Madrid

El Suprem avala exhumar les restes de Franco per enterrar-les al cementiri d'El Pardo

És una decisió contrària al desig de la família, que vol que les restes de Franco les traslladin des del Valle de los Caídos a la catedral de l'Almudena, al centre de Madrid

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem avala, per unanimitat i "per interès general", exhumar les restes de Francisco Franco per enterrar-les al cementiri d'El Pardo. L'alt tribunal rebutja enterrar les restes a la catedral de l'Almudena, al centre de Madrid, com exigeix la seva família.

Els descendents del dictador insistien a portar-lo a la cripta de la catedral de l'Almudena, en ple centre de la capital, on ja està enterrada la seva filla, Carmen Franco Polo. L'executiu de Sánchez s'hi negava, esgrimint un informe de la delegació del govern espanyol a Madrid segons el qual suposaria "riscos evidents per a la seguretat i alteració de l'ordre públic". A més, contravindria la llei de memòria històrica, perquè permetria l'"exaltació" d'un dictador en un espai públic.

Els set nets de Franco insisteixen, però, a portar-lo a la cripta de la catedral de l'Almudena. La família pensa recórrer aquesta decisió al Tribunal Constitucional. L'advocat Luis Felipe Utrera Molina ha explicat que pensen arribar fins al final:

"És una sentència contra una família que s'ha vist privada d'un dret fonamental, que és poder decidir on vol enterrar el seu avi. Per tant, la paraula és decepció i insatisfacció."

"Portaran la batalla fins al final per un sentit de dignitat i per un sentit de l'honor."

 

Mentrestant, persones de diverses organitzacions s'han concentrat davant del Suprem per donar suport a la campanya contra el Valle de los Caídos i la catedral de l'Almudena com a lloc perquè descansin les restes de Franco.

Manifestants davant del Tribunal Suprem que comparen Franco amb Hitler (EFE)

Un procés de fa més d'un any

La decisió l'ha pres la secció quarta de la sala contenciosa administrativa del Suprem, presidida per Jorge Rodríguez Zapata. També la integren els magistrats Celsa Pico, José Luis Requero, Pilar Teso, Segundo Sanz i Pablo Lucas.

Gent al voltant de la tomba de Franco (Reuters)

El 4 de juny, aquesta mateixa sala va suspendre cautelarment l'exhumació de les restes del dictador, que s'havia de fer el 10 de juny. La raó era que encara calia estudiar a fons el recurs de la família i que es podia provocar un "perjudici" exhumant el dictador, si més tard s'estimava el recurs i s'havien de tornar les restes al Valle de los Caídos. A més de la família Franco, la decisió la van recórrer la Fundació Francisco Franco, la comunitat benedictina a Cuelgamuros i l'Associació de Defensa del Valle de los Caídos.

Els tràmits de l'exhumació els va començar el govern de Sánchez l'agost de l'any passat, amb un decret llei que modificava la redacció de l'article 16.3 de la llei de memòria històrica per indicar que només podien estar enterrats al Valle de los Caídos persones que haguessin mort en la Guerra Civil -Franco va morir el 1975.

Francisco Franco i la seva dona

Al juny, poc després que Pedro Sánchez guanyés la moció de censura contra Mariano Rajoy, el PSOE ja havia manifestat aquesta voluntat. De fet, el Congrés dels Diputats havia aprovat un any abans l'exhumació de les restes, tot i que això no obligava l'aleshores president Rajoy a fer-ho.

El 15 de febrer, el Consell de Ministres va acordar donar per acabat el procediment administratiu i va ordenar l'exhumació de Franco del Valle de los Caídos.

El Valle de los Caídos, punt de peregrinació del franquisme (Reuters)​

El govern espanyol en funcions ja ha anunciat que la intenció és exhumar Franco abans de la campanya per a les eleccions generals del 10 de novembre.

Des de Podem, el seu líder, Pablo Iglesias, ha dit en un tuit que s'ha acabat "una vergonya" que ha durat "40 anys de democràcia."

 

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha carregat contra el líder del PSOE, de qui diu que fa un any que "està jugant amb els ossos" de Franco per "dividir" la societat espanyola "en vermells i blaus".

 

A Santiago Abascal l'irrita que treguin les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos (ACN)

El líder de l'extrema dreta Santiago Abascal s'ha mostrat molt enfadat amb el Suprem. El màxim responsable de Vox creu que els socialistes comencen la campanya electoral "profanant tombes i desenterrant odis."

 

 

El republicà Gabriel Rufián s'ha referit de manera implícita a l'extrema dreta a l'hora de valorar la decisió de l'alt tribunal d'acceptar que Franco l'enterrin a El Pardo.

 

ARXIVAT A:
Francisco FrancoJudicialTribunal Suprem FranquismeMemòria històrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut