El Suprem considera Franco cap d'estat des del 1936 ignorant el govern republicà
Pel tribunal, el seu mandat arrenca dos anys i mig abans del final de la Guerra Civil, obviant que el cap d'estat legítim era el president de la República
El Tribunal Suprem atorga a Francisco Franco el rang de cap de l'Estat des del moment en què la Junta de Defensa Nacional el va proclamar a Burgos, l'1 d'octubre del 1936.
Així consta en l'escrit que l'alt tribunal ha fet públic aquest dimarts amb els raonaments jurídics per suspendre momentàniament l'exhumació de les restes del dictador de la seva tomba del Valle de los Caídos.
Francisco Franco va ser nomenat cap de l'Estat pel bàndol nacional l'1 d'octubre del 1936 a Burgos, per un decret del dia anterior, quan feia poc més de dos mesos que havia esclatat la guerra civil posterior al seu alçament militar.
El butlletí de la Junta de Defensa Nacional, amb el nomenament de Franco
En aquell moment, Espanya era una república legalment constituïda presidida per Manuel Azaña, que va mantenir el control i el govern dels territoris que li eren lleials fins al final de la Guerra Civil, l'1 d'abril del 1939.
Però el Tribunal Suprem obvia l'existència d'un govern legítim, i avala legalment i històricament que el general rebel mereixi el tractament de cap de l'Estat des de molt abans de l'acabament del conflicte bèl·lic.
Franco i el general Mola, passejant per Burgos el 1936
Barbaritat i vergonya
La interlocutòria del Suprem ha aixecat immediatament reaccions de rebuig al posicionament dels jutges. El líder de Podem, Pablo Iglesias, ho ha qualificat de barbaritat des del seu compte de Twitter:
Que la sección cuarta de la Sala III del Tribunal Supremo considere a Franco "Jefe de Estado desde el 1 de octubre de 1936" es una auténtica barbaridad. Quizá la cercanía de uno de los jueces a la Fundación Franco, en algunos de cuyos actos ha participado, explique esto. pic.twitter.com/MhVZJ7vwrS
Pablo Iglesias (@Pablo_Iglesias_) 4 de juny de 2019
Des d'Esquerra Unida, el seu coordinador, Alberto Garzón, subratlla d'existència d'un franquisme institucionalitzat a les instàncies judicials:
Que el Tribunal Supremo considere que Franco fue el jefe del Estado desde el 1 de octubre de 1936 dice mucho, demasiado, sobre el tipo de altas instancias judiciales que tenemos en este país. Franquismo institucional que sale por los poros del sistema democrático. https://t.co/ss3yzIUQiS
Alberto Garzón🔻 (@agarzon) 4 de juny de 2019
I amb un contundent "No m'ho puc creure", l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha fet una piulada en anglès on denuncia que el Suprem legitima el cop d'estat franquista contra el govern legítim de la República:
I can't believe it. The Spanish Supreme Court considers the dictator Francisco Franco officially head of State since October 1st 1936, at the begining of the Spanish Civil War and so legitimates the coup d'etat against the legitimate government of the Spanish Republic. pic.twitter.com/27z2g6Pc4C
Carles Puigdemont (@KRLS) 4 de juny de 2019
I lligant la interlocutòria sobre Franco amb el judici del procés, el membre de l'executiva del PNB Koldo Mediavilla qüestiona la capacitat del Tribunal Suprem de jutjar sobre "rebel·lions i cops d'estat":
¿Qué legitimidad tiene este Tribunal Supremo para hablarnos hoy de "rebelión" y de "golpe de Estado" si es incapaz de asumir la ilegalidad de una sublevación militar como la del año 36?
Koldo Mediavilla (@Koldomediavilla) 4 de juny de 2019