petició que els traslladin l'han feta directament a les presons on són tancats des que va començar el judici.

Carme Forcadell i Dolors Bassa ho han demanat a Alcalá-Meco, i Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart a Soto del Real. Tots nou hi són des de fa gairebé 5 mesos.

Les presons van traslladar les peticions a Institucions Penitenciàries, que va dir dimarts que si el Suprem no hi posava traves, el trasllat es podria fer entre aquesta setmana i la que ve.

"Possiblement serà a finals de setembre"

D'altra banda, aquest dijous un dels set jutges que componen el tribunal, Antonio del Moral, ha dit, amb reserves, que la sentència no es coneixerà fins després de l'estiu:

"Crec que abans de l'agost es pot descartar, i possiblement sigui a finals de setembre o a l'octubre. Però això totalment amb manca de certesa, no hi ha data."

"Estem deliberant, i mentre hi hagi la deliberació és difícil fer un càlcul de fins quan arribarem, és una sentència costosa."

Entrevistat per la Cadena Ser a Melilla, Del Moral ha assegurat que el tribunal està deliberant des que va acabar la vista oral, i que les previsions que es poden fer ara poden canviar en les pròximes setmanes.

El jutge Antonio del Moral, en un acte judicial


Les especulacions de Miquel Iceta

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha expressat aquest mateix dijous una opinió totalment oposada: ha assegurat que la sentència "podria ser molt ràpida, abans de les vacances d'agost".

Entrevistat al programa "El matí de Catalunya Ràdio", Iceta ha especulat amb la possibilitat que la sentència inclogui recomanacions per canviar la legislació:

"Si, pel que sigui, el Tribunal Suprem diu: ‘Escolti, nosaltres hem hagut de jutjar aquest cas, hem aplicat la llei d'aquesta manera, però ens fa l'efecte que l'ordenament jurídic no estava preparat per una cosa d'aquest tipus, i per tant, correspon al legislatiu reflexionar-hi'."

"Home, a tu et fan això, i l'endemà pots anar al Congrés dels Diputats i pots dir: 'Escolti'm, és que un jutge, en aquest cas un tribunal, m'està dient que potser convé fer això'. Ja no és un caprici, una cosa que has pactat a canvi d'uns vots en una investidura."

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, aquest dijous a Catalunya Ràdio

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut