El Suprem avala doblar el permís de maternitat a les famílies monoparentals d'empleats públics
El tribunal reconeix el dret de les mares o els pares solters a passar de 16 a 26 setmanes de permís
El Tribunal Suprem ha reconegut el dret de les famílies monoparentals formades per treballadors públics d'ampliar el permís de maternitat. En concret, avala que el permís s'allargui de 16 a 26 setmanes perquè els infants no pateixin un "perjudici" respecte a les famílies coparentals.
La sentència resol el cas d'una professora de Valladolid que va demanar disposar del doble de setmanes del permís en ser mare soltera. El Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó va rebutjar la seva sol·licitud, però aquest divendres el Suprem li ha donat la raó.
Per fer-ho, s'ha basat en la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic. La Sala contenciosa administrativa considera que, ampliant el permís, es garanteix el respecte a "la igualtat i l'interès superior del menor".
En aquesta línia, el text argumenta que "el tipus de família no pot determinar la diferència de tracte" entre infants nascuts en famílies monoparentals --amb 16 setmanes de permís, fins ara-- i biparentals --amb 26 setmanes en total, 6 d'elles obligatòries per ambdós progenitors just després del part.
El Suprem també recorda que l'únic supòsit de família monoparental regulat per llei, que és el provocat per la defunció de la mare, permet la suma de tots dos permisos.
I els que no són treballadors públics?
El mateix Suprem ha reconegut la "controvèrsia" que hi ha al voltant d'aquesta qüestió i les sentències contradictòries entre diferents tribunals superiors de Justícia de tot l'estat.
Si bé la sentència d'aquest divendres obre la porta a què les famílies monoparentals d'empleats públics puguin allargar el permís, no està clar que canviï la situació de la resta de treballadors.
De fet, una altra sala del mateix tribunal, la del Social, ha rebutjat diverses peticions de famílies monoparentals en el mateix sentit. En paral·lel, hi ha recursos pendents sobre els quals haurà de pronunciar-se el Tribunal Constitucional.
A més, el maig passat, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) no va admetre la petició que li havien fet els tribunals espanyols perquè es pronunciés sobre l'assumpte.
El TJUE va tornar la pilota a la teulada del Tribunal Constitucional, que encara ha de decidir sobre aquesta demanda per part de les famílies monoparentals, que en un 80% estan encapçalades per dones.