El president de la sala segona del Tribunal Suprem, Manuel Marchena (Europa Press)

El Suprem bloqueja l'amnistia a l'espera que es pronunciï el Constitucional

El tribunal es nega a eliminar els antecedents penals a Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Josep Rull i Jordi Sànchez
Redacció Actualitzat
TEMA:
Amnistia

El Tribunal Suprem ha rebutjat eliminar els antecedents penals a Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Josep Rull i Jordi Sànchez perquè té dubtes sobre la constitucionalitat de la llei.

Cuixart, Forcadell, Forn, Rull i Sànchez van ser condemnats al judici del procés l'any 2019 i, després dels indults i la derogació del delicte de sedició, des del febrer de l'any passat ja no estan inhabilitats

En una carta els ha comunicat que fins a la resposta del Constitucional no aplicarà la llei.

Els advocats denuncien que la consulta al TC no s'ha fet sobre el cas del judici del procés, sinó sobre una condemna per aldarulls que no hi té res a veure.

El mes de juliol, el Suprem va portar la llei d'amnistia al Constitucional pels casos de dos homes condemnats per aldarulls i atemptats contra l'autoritat en les protestes per la sentència de l'1-O a Girona.

El moviment del Suprem podria fer que jutges d'altres tribunals, abans d'aplicar l'amnistia on hi ha causes de manifestants obertes, també decideixin esperar la decisió del TC.

Els acusats en el judici del procés al Tribunal Suprem (EFE)


El Suprem evita aplicar l'amnistia

Fins ara, el Suprem s'ha negat sempre a amnistiar el delicte de malversació. A finals de setembre, va rebutjar aplicar l'amnistia a Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa i Jordi Turull en considerar que van cometre una malversació en la qual va haver-hi un benefici personal de caràcter patrimonial, un supòsit que la llei exclou de forma explícita de l'amnistia.

Aquesta posició coincideix amb la de Pablo Llarena, que setmanes abans també va negar l'amnistia a Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig per la malversació.

En canvi, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sí que ha amnistiat condemnes de malversació com, per exemple, la de l'exconseller d'Interior Miquel Buch.

La setmana passada, Jordi Turull va presentar un recurs d'empara al Constitucional perquè no se li ha aplicat l'amnistia per la malversació de l'1-O.

 

ARXIVAT A:
Judicial Procés català Tribunal Suprem Amnistia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut