El Suprem confirma que la devolució de menors al Marroc l'any 2021 va ser il·legal
La conclusió del tribunal és que les devolucions no van respectar les garanties de la llei d'Estrangeria ni el Conveni Europeu de Drets Humans
El Tribunal Suprem confirma que la devolució de menors no acompanyats des de Ceuta fins al Marroc l'agost del 2021 va ser il·legal. Considera que les autoritats espanyoles van incomplir el Conveni Europeu de Drets Humans, que prohibeix les expulsions col·lectives d'estrangers, així com tampoc es van respectar les garanties de la llei d'Estrangeria.
D'aquesta manera, els magistrats han desestimat els recursos que la setmana passada va presentar la Delegació de Govern espanyol a Ceuta i el Govern de la ciutat autònoma, en què asseguraven que les devolucions dels menors van tenir lloc en el marc d'una "autèntica invasió".
En la sentència, s'assegura que es van vulnerar els drets d'integritat física i moral dels menors tornats. Segons ha explicat el tribunal, aquesta vulneració va tenir lloc en el moment en què se'ls va posar en "seriós perill de patir un patiment corporal o psíquic".
A més, l'alt tribunal qualifica la gravetat del que va passar els dies 17 i 18 de maig de 2021 a Ceuta, on van entrar unes 12.000 persones, 1.500 de les quals eren menors, i que això va suposar un repte extraordinari per al govern espanyol.
Una situació excepcional que ha acabat implicant una clara sentència: la decisió de tornar un nombre elevat de menors no acompanyats sense haver seguit cap procediment constitueix "una expulsió col·lectiva d'estrangers" prohibida pel Conveni Europeu de Drets Humans.
D'aquesta manera, el Suprem ha desmentit i ha deixat en evidència el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska.
Denúncia de la Fiscalia
L'any passat, la Fiscalia va denunciar per prevaricació administrativa la delegada del govern espanyol a Ceuta, Salvadora Mateos, i la consellera de Presidència del govern de la ciutat autònoma, María Isabel Deu, per l'expulsió dels menors al Marroc.
Segons la Fiscalia, la delegada i la consellera van ometre "de forma voluntària i conscient" les disposicions legals i el procediment establert en l'ordenament jurídic que marca la llei d'Estrangeria.